Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Miernik częstotliwości ośmio-cyfrowy z wyświetlaczem LED.

Swadzyniak Tadeusz 29 Jul 2007 01:58 9264 10
NDN
    Swadzyniak Tadeusz
    Level 12  
    Serdecznie witam wszystkich -

Poszukuję schematu Miernika częstotliwości z Mikroprocesorem, sterowanym multiplekserowo z ośmioma cyframi LED.

Serdecznie pozdrawiam

Tadeusz.
  • NDN
    medicb
    Level 28  
    Wszystko fajnie pięknie ale nie napisałeś jaką częstotliwość powinien mierzyć?
    1,000 0000Hz ... ? :)
  • NDN
    oj
    Level 42  
    Najpierw to trzeba poszukać możliwości kupienia wzorca z stabilnością co najmniej 0,2ppm w jakieś tam temperaturze pracy, żeby był sens tak jak wyżej w przykładzie.

Chyba, że ma to być skala do UKF/KF i ma pokazywać tak. np 144.750.000 MHz

Potem asembler i napisać oprogramowanie

Przykład:
    Miernik do 30MHz na 7 cyfrach; można dodać 8 cyfre, można rozszerzyć zakres częstotliwości, źródła są dostępne
    http://www.hamradioindia.org/circuits/pic_counter.php
    Swadzyniak Tadeusz
    Level 12  
    medicb wrote:
    Wszystko fajnie pięknie ale nie napisałeś jaką częstotliwość powinien mierzyć?
    1,000 0000Hz ... ? :)

Bardzo cenna uwaga Medicb. Może być do 40.MHz, ponieważ dodanie drugiego wejścia z preskalerem SAB 6456, dzielącym przez 256 - będzie można wykonywać pomiary do 1,2.GHz.
    Najważniejszą rzeczą jest układ wyświetlacza, dla uproszczenia - pracującego multiplekserowo z ośmioma cyframi.
    Sam wyświetlacz nie musi być "LED", zadowolę się także schematem z wyświetlaczem lampowym . Posiadam takie wyświetlacze radzieckie (IW-18) z ośmioma cyframi, od kalkulatorów lepszej klasy, które pracowały w księgowości firm.
    Obecnie posiadam wyświetlanie LCD na mierniku, ale kiedy głowę pokryje siwizna i oczy już nie te, jak kiedyś, - odczyt z małego wyświetlacza LCD jest karkołomną czynnością i sprawia trudności.
    Sam nie siedzę bezczynnie, oczekując tylko na pomoc, przeglądam temat na różnych Forach, oraz na wyszukiwarce Google. Większość mierników jest już na Mikrokontrolerach. Dlatego zacząłem przeszukiwać archiwa, może mi się poszczęści.

Serdecznie pozdrawiam

Tadeusz.
    me_super
    Level 29  
    Swadzyniak Tadeusz wrote:

Obecnie posiadam wyświetlanie LCD na mierniku, ale kiedy głowę pokryje siwizna i oczy już nie te, jak kiedyś, - odczyt z małego wyświetlacza LCD jest karkołomną czynnością i sprawia trudności.

To może wymieć wyświetlacz LCD? To jakaś własna/internetowa konstrukcja? Jeśli tak to na 99% będzie to LCD ze sterownikiem HD44780, który jest standardem. Może taki:
    http://allegro.pl/item218273150_nowe_lcd_2x16_puregreen_negative_led_ext_t_.html
    2x16 jasny zielony na ciemnym tle; są też wersje 16x2 o dużych znakach a także o dużym kontraście. Tutaj jest jakaś stara aukcja, jest dla porównania zwykły LCD:

http://allegro.pl/item215998665_big_lcd_2x16_biale_znaki_blekit_tlo_led_big_.html

Złącze jest typowe 14 (lub 16 = 14 + 2 ostatnie zasilanie podświetlenia) pinów.

A jak gotowy to może to:

http://www.myplace.nu/avr/countermeasures/index.htm

Atmel AVR + 3x TTL
    Swadzyniak Tadeusz
    Level 12  
    Serdecznie witam Me_super -

Jest to miernik z Nowego Elektronika 079-K, to bardzo ciekawy układ i nie ma problemów z jego pracą. Jedyny problem, to wyświetlacz LCD. Miałem możliwość pracy z miernikiem pożyczonym od kolegi krótkofalowca z wyświetlaczem na segmentach LED, z regulacją jasności świecenia. Bez porównania, coś bardzo przyjemnego. Jeśli wykonuje się pomiary i trzeba bardzo często zerkać na odczyt wyświetlacza, to jakość wyświetlanych cyfr nie jest bez znaczenia. Przy dłuższym okresie czasu bardzo męczy oczy wyświetlacz LCD, i zarazem zniechęca, a nie pomaga.
    Dlatego co najmniej 1,5.cm cyfry LED + odpowiednio dobrany filtr daje pożądany efekt.
    Mając do dyspozycji profesjonalny przyrząd do pomiaru częstotliwości, dokładnie przyjrzałem się jak to jest wykonane.
    Nie stać mnie na tak piękny i bardzo funkcjonalny przyrząd, dlatego mam koncepcję dwojakiego rodzaju, albo do mojego miernika wykonać przeróbkę zmieniając panel LCD na LED, czy nawet wyświetlacz lampowy. Albo składać nowy miernik, ale na Mikroprocesorze.

Serdecznie pozdrawiam

Tadeusz.
    sq6ade
    Level 40  
    Sam wyświetlacz nie musi być "LED", zadowolę się także schematem z wyświetlaczem lampowym . Posiadam takie wyświetlacze radzieckie (IW-18) z ośmioma cyframi, od kalkulatorów lepszej klasy, które pracowały w księgowości firm.
    .

Jedyny kłopot z IW-18 i z innymi VFD to właściwe drajwery i zasilenie wskaźnika. Przerobiłem kiedyś swój miernik z wyświetlacza LED od kalkulatora kieszonkowego ELWRO na wyświetlacz IW-18 też od kalkulatora ELWRO-144 :

Tu nowsza wersja na Japońskim VFD:

Wszystko na TTLkach - więc wątpie że chcesz taki schemat :D

Jeśli chcesz zrobić jednak częstościomierz na LED to polecam scalak do sterowania multipleksowego od MAXIMa ICM7219 - sterujesz trzema drutami z uPC, ma wbudowany generator znaków oraz możliwość ściemniania w kilkunastu krokach.
    161MDS01
    Level 24  

Poszukuję schematu Miernika częstotliwości z Mikroprocesorem, sterowanym multiplekserowo z ośmioma cyframi LED.

Serdecznie pozdrawiam

Tadeusz.

Witam bardzo słabo się starasz i nie szukasz więc ci pomogę prosze Cię bardzo ----> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic531981.html

POZDRAWIAM

Daniel
    Swadzyniak Tadeusz
    Level 12  
    Serdecznie witam sq6ade -

Jesteś wielki! . Bardzo bym prosił o schemat Miernika częstotliwości na TTL -ach. Chciałbym zapoznać się konstrukcyjnie z tym układem. Ale otwarty jestem na Twoje sugestie i kusząca jest propozycja wykonania miernika na LED-ach z ICM 7219. Będę bardzo wdzięczny za posiadane przez Ciebie materiały na temat tego układu miernika, oraz coś więcej na temat MAXIM-a - gdzie ten scalak pracuje.

Serdecznie pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki

Wszystkiego dobrego

Tadeusz ex SP-2XDI.
    ===============================================
    Serdecznie witam 161MDS01 -

Przepraszam 161MDS01 że to tak długo trwało, ale dopiero teraz odebrałem materiały z serwera. Dziękuję Ci za link do schematu miernika. Martwi mnie tylko ilość wyświetlaczy.

Serdecznie pozdrawiam

Tadeusz.
    Swadzyniak Tadeusz
    Level 12  
    Serdecznie witam sq6ade -
    Dziękuję bardzo za schemat miernika, Jesteś rzetelną "firmą". Wszystkiego najlepszego dla ciebie i rodzinki. Trzymaj sie ciepło!

Tadeusz.