Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    aK_first
    Level 12  
    Witam,

Wpadł mi w oko ostatnio koder RDS, który kiedyś był na www.fmdream.net, ale niestety ta witryna jest teraz "nieczynna". Znalazłem jednak potrzebne pliki tutaj: "http://www.polisoftlab.info/download/ERDS(v1.1).zip".
    Jedyne co zostało z tego kodera na fmdream.net: http://www.fmdream.net/index.php?Katalog=Proizvod&cid=8&pid=13
    ERDS v1.1 - koder RDS

Tak dla przypomnienia: Jest w tym koderze 2 PICe - 16F84A i 12C508, eeprom i pare operacyjnych.

Czy ktoś może uruchamiał ten koder? Wszystko działa OK?

Osobiście miałem się zabierać za jego składanie, ale włączając soft do niego, zauważyłem że chyba nie działa za dobrze. Przyciskając SEND, w programie pokazuje się pasek postępu, a gdy osiągnie 100%, to pokazuje się w jego miejscu napis error.

Sprawdzałem też aktywność portu LPT w czasie próby wysłania danych, a tam cisza. Jakby w ogóle nie działała komunikacja przez port.

O co może chodzić?

Aha, jakby ktoś próbował robić MiniRDS Encoder z pira.cz posiłkując się HEXem z http://www.viproje.com/projeler1139488493.html to może się zdziwić, bo ten HEX jest do innego kodera (właśnie do ERDS o którym mówię :) ). Sam nie sprawdzałem czy MiniRDS Encoder zadziała na HEXie z innego kodera ale raczej jest to mało prawdopodobne.

Z ciekawości powiem jeszcze, że wyczytałem gdzieś na jakiejś stronie w dziwnym języku, że gość kupił ten MiniRDS Encoder od pira.cz i okazało się że tam nie ma wcale PICa 16F84, jak na zdjęciu z ich strony, tylko jakiś inny mikrokontroler. Dobre, nie?

Jeśli ktoś jednak zrobił ten koder z http://www.viproje.com/projeler1139488493.html i mu zadziałał to dobrze by było jakby nas tutaj o tym poinformował.

Tyle.
    Czekam na odp.
    Pozdr.
    aK.
    aK_first
    Level 12  
    mpx-fm wrote:
    http://www.mysnip.de/forum-archiv/thema/15777/675723/HEX+Code+von+Pira+RDS+Coder.html

To jest ten sam kod, co na viproje.

Jeszcze jedno pytanie: czy żeby zaświeciła się w odbiorniku kontrolka "RDS" potrzebna jest czysta nośna 57kHz, czy coś więcej?

Ponawiam także główne pytanie z pierwszego posta: Czy uruchamiał ktoś ERDS v1.1 z fmdream.net i czy działa poprawnie?
    djbpm
    Level 23  
    aK_first wrote:
    Jeszcze jedno pytanie: czy żeby zaświeciła się w odbiorniku kontrolka "RDS" potrzebna jest czysta nośna 57kHz, czy coś więcej?

Być może to zależy od odbiornika ale obstawiam, że muszą iść jakieś sensowne dane, ponieważ gdy używamy w odbiorniku jakiś demodulator np TDA7330 to on nie ma możliwości informowania procesora czy jest nośna rdsu, bo i po co, z niego wychodzą tylko clock i data, i procesor dekodujący zaczyna dekodować, gdy się zsynchronizuje do bitów, i wtedy dopiero uznaje, że jest nadawany RDS.
    sq6ade
    Level 40  
    djbpm wrote:
    np TDA7330 to on nie ma możliwości informowania procesora czy jest nośna rdsu, bo i po co, z niego wychodzą tylko clock i data, i procesor dekodujący zaczyna dekodować, gdy się zsynchronizuje do bitów, i wtedy dopiero uznaje, że jest nadawany RDS.

TDA7330 ma wyjście QUAL które czasami jest podłączone do dekodującego procesora.
    mpx-fm
    Level 19  
    aK_first wrote:

Ponawiam także główne pytanie z pierwszego posta: Czy uruchamiał ktoś ERDS v1.1 z fmdream.net i czy działa poprawnie?

a napisz czy zastosowalec PIC12c508 lub 12c509(programowalne tylko jednokrotnie-OTP)
    czy PIC12F508 lub 12F509 z pamieciami Flash -bo jesli tak to konieczna jest modyfikacja w kodzie hex !

???
    aK_first
    Level 12  
    mpx-fm wrote:

a napisz czy zastosowalec PIC12c508 lub 12c509(programowalne tylko jednokrotnie-OTP)
    czy PIC12F508 lub 12F509 z pamieciami Flash -bo jesli tak to konieczna jest modyfikacja w kodzie hex !

???

Jeszcze nie zaczalem go składać. Uruchomilem sam program bez niczego i pojawia się ten ERROR.
    No i się tak zastanawiam, bo może powodem ERRORa jest brak podpiętego kodera. Ale chciałem się upewnić, więc rzuciłem posta na forum, bo jeśli byłby to błąd w programie to nie ma sensu bawić się w robienie tego kodera. Chyba że ewentualnie inne programy też potrafiłyby go obsłużyć.
    Dobrze by było jakby ten koder działał dobrze, bo nie za bardzo chce mi się zaglądać do normy RDS i robić wszystko samemu.

A w necie praktycznie zero informacji na temat tego kodera. Albo strony nieaktualne albo w jakichś dziwnych językach. A i tak tam nie ma konkretów. Porażka.
    mpx-fm
    Level 19  
    program dziala, wymaga jednak podpiecia kodera
    aK_first
    Level 12  
    mpx-fm wrote:
    program dziala, wymaga jednak podpiecia kodera

Otóż to. Dostałem dzisiaj maila od Jan'a z Pira.cz i napisał właśnie, że koder wysyła sygnał synchronizacji i jeżeli ten sygnał nie zostanie wykryty to aplikacja wyrzuca błąd.
    tkoras
    Level 16  
    aK_first wrote:

Dokładnie, sama sztyca 57kHz Ci wystarczy, a odbiornik wykryje RDS, tyle ze nic nie wyswietli. Tak samo jak stereo, sztyca 19kHz i masz "stereo"

P.S. Jak ktos bedzie potrzebowal kwarcy 38kHz do stereo kodera i nie bedzie mogl dostac to ja mam dostep, tylko ze az po 15zł sa