Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach

harnasx 17 Lis 2019 18:16 408758 2427
  • #2401
    KhazAkar
    Poziom 11  
    TvWidget napisał:
    W górnym menu w "Ustawienia" można wybrać między innymi "Zestaw narzędzi Legacy" lub "Nowoczesny zestaw narzędzi".
    Ten drugi wydaje mi się bardziej intuicyjny w obsłudze ale chyba ma błędy. Zacząłem więc używać trybu "Legacy". W nim prowadzenie ścieżek pod kątem 45 stopni działa prawidłowo.

    Po prostu tego trybu w Nowoczesnym zestawie narzędzi nie ma, jedynie w Legacy. Lepiej się nie przyzwyczajać do trybu Legacy, bo on zniknie w następnej wersji KiCADa całkiem. Teraz zostały się reszty starego silnika. Jeśli chodzi o tego typu ograniczenia - można podczas routingu włączyć jedynie kąty proste, trzymając Ctrl. Generalnie ograniczenie tego typu nie jest potrzebne bo KiCAD nie tworzy linii ścieżek o arbitralnym kącie, jedynie przy ich przeciągani za pomocą klawisza G. Klawisz D pozwala na przeciąganie ścieżek tak jak się je kładzie, czyli kąty proste oraz 45 stopniowe.
  • Relpol przekaźniki
  • #2402
    TvWidget
    Poziom 33  
    Na dole ekranu są wyświetlane współrzędne kursora. Przesuwanie końca ścieżki powinno następować zgodnie z aktualnymi ustawieniami siatki. W trybie Legacy tak to działa W tym drugim trybie przy drobnej siatce są problemy. Kursor u mnie czasem przeskakuje o więcej niż jedno oczko siatki. Pewnych współrzędnych nie da się osiągnąć. Np. ustawiam siatkę 0.025mm i przesuwam koniec ścieżki tylko w osi Y. W pewnych miejscami płytki mogą postawić go na współrzędnej Y: 115.025 a w innych najbliższą wartością jaką mogę osiągnąć jest Y: 115.100. Czasem przy krótkich ścieżkach współrzędne są z poza węzłów siatki. Czy może wiesz z czego może wynikać takie zachowanie programu ?
  • #2403
    KhazAkar
    Poziom 11  
    TvWidget napisał:
    Na dole ekranu są wyświetlane współrzędne kursora. Przesuwanie końca ścieżki powinno następować zgodnie z aktualnymi ustawieniami siatki. W trybie Legacy tak to działa W tym drugim trybie przy drobnej siatce są problemy. Kursor u mnie czasem przeskakuje o więcej niż jedno oczko siatki. Pewnych współrzędnych nie da się osiągnąć. Np. ustawiam siatkę 0.025mm i przesuwam koniec ścieżki tylko w osi Y. W pewnych miejscami płytki mogą postawić go na współrzędnej Y: 115.025 a w innych najbliższą wartością jaką mogę osiągnąć jest Y: 115.100. Czasem przy krótkich ścieżkach współrzędne są z poza węzłów siatki. Czy może wiesz z czego może wynikać takie zachowanie programu ?

    Prawdopodobnie z ustawień reguł projektowych takich jak szerokość ścieżki czy odstęp między nimi, czasami też tak mam, ale można to korygować przeciąganiem za pomocą D lub G, w zależności czy chcesz ograniczać się do 45 stopniowych rogów czy do "free hand" przeciągania.
  • #2404
    TvWidget
    Poziom 33  
    Załóżmy, że mam poziomą ścieżkę. Chcę ją trochę skrócić. Chwytam więc jeden koniec i przesuwam w osi X. Na dole ekranu wyświetlane są współrzędne kursora. Widać, że zmienia się współrzędna Y. Tzn. czasem jest taka jaka jest drugiego końca a czasem trochę większa lub mniejsza. Czyli w zależności od długości śnieżka będzie pozioma lub ukośna. Nie wynika to z ruchów myszką. W pewnych miejscach ekranu nie da się postawić kursora na określonej współrzędnej Y. W trybie Legacy przesuwanie działa dobrze.
    Ten "nowoczesny zestaw narzędzi" dla mnie jest bardzo intuicyjny w obsłudze i dobrze wymyślony. Bardzo brakuje mi jednak w nim możliwości prowadzenia śnieżek pod kątem 45 stopni.
  • Relpol przekaźniki
  • #2405
    KhazAkar
    Poziom 11  
    TvWidget napisał:
    Załóżmy, że mam poziomą ścieżkę. Chcę ją trochę skrócić. Chwytam więc jeden koniec i przesuwam w osi X. Na dole ekranu wyświetlane są współrzędne kursora. Widać, że zmienia się współrzędna Y. Tzn. czasem jest taka jaka jest drugiego końca a czasem trochę większa lub mniejsza. Czyli w zależności od długości śnieżka będzie pozioma lub ukośna. Nie wynika to z ruchów myszką. W pewnych miejscach ekranu nie da się postawić kursora na określonej współrzędnej Y. W trybie Legacy przesuwanie działa dobrze.
    Ten "nowoczesny zestaw narzędzi" dla mnie jest bardzo intuicyjny w obsłudze i dobrze wymyślony. Bardzo brakuje mi jednak w nim możliwości prowadzenia śnieżek pod kątem 45 stopni.

    Raczej "wymuszenia" tego trybu niźli prowadzenia per se, bo idą w ten sposób. Po prostu trzeba manipulować odcinkami ścieżek, żeby je poprawiać, bo push & shove nie jest jeszcze tak super, ale poprawki idą. Trzeba po prostu siedzieć i "tweakować" ręcznie za pomocą przeciągania z pomocą klawisza D.
  • #2406
    TvWidget
    Poziom 33  
    W jaki sposób do PCB dodać otwór ? Chodzi o pole lutownicze nie podłączone do żadnej sieci.
  • #2407
    Janusz_kk
    Poziom 24  
    To proste, robisz odpowiedni fotoprint i zapisujesz w swojej biblotece, potem przy edycji płytki dajesz z menu dodaj, pojawja się znacznik, pozycjonujesz go na płytce, klikasz, pojawiaj się okno wyboru gdzie wybierasz ten swój i umieszczasz go na płytce.
  • #2408
    KhazAkar
    Poziom 11  
    TvWidget napisał:
    W jaki sposób do PCB dodać otwór ? Chodzi o pole lutownicze nie podłączone do żadnej sieci.
    Jaki otwór chodzi? Jeśli chodzi o montażowy to jest kilka dostępnych w bibliotekach i zrobić to "kicad way" bez hackowania na około
  • #2409
    TvWidget
    Poziom 33  
    Zauważyłem, że otwór (nie pole lutownicze) może być owalny. Jakie ma to przełożenie na pliki potrzebne do wykonania płytek ?
  • #2410
    ZbeeGin
    Poziom 38  
    Przecież wystarczy na warstwie Edge.Cuts narysować wszystko co ma stanowić obrys płytki. Nawet wewnętrzne otworowanie pod słupki montażowe czy inne elementy...
    Fabryka sobie poradzi dobierając albo odpowiedni owiert bezpośredni czy trasę frezu.
  • #2411
    TvWidget
    Poziom 33  
    Wiem, że można stworzyć warstwę frezowania. Zastanawia mnie jednak w jakim celu wprowadzono możliwość zdefiniowania owalnego otworu. Tego raczej nie zrobiono przez przypadek.
  • #2412
    ZbeeGin
    Poziom 38  
    Przyjrzyj się klasycznemu złączu DC np. 5/2,5. Czy lepiej jest zrobić owalne otwory by weszły tam jego blaszki i mieć spory pad, czy robić otwór wielkości Berlina by go potem zalać cyną?
  • #2413
    TvWidget
    Poziom 33  
    Nie chodzi o sens stosowania owalnych otworów ale o cel stworzenia takiej opcji w programie. Co w praktyce powoduje zdefiniowanie owalnego otworu ? Czy program przy generowaniu dokumentacji produkcyjnej inaczej potraktuje pad z takim otworem ?
  • #2414
    ZbeeGin
    Poziom 38  
    Tak. Wykorzysta polecenie G85 w pliku produkcyjnym by wygenerować slot. Ale trzeba pamiętać, że może się trafić firma płytkowa ze starym oprogramowaniem CAM, które nie zrozumie tego polecenia.

    Code:
    T5
    
    X64059Y-21213G85X64059Y-20387
    G05
    X65653Y-18950G85X64827Y-18950
    G05
    X66421Y-21213G85X66421Y-20387
    G05

    Trzy sloty pod złącze DC wykonane narzędziem numer 5 z wykorzystaniem polecenia G85.

    Niektóre programy do projektowania posiadają opcję by wyłączyć stosowanie tego polecenia i wtedy zależy od konstrukcji samego programu czy będzie dodatkowa warstwa z trasami frezu czy będzie emulacja przez nałożenie kilku otworów obok siebie.
  • #2415
    TvWidget
    Poziom 33  
    W okienku "Edycja właściwości tekstów i grafiki" próbuję zmienić np. dla warstwy Edge.Cuts grubość linii na 2 mm. Nie przynosi to jednak efektu. Czy ta funkcjonalność powinna działać ?
  • #2416
    KhazAkar
    Poziom 11  
    TvWidget napisał:
    W okienku "Edycja właściwości tekstów i grafiki" próbuję zmienić np. dla warstwy Edge.Cuts grubość linii na 2 mm. Nie przynosi to jednak efektu. Czy ta funkcjonalność powinna działać ?

    Raczej powinna, osobiście nie korzystałem z tego - tylko zmieniam grubość elementów tych, które chcę zmienić ręcznie. Pewnie wersja 5.1.5 z końca tego miesiąca to naprawi, ale nie wiem. Warto takie rzeczy zgłaszać im na launchpadzie :)

    PS. Wersja 5.1.5 naprawia ten błąd :)
  • #2417
    ZbeeGin
    Poziom 38  
    Funkcja działa poprawnie nawet w oficjalnie wydanej wersji 5.1.4 więc nie wiem "o co kaman"...

    KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach
  • #2418
    TvWidget
    Poziom 33  
    Wpisuję identycznie jak na załączonym obrazku grubość linii. Klikam OK. Ustawiam warstwę Edge.Cuts zaczynam rysować linię i jest nadal cienka. Pokombinuję jeszcze. Być może coś robię źle.
  • #2419
    KhazAkar
    Poziom 11  
    TvWidget napisał:
    Wpisuję identycznie jak na załączonym obrazku grubość linii. Klikam OK. Ustawiam warstwę Edge.Cuts zaczynam rysować linię i jest nadal cienka. Pokombinuję jeszcze. Być może coś robię źle.

    Ta opcja nie ustawia domyślnej grubości linii rysowania, tylko zmienia to, co aktualnie jest. Żeby zmienić domyślną grubość rysowania nowych linii, musisz wejść w Menedżera Płytki (Board Manager) -> Warstwy -> Tekst i grafika
  • #2420
    TvWidget
    Poziom 33  
    Na płytce mam układy QFN. Odpowiednie obudowy były gotowe w bibliotekach. Układy mają tzw. termopad. Składają się one z kilku mniejszych padów o tym samym numerze dosuniętych do siebie. Przy sprawdzaniu DRC pojawiają się informacje, że te mniejsze pady nie zostały one ze sobą połączone. Czy trzeba je dodatkowo połączyć ?
  • #2421
    KhazAkar
    Poziom 11  
    TvWidget napisał:
    Na płytce mam układy QFN. Odpowiednie obudowy były gotowe w bibliotekach. Układy mają tzw. termopad. Składają się one z kilku mniejszych padów o tym samym numerze dosuniętych do siebie. Przy sprawdzaniu DRC pojawiają się informacje, że te mniejsze pady nie zostały one ze sobą połączone. Czy trzeba je dodatkowo połączyć ?

    Trzeba. Jest też wersja oparta o 4 przelotki, wtedy jak robisz np. 4 warstwowe PCB lub 2 warstwowe to wszystko będzie w porządku
  • #2422
    ab.cyborg
    Poziom 10  
    Witam wszystkich obserwujących ten temat. Mam pytanie odnośnie drukowania gotowego schematu płytki. Osobiście nie posiadam drukarki laserowej i nie mam możliwości wydrukowania tego w domu , ale mam taką możliwość w punkcie ksero gdzie można wydrukować z przenośnej pamięci. Czy jest możliwość skopiować pliki schematu na pamięć przenośną. Z tego co zauważyłem to pliki GBR otwierają się z poziomu KICADA , a w punkcie ksero nie mają takiego programu. Czy jest na to sposób ???
  • #2423
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    ab.cyborg napisał:
    Witam wszystkich obserwujących ten temat. Mam pytanie odnośnie drukowania gotowego schematu płytki. Osobiście nie posiadam drukarki laserowej i nie mam możliwości wydrukowania tego w domu , ale mam taką możliwość w punkcie ksero gdzie można wydrukować z przenośnej pamięci. Czy jest możliwość skopiować pliki schematu na pamięć przenośną. Z tego co zauważyłem to pliki GBR otwierają się z poziomu KICADA , a w punkcie ksero nie mają takiego programu. Czy jest na to sposób ???


    Pytanie bardziej z dziedziny używania komputera, niż Layoutu, ale niech będzie.
    .gbr (Gerber) to format produkcyjny. Ciebie natomiast interesuje wydruk poszczególnych warstw płytki (zakładam, że miedzi) na papierze. Ponieważ nie masz możliwości wydruku bezpośrednio na papier (nie posiadasz drukarki laserowej) potrzebujesz wydrukować to np. do uniwersalnego formatu .pdf. Wydruku potrzebujesz dokonać w skali 1:1. Jak coś wydrukować do formatu .pdf? Potrzebujesz wirtualnej drukarki np. PDF Creator. Dalej masz już gładko:

    KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach

    Zanosisz to do punktu ksero i prosisz o wydruk w skali 1:1.

    Punkt ksero brzmi bardzo po studencku ;-) Na prawdę nie spotkałeś się wcześniej z pojęciem wirtualnej drukarki? ;-)
    Trudno, by pani w punkcie ksero otworzyła gerbery PCB :-D

    Tu masz fajną lekturę o tym czym są pliki w formacie gerbera:
    https://www.artwork.com/gerber/274x/rs274x.htm

    Podpowiem, że to pliki tekstowe, które w dawnych czasach pozwalały maszynkom z magazynkami apertur naświetlać klisze z ich użyciem (rysować na kliszy wiązką przepuszczaną przez wybraną aperturę ;-)

    Tak wyglądała taka maszynka (fotoploter):

    KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach

    Tu więcej w temacie: https://www.artwork.com/gerber/appl2.htm

    Dziś już od dawna klisz nie realizuje się w taki sposób. Nie ma maszynek z magazynkami apertur ;-)
    Klisze zadrukowuje się urządzeniami zbliżonymi do współczesnych drukarek.

    Mimo wszystko wciąż wielu z nas posługuje się formatem Gerbera.
    Nawet przemysł dopiero zaczyna nieśmiało przełączać się na format nieco bardziej współczesny (ODB++), choć ten, z tego co pamiętam, zawłaszczony został przez Mentor-a, więc z jego uniwersalnością w przyszłości może być różnie.

    Wszystko wskazuje na to, że następcą ODB++ będzie IPC-2581
    https://www.protoexpress.com/blog/hemant-shah...ges-of-ipc-2581-over-older-generic-standards/

    Layout i jego meandry to wspaniały temat. Format Gerber to też ciekawy świat. Przy odrobienie wprawy prosty layout narysujesz z palca w notatniku ;-)

    A do oglądania warstw w formacie gerber osobiście używam darmowego DFMnow! -> https://www.numericalinnovations.com/pages/dfm-now-free-gerber-viewer

    Choćby dlatego, że niezbyt roztropnym jest ślepe zaufanie do EDA, nie ważne jakiego (tu KiCad), że po wygenerowaniu gerberów wszystko będzie dokładnie tak jak to sobie pomyśleliśmy ;-)

    PS. Pisałeś o drukowaniu płytki na papier za pomocą drukarki laserowej. Czyżbyś chciał pobawić się w samodzielne wykonanie PCB za pomocą kredowego papieru i żelazka? ;-) Swoją drogą, kto dziś wykonuje płytkę samemu, jeśli za całkowitą kwotę 50 zł (razem z przesyłką!) można otrzymać 10 płytek w rozmiarze 100 x 100 mm, w dodatku 2 stronnych z metalizacją otworów (np. @ https://www.elecrow.com/pcb-manufacturing.html )? No chyba, że prowadzący wymaga tego, by student wytaplał raw material PCB w kwasie, wytrawił płytkę samodzielnie. To w końcu też jakieś życiowe doświadczenie :-)

    Dodano po 9 [minuty]:

    A teraz ja pytam :-) Jakich symboli używacie do rysowania na schemecie złączy typu DIN?
    Podzieli się ktoś? :-)

    Właśnie organizuję sobie bibliotekę do tego cuda:

    KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach

    Dobrze zrobione footprinty (idealnie pasujące do gniazdek z aliexpressu) znalazłem tutaj:
    http://as.rumia.edu.pl/artur/a/pcb/kicad.asp

    W sumie ciekawe, że gniazda z UNITRY można zakupić idealne, kapka w kapkę, w Chinach ;-)

    Teraz rozglądam się za jakimiś przyzwoitymi symbolami, bo nie chce mi się bawić w artystę ;-)
  • #2424
    marianm68
    Poziom 16  
    MES Mariusz napisał:
    ab.cyborg napisał:
    Witam wszystkich obserwujących ten temat. Mam pytanie odnośnie drukowania gotowego schematu płytki. Osobiście nie posiadam drukarki laserowej i nie mam możliwości wydrukowania tego w domu , ale mam taką możliwość w punkcie ksero gdzie można wydrukować z przenośnej pamięci. Czy jest możliwość skopiować pliki schematu na pamięć przenośną. Z tego co zauważyłem to pliki GBR otwierają się z poziomu KICADA , a w punkcie ksero nie mają takiego programu. Czy jest na to sposób ???


    ... Potrzebujesz wirtualnej drukarki np. PDF Creator. Dalej masz już gładko: ....


    Wirtualna drukarka nie jest niezbędna do utworzenia pdf-a z KiCada.
    KiCad pozwala na przygotowanie "obrazu" płytki jako pdf (i nie tylko) bezpośrednio z programu: menu plik/rysuj (wybór formatu- np. pdf). Jak na załączonym obrazku:
    KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach
    Działa pod linuksem i pod windowsem też jest taka możliwość o ile mnie pamięć nie myli.
    Minusem (według mnie) zwłaszcza dla niewielkich płytek będzie to że otrzymamy plik pdf z obrazem "małej płytki" na środku "dużej" kartki A4.
    I w związku z powyższym:
    Jeśli chodzi o przygotowanie plików do wydruku w punkcie usługowym to sugerowałbym wyeksportowanie obrazu pcb do formatu SVG (odpowiednich warstw: bottom, top, opisowych itd.). Następnie na przykład w programie "Inkscape" z tych obrazów na kartce A4 przygotować plik dla drukarki wirtualnej i utworzenie pdf-a. Oczywiście będzie to miało sens jeśli wielkość zaprojektowanej płytki pcb pozwoli na umiesczenie takich obrazów conajmniej dwóch (lub więcej) na formacie A4. Moża w ten sposób wydrukować na jednej kartce kilka kopii "warstwy bottom" i w razie niepowodzenia przy pierwszym "prasowaniu" mamy zapas wydruków na kolejne próby.
    Sposób ten pozwala zaoszczędzić papier (i pieniądze)
    Ja zazwyczaj drukuję na jednej kartce po dwie kopie obrazów dla warstw miedzi oraz opis dla pcb (jeśli pozwalają na to wymiary płytki).
  • #2425
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Pytanko. Dlaczego eeschema ignoruje pozycje opisu komponentu zawarte w bibliotece (pozycjonowane do lewej, nad układem, i nadaje własne (wyśrodkowane, powyżej komponentu) ?

    KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach

    Dodano po 45 [minuty]:

    Kolejne pytanie, wie ktoś gdzie znajdę we współczesnym KiCad-zie symbol do barrel jack?

    KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach

    KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach
  • #2426
    ZbeeGin
    Poziom 38  
    MES Mariusz napisał:
    Dlaczego eeschema ignoruje pozycje opisu komponentu zawarte w bibliotece (pozycjonowane do lewej, nad układem, i nadaje własne (wyśrodkowane, powyżej komponentu) ?

    Mariusz, czy my mamy czytać za Ciebie dokumentację programu? Rozdział 3.2.2. Opcje podstawowe - Edycja.

    MES Mariusz napisał:
    Kolejne pytanie, wie ktoś gdzie znajdę we współczesnym KiCad-zie symbol do barrel jack?

    Nawet na zamieszczonym rysunku masz napisane w jakiej pierwotnie bibliotece było to złącze: conn.lib. Ile jest obecnie bibliotek rozpoczynających się na słowo "Conn"...?
    Cztery. Więc raczej nie jest problemem ich przeglądnięcie.
  • #2427
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    ZbeeGin, nie rób ze mnie proszę debila. Ja wiem, że klimaty typowo elektrodowe, więc akceptuję "złośliwie ale merytorycznie". Ale tu merytorycznie nie było, bo przeglądnąłem i u mnie barell Jacka nie bylo. Biblioteki przeglądnąłem, inaczej nie zadałbym pytania. Nie róbmy z ludzi idiotów, dzięki.

    Po twojej sugestii zainstaluję natomiast na wirtualne czystego KiCad-a i sprawdzę raz jeszcze, na czystej instalacji... Dla zasady, bo barell jacka narysowałem już sam, na wzór obrazka (screen).