Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz WS 354 nie działa lewy kanał. Dioda Zenera - jakie napięcie wsteczne?

Pawelek_85 24 Lip 2007 20:03 2036 11
  • #1 24 Lip 2007 20:03
    Pawelek_85
    Poziom 14  

    Witam!

    Mam problem ze wzmakiem jak w opisie, ws 354. dostałem go z takimi objawami jakby były spalone końcówy, cichy głos i duże przesterowanie, nie działał kontur i korektor. Przyczyną okazał sie uszkodzony rezystor R407, zamiast 309om miał 7Mom. Podczas pomiarów w przedwzmacniaczu zwrałem nieciacy emiter tranzystora T714 z rezystorem R710. Uszkodzeniu uległa dioda D702 i zaczął sie palic rezystor R533. Odłaczyłem złoty przewód (oznaczony jako jeden na chassis) który idzie do gniazda słuchawkowego i rezystor przestał sie grzać, ale nie działa lewy kanał, brak napiecia 33V na tranzystorach. Po podłączeniu kabelka słychac buczenie w lewym kanale, ale zaraz idzie dym z rezystora. Niestety nie udało mi sie sprawdzic czy jest wtedy prawidłowe zasilanie na lewym kanale, boje sie o tranzystory (wymieniłem na nowe). Diody nie wymieniłem, nie mam skąd wziąść takiej, wiem ze to zenerka, tylko o jakim napięciu wstecznym 1.4V, czy 0.75? Z góry dzieki za jakies podpowiedzi.

    0 11
  • #2 24 Lip 2007 22:02
    dybas
    Poziom 37  

    D702 to nie dioda Zenera! Jest to BAP811 (1,5 V).

    0
  • #3 24 Lip 2007 22:51
    Pawelek_85
    Poziom 14  

    Jak mam to rozumieć, ze to dioda 1.5V? :)

    0
  • #5 24 Lip 2007 23:35
    Pawelek_85
    Poziom 14  

    A jest taka mozliwość, ze właśnie przez ta uszkodzona diode pali sie rezystor R533?? Z tego co zdążyłem zmierzyć to na kolektorze T706 jest napięcie -6V a na T709 jest 18V, przy T709 jest sprawna dioda.

    Dodano po 19 [minuty]:

    Po przeczytaniu pdf-a doszedłem do wniosku, ze dioda D702 działa jako ogranicznik napięcia, powoduje, ze między bazą a emiterem jest spadek napięcia powyżej 0,7V, co powoduje przewodzenie tranzystora. Uszkodzona dioda spowodowała zatkanie T706 i brak napięcia na jego kolektorze, dobrze rozumiem? :)

    0
  • Pomocny post
    #6 24 Lip 2007 23:36
    Adam-T
    Poziom 38  

    Pawelek_85 napisał:
    Z tego co zdążyłem zmierzyć to na kolektorze T706 jest napięcie -6V a na T709 jest 18V, przy T709 jest sprawna dioda.


    Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na schemacie odpowiednikiem T706 w drugim kanale jest T705 i na jego kolektorze powinno być ok -0,6V.
    Po takim zwarciu jakie zrobiłeś proponuje sprawdzić wszystkie tranzystory w końcówce i nie podłączaj kolumny/głośnika do czasu gdy stwierdzisz brak napięcia na wyjściu głośnikowym.

    Pozdrawiam
    Adam

    PS zamiast BAP811 doraźnie możesz wstawić dwie diody połączone szeregowo co da Ci ok 1,4V.

    0
  • #7 24 Lip 2007 23:54
    Pawelek_85
    Poziom 14  

    Faktycznie, popełniłem błąd, T705. Ale coś mi sie nie zgadza... tranzystor T706 odpowiada za lewy kanał a T705 za prawy. Prawy gra dobrze (T705 i 18V na kolektorze), natomiast w lewym (T706 i -0.6V na C) jest brak zasilania stopni koncowych.

    0
  • #8 25 Lip 2007 00:07
    Adam-T
    Poziom 38  

    Pawelek_85 napisał:
    pali sie rezystor R533??


    Pawelek_85 napisał:
    Prawy gra dobrze


    Coś mi się nie zgadza: R533 należy wg schematu do kanału prawego (z T705).

    Pozdrawiam
    Adam

    0
  • #9 25 Lip 2007 16:20
    Pawelek_85
    Poziom 14  

    Witam!

    Przyczyną uszkodzenia okazał sie tranzystor T711, zwarty emiter-kolektor. Podłączyłem diody w szereg i śmiga, napiecia OK. Pozostało mi jeszcze zmienić końcówki lewego kanału i T503 pracujacy w darlingtonie z T507. Wychodzi na to, ze szukałem uszkodzenia w dobrej cześci przedwzmacniacza. Mam jeszcze pytanie odnośnie prądów spoczynkowych, ustawiam je w ten sposób, ze odłączam nózke jednego z rezystorów drutowych w kanale i tak kręce peerkiem, zeby prąd wyniósł 25mA - 30mA, taka wartość jest w manualu. wiem ze inni mierza spadki napięć na drutach, ale czy mój sposób tez jest prawidłowy?

    0
  • #10 25 Lip 2007 18:10
    dybas
    Poziom 37  

    Można i tak. Prościej jest mierzyć napięcie na rezystorach, wtedy nie trze-
    ba podnosić wyprowadzenia. Ustawia się 20÷25 mV co wynika z prawa
    Ohma (rezystancja 0,47+0,47Ω).

    0
  • #11 26 Lip 2007 23:00
    Pawelek_85
    Poziom 14  

    Mam jeszcze pytanie odnośnie konturu. Po wciśnięciu go potencjometr głosności wogóle nie reguluje siły głou, dopiero przy końcu podgłaśnia na maksa i tak głosny dzwięk. Natomiast przy wyłaczonym konturze potencjometr reguluje głosność od połowy. Jest to wina juz wytartego potencjometru, czy jeszcze jakies uszkodzenie?

    0
  • #12 27 Lip 2007 00:18
    dybas
    Poziom 37  

    Z opisu wynika, że prawdopodobną przyczyną jest wytarcie ścieżki poten-
    cjometru. Zmiana charakterystyki kątowej zdaje się to potwierdzać.
    Potrzebny "Telpod" 2×47 kΩB z odczepem, i krótkim wodzikiem.

    0