po kolei: 11 lat temu zalozony w nowym aucie. zalozone do przednich tylko drzwi-master i slave, tylne bez. otwieranie bagaznika z pilota, czujka wstzrasowa i "radarowa", czyli chyba mikrofalowa, bo mikrofonow nie bylo zakladanych, czyli nie akustyczne,dwie syrenki, jedna pod maska, druga we wnetrzu. tylko tyle bylo wykorzystywane. po jakichs 5 latach piloty poszly na grzybki, po zajrzeniu do punktu silicona na lubelskiej w wawie zostaly kupione dwa nowe piloty z nowej serii, podobno tamte byly dosc awaryjne, musialem dostac sie do centralki, wdusic jakiegos switcha i zaprogramowac na dwa nowe piloty.po jakims roku zostala zdjeta syrenka pod maska, bo byle kot na parkingu strzezonym powodowal wycie na pol miasta. nastepne 4 lata bylo ok. rok temu sie zaczela zabawa.nie zawsze chcial otwierac , zamykac...po wymianie wykladziny w aucie w serwisie okazalo sie ze "zapomnieli" podlaczyc wewnetrzna syrenke, jak sie potem okazalo-na szczescie. zima central mi pare razy przymarzl, kluczykiem nie bylo mowy, wiec byly akcje pilotem, zeby silownik rozruszac. ale przestal reagowac na kazde pikniecie pilotem, za ktoryms razem wszedlem przy pomocy klucza, bo nagle przestalo dzialac otwieranie z pilota, normalnie by wyl w srodku miasta, na szczescie nie bylo syrenek, ale... nie wiem jakim cudem udalo mi sie wylaczyc alarm pilotem. pamietalem zeby wiecej nie zalaczac, bo zalaczyc sie daje, ale wylaczyc juz nie, a odcina przy okazji pare rzeczy. tak wiec otwieralem z kluczyka, centralny dzialal i oboje drzwi sie otwieraly, zewnetrznie tez od lat jest podlaczone domykanie tych dwoch szyb, tylko nie uzywalem funkcji alarmu. az raz pod namiotem przesunela sie przesuwka na pilocie i zalaczyl sie. rano do auta, a tu nie sposob wylaczyc. wyszlo przy okazji, ze ktos w serwisie odlaczyl leda. jedeny sposob to bylo odciac zasilanie centralki- czerwony kabel. teraz nie ma nawet centala, domykania szyb,tragedia. dodam ze proba pilotow z daleka od auta: starszy pilot- wszystkie trzy przyciski powoduja mocne swiecenie ciagle leda, pozniej uzywany z tej samej pary pilot-przyciski lock i srodkowy- led swieci mocno, ale jakby nalozone bylo szybkie pulsowanie malo widoczne, przy unlock wyglada jak w startm pilocie-jakby zupelnie ciagle swiecenie. czyzby jeden pilot dead, a ten nowszy wlasnie funkcja unlock nie dzialala wlasnie w pilocie? piloty maja na plytce od strony elementow oznaczenie TX-08AR4. Sorry za dlugi wywod, ale kwestia alarmow jest mi zupelnie obca, a chcialem dokladnie opisac.