Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programowanie ATmega8535

djcezar 03 Nov 2003 13:18 1639 6
    djcezar
    Level 14  
    Witam serdecznie.
    Mam maly problemik zwiazany z programowaniem ATmega8535.
    Mam taki zestawik: BASCOM-AVR - programator szeregowy ISP-STK200.
    Wszystko bylo ok do kilkudziesieciu programowan, az wkoncu uklad odmowil posluszenstwa (juz w sumie 2 uklady). Niestety programator juz nie widzi ID ukladu. Sprawdzilem stary moj uklad AT90s8535 rowniez nie jest widoczny po ID, ale przy programowaniu rownoleglym jest wszystko ok.
    Jak moge przywrocic ID ukladu aby byl widoczny programatorowi?
    Jesli nie ma mozliwosci, to jest na sieci jakis prosty projekt programatora rownoleglego, ktoryby obslugiwal ATmege8535.

Dzieki za ew.odpowiedzi.

Pozdrawiam Witold P.
    morph13
    Level 25  
    Miałem podobny problem, tylko że z 2313 i 2343 i tkwił on w impulsowym spadku napięcia poniżej 5V w czasie programowania i braku kondensatorów (tantal+elektrolit) przy końcówce VCC. Po tych zmianach wszystko chodzi OK. Procki których ID nie da się odcztać ratuje rylko pełny programator równoległy programowanie z obeznością Vpp=12V). dlatego programator szeregowy odpada.
    elektryk
    Level 42  
    Czy programowanie równoległe "ratuje" procesor że można już go potem programować szeregowo (do następnej awarii)?
    genetix
    Level 24  
    :arrow: elektryk

nie sądze, żeby to było możliwe. moze padla jakas czesc proca odpowiedzialna za ISP i dlatego programuje sie tylko rownolegle.

pozdrawiam.
    tadzioor
    Level 15  
    Przyczyną braku komunikacji w trybie szeregowym może być skasowany bit konfiguracyjny SPIEN.
    Wszystkie AVR mają bit konfiguracyjny SPIEN, który po zaprogramowaniu umożliwia komunikację w trybie szeregowym. Fabrycznie we wszystkich prockach ten bit jest zaprogramowany czyli można komunikować się z prockiem po SPI. Jeżeli przez przypadek skasujemy go, to programowanie jest dostępne tylko w trybie równoległym. Można go oczywiście spowrotem zaprogramować w trybie równoległym.
    ucy74
    Level 20  
    :arrow: Elektryk
    Programowanie równoległe czasem pomaga. Uzdrowiło mi np.: dwa ATtiny26, które zostały wyjęte z podstawki, z układu przy włączonym zasilaniu. Potem nie chciały już się dać programować ISP, chociaż nie ruszałem fuse'ów. Programowanie równoległe przywróciło je do życia.
    genetix
    Level 24  
    No tak, argumenty kolegow wydaja sie byc przekonujace...
    wszakze uczymy sie cale zycie.. :P

Po prostu sie jeszcze nie natknalem na bit SPIEN.