Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Philips 14pt155a nie włącza się.

24 Lip 2007 13:22 1257 5
  • Poziom 14  
    Chasis .. na naklejce widnieje napis anubis - a Qg10. Tv nie włączał się. Po zdjęciu pokrywy znalazłem uszkodzony tranzystor BUT oraz dwie diody w mostku. Diody poszły ze względu na tranzystor. Ale dlaczego walnoł tranzystor ? Pytam ponieważ przetwornica nie daje odpowiednich napięć. Dodatkowo kontensator ten tóż za mostkiem po włączeniu osiąga napięcie zaledwie 17 Vdc. odłączyłem kolektor BUT i włączyłem TV . Napięcie na kondziorze ok 280 Vdc. Tranzystor wg. mnie jest sprawny, elki po stronie pierwotnej wymienione. Może ktoś z was spotkał się z tym modelem TV i posiada schemat. Na elektrodzie niestety nie znalazłem ... chyba że źle szukałem . ale chasis anubus Qg10 nie znalazłem
  • Poziom 14  
    Znalazłem usterke zupełnie przypadkowo. Uszkodzone były 4 diody SMD zenera na 36V. 3 z nich były ustawione szeregowo jedna wchodziła w jakiś inny układ. Wszystkie 4-ry stały po wtórnej stronie trafa WN. Chciał bym móc podać numery tych elenentów ale oddałem TV zaraz po usunięciu usterki. Temat uważam za zakończony.
  • Poziom 43  
    Trochę bajerujesz. Takich diod za trafem WN nie ma. Te które znalazłeś to pewnie w kontroli +B - 6657, 6658, 6659 /C36/. Natomiast czwarta -6555 - to C18 a nie 36.
    Jeśli faktycznie było jak piszesz - z uszkodzonymi diodami bardzo niskie napięcie na 2505 - to ten elektrolit z pewnością jest do wymiany.

    P.S. Temat sam zamknij jeśli chcesz, wystarczy kliknąć na kłódkę.
  • Poziom 14  
    Musiałem odłożyć TV do piwnicy. Z tymi diodami zenera to faktycznie przesadziłem... Padły 4 diody. 3 sztuki na 36v i 1 szt. na 18v. po stronie wtórnej przetwornicy. Teraz gdy wróciłem do tego TV . Zauważyłem że te diody były wcześniej wymieniane przy czym jedna z tych na 36v była xle wlutowana. Po wymianie na oryginalne zasilacz ruszył. Jednak nadal jest zbyt niskie napięcie. Zarówno na C2505 a co za tym idzie na B+. Zauważyłem, że rezystor 3557 zaczyna sie kopcić. Stoi on przy CNX83ag. Układ ten wygląda na sprawy bo dioda w jedną przewodzi w drógą nie. Fototranzystor też wygląda na sprawny. A i jeszcze jedno ktoś zwatował bezpiecznik 1540 na 630mA W miejsce bezpiecznika sieciowego wpiołem żarówkę... Wygląda tak, ze po włączeniu pobór prądu spada by po chwili zaczoł rosnąć. wtedy zaczyna grzać się w/w rezystor. Niestety nie znalazłem żadnego uszkodzonego elementu w jego obwodzie. Może coś da się z tym zrobić.. od czego zacząć gdzie szukać ?
  • Poziom 14  
    Kolejny dzień... kolejne rezultaty. Brak stabilizacji B+ znalazłem uszkodzony rezystor smd 150Ω nr 3551. Stoi on w kolektorze tranzystora 7552 Nie do końca rozumiem jak ta stabilizacja tu jest realizowana. Dodatkowo napięcie na tych wszystkich elementach regulacyjnych jest wg mnie za wysokie ( przy założeniu że telewizor po uruchomieniu pracuje w tydybie standby. Napięcie na C2530 powinno wynosić w zależności od trybu pracy 40 do 100V Ale po uruchomieniu rośnie do 70 wtedy go wyłączam bo zaczyna się dymic z rezystora o którym była mowa wcześniej. Szukam dalej...