Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
HeluKabel Akademia WiedzyHeluKabel Akademia Wiedzy
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moduł zapłonowy CDI - problem

viperPL 27 Jul 2007 00:42 7758 8
  • #1
    viperPL
    Level 16  
    Witam.

    mam problem z takim oto modułem: http://www.transmic.net/ori1.htm

    objawy: zbyt niskie napięcie na przewodach zasilających cewkę WN

    Wszystko poza modułem pomierzone:
    - impulsator sprawny
    - cewki niskiego napięcia zasilające CDI sprawne
    - wszystkie sygnały z czujnikow/wyłaczników prawidłowe.

    Efekt jest taki że iskra na świecy się nie pojawia, aczkolwiek jakieć napięcie po stronie wtórnej cewki WN się pojawia, przytykając palucha do przewodu WN czuć napięcie :) ...

    Całe ustrojstwo zalane jest czarnym, twardym silikonem, jak to sprawnie usunąć ?

    Pozdrawiam.
  • HeluKabel Akademia WiedzyHeluKabel Akademia Wiedzy
  • #2
    gregorio27
    Level 31  
    Prawdopodobnie uszkodzony tranzystor wykonawczy ( mocy) w obwodzie sterowania cewki. Zależy czym zalane. Proszę spróbować lekko zagrzać czy mięknie.
  • HeluKabel Akademia WiedzyHeluKabel Akademia Wiedzy
  • #3
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    zbyt niskie czyli jakie?
    cewka sprawdzona na krótko?
    najczęściej przewód WN stanowi nierozłączną całość z fajką i w niektórych przypadkach powstaje przerwa między fajką a przewodem
  • #4
    viperPL
    Level 16  
    Cewka jest cewką o niskiej impedancji - wartość w ohmach odpowiada wartości podanej w książce serwisowej około 0,2 ohma.

    Przewód WN jest w tej cewce wykręcany, iskrę sprawdzam przy wykręconej fajce, aby wyeliminować tutaj błąd fajki.

    Jeśli chodzi o napięcie zasilania cewki WN z modułu to jest ono w okolicy 5V - za 5 minut dokładnei sprawdzę.

    Dodano po 33 [minuty]:

    Niestety poziomu napięcia zasilającego cewkę WN nie jestem w stanie zmierzyć multimetrem, brak oscyloskopu daje się we znaki :(

    Odkryłem nową rzecz: iskra pomiędzy przewodem WN a masą przeskakuje, aczkolwiek z odległości 0,5 mm i jest bardzo słaba...

    Napięcia z cewek zasilających moduł:
    - przy odłaczonym module około 50V
    - przy podłączonym module około 13V

    Ps. pomiary wykonane multimetrem.
  • #5
    woytekp
    Level 26  
    Ten moduł działa na zasadzie rozładowania, wcześniej naładowanego do wyższego napięcia, kondensatora przez uzwojenie pierwotne cewki i może współpracować właściwe z każdą cewką. proponuje na próbę podłączyć jakąś inną cewkę (od samochodu albo motoru) i sprawdzić czy ta wytwarza odpowiednio solidną iskrę.

    Moduł zapłonowy CDI - problem

    Jeśli nie to należałoby sprawdzić czy sprawny jest tyrystor wyjściowy i czy kondensator jest ładowany do odpowiednio wysokiego napięcia oraz czy jest sprawny.
  • #6
    viperPL
    Level 16  
    Wydłubałem częściowo masę zalwową z tego modułu, tak że mam już dostęp do tego największego kondensatorka ceramicznego. Podczas kręcenia rozrusznikiem, czyli w momencie zasilania modułu na kondziołku pojawia się napięcie w okolicach 16-18V, czy takie napięcie jest prawidłowe ?
  • #7
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    cewkę sprawdzić
    (prościej i szybciej niż grzebanie w module)
  • #8
    viperPL
    Level 16  
    obie cewki są sprawne:

    Cewka zasilająca moduł jak i cewka WN są OK
  • #9
    User removed account
    User removed account