Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KiCad - dla początkujących w pytaniach i odpowiedziach

harnasx 28 Dec 2012 21:43 453368 2913
Computer Controls
    ZbeeGin
    Level 39  
    Gerbery są przeznaczone raczej dla fotoplotera niż do drukowania.
    Otwory w punktach lutowniczych będą na normalnych wydrukach. Możesz zdefiniować czy będzie to tylko "drill guide" (mały punkt na środku padu) czy rozmiar rzeczywisty otworu.

Co do kwestii drukowania w negatywie to taka możliwość jest przy opcji "Rysuj" gdy formatem wyjściowym jest PostScript, a ten można bardzo łatwo przetworzyć do formatu PDF. Wydrukowanie takiego PDF-a jest już sprawą bardzo prostą, pamiętając o tym, by nie włączać opcji skalowania czy dostosowywania do rozmiaru zadruku w drukarce. Co więcej, tu też można wybrać "drill guide" albo rozmiar rzeczywisty otworów.
  • Computer Controls
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    No właśnie tak to robię, że formatem wyjściowym jest PostScript. Później drukuję to z programu GhostScript. Tylko jeszcze nie umiem zrobić tak, żeby na płytce w negatywie można było dodać obramowanie płytki, bo program tworzy na każdą warstwę osobny plik, a GhostScript otwiera jeden plik do wydruku. I np. drukując warstwę ścieżek nie ma obramowania płytki. A w przeglądarce CAMtastic można dodać tyle warstw ile się chce i to wydrukować, ale wadą tego jest, że nie ma tam otworów w padach. Dlatego pytałem, czy można w Gerber ustawić te otwory. Ale i tak dużo mi to pomogło. Dziękuję wszystkim za pomoc. Na pewno jeszcze będę miał jakieś pytania dotyczące KiCada.
    ZbeeGin
    Level 39  
    Grzegorz_madera wrote:
    Tylko jeszcze nie umiem zrobić tak, żeby na płytce w negatywie można było dodać obramowanie płytki, bo program tworzy na każdą warstwę osobny plik,

Dwie metody. W zewnętrznym programie złącz wszystkie potrzebne warstwy (możesz wykorzystać Corel Draw), lub po prostu dorysuj sobie znaczniki (ze ścieżek) w rogach płytki na warstwach sygnałowych które drukujesz.
    Jak tworzę Gerbery dla fabów też dodaje w rogach krótkie narożniki. Wiele fabów i tak je dodaje jak składają w platkę, więc mają nieco mniej pracy przy ich przygotowywaniu.
  • Computer Controls
    leonow32
    Level 30  
    Wielokrotnie byłem pytany, jak w Kicadzie zrobić pliki GERBER w celu zlecenia profesjonalnej produkcji laminatów. Wreszcie znalazłem trochę czasu, żeby to opisać :)

Aby nie szukać linków po wcześniejszych stronach tego wątku, zamieszczam wszystkie jeszcze raz w jednym miejscu.

Kurs programu Kicad

Część 1 - wstęp i instalacja
    Część 2 - rysowanie schematu
    Część 3 - dobór obudów
    Część 4 - projektowanie płytki
    Część 5 - biblioteki symboli
    Część 6 - biblioteki obudów
    Część 7 - pliki Gerber

W następnych odcinkach planuję opisać, jak przygotować dokumentację montażową do profesjonalnego montażu przy pomocy automatów pick&place.
    ZbeeGin
    Level 39  
    Drobna uwaga do ostatniego zdania.
    Quote:
    Jeżeli chcesz, by montaż wykonać w specjalistycznym zakładzie produkcyjnym, wówczas trzeba jeszcze sporządzić dokumentację montażową - gerbery są dla takiego zakładu bezużyteczne. Jak to zrobić, zobaczycie w następnym odcinku!

Przynajmniej dwa pliki Gerber będą jednak potrzebne takiemu zakładowi. Na jakiej podstawie mieliby zrobić blachę (maskę) do nakładania pasty lutowniczej?
    leonow32
    Level 30  
    Rzeczywiście, drobna nieścisłość się wkradła do tekstu. Chodzi o to, że te gerbery potrzebne do produkcji laminatów, nie są potrzebne zakładowi montażowemu. W następnym odcinku opiszę jak zrobić sito do pasty na podstawie warstwy lutowniczej albo sito do kleju.

Mamy w pracy do czynienia z projektantami bez doświadczenia (i bez wyobraźni?) którzy przysyłają gerbery ze ścieżkami, plikami wierceń i myślą, że sami zgadniemy gdzie jaki element ma być :) takie uroki produkcji małoseryjnej :)
    Chumanista
    Level 13  
    Mam błąd którego nie rozumiem:
    Co go powoduje?
    A przy okazji: Czy dławik o takiej wartości nada się do Atmegi8?
    ZbeeGin
    Level 39  
    Brak przypiętej flagi "PWR_FLAG" z biblioteki power.lib do sieci VCC. Bez tej flagi ERC po prostu nie wie czy VCC jest szyną zasilającą czy nie.

Dławik może być zbyt duży jeśli maksymalny prąd jaki będziesz pobierał z portów podpiętych do AVCC (Zwykle PORTA i PORTC) będzie przekraczał znamionowy prąd dławika. Zwykły dławik osiowy o takiej indukcyjności posiada prąd znamionowy około 160mA. Dławik mocy o takiej indukcyjności to już 500mA. Dodatkowo należy uwzględnić rezystancję dławika dla prądu stałego i maksymalną dopuszczalną różnicę napięć pomiędzy VCC a AVCC w układach AVR.
    Chumanista
    Level 13  
    A czy ten dławik jest potrzebny?
    Chcę odczytywać tyko pozycję potencjometru.
    ZbeeGin
    Level 39  
    Chumanista wrote:
    Chcę odczytywać tyko pozycję potencjometru.

Pomiar będzie analogowy, więc dławik mimo wszystko się przyda.
    Chumanista
    Level 13  
    Gdzie mam umieścić pobrane pliki?
    ZbeeGin
    Level 39  
    Tam gdzie są w oryginale. Przecież to logiczne.
    Chumanista
    Level 13  
    Po umieszczeniu bibliotek na miejscu pin 20 Atmego8 ma typ BiDi.
    Tak powinno być (po połączeniu go a VCC mającym PWR_FLAG mam błąd - konflikt pinów)?
    DXFM
    Level 20  
    Koledzy!
    Chcę zobie zrobić nietypowy footprint, uniwersalny, dla elementu w wersji THT i dwóch rodzajów SMD. Pady pod SMD na warstwie TOP powinny być inne niż na bottom (tzn. ma nie być), poza tym otwory nie wypadają w środku PADa. Na rysunku nałożyłem na siebie komponenty, które chciałbym połączyć w jeden. Już kiedyś coś podobnego chciałem zrobić.
    Czy da się w KiCADzie wykonać coś takiego?
    leonow32
    Level 30  
    Da się to zrobić, ale wydaje mi się, że za bardzo kombinujesz. Chyba najprościej byłoby umieścić dwa symbole na schemacie połączone równolegle (albo etykietami netlabels), jeden w wersji SMD i drugi w THT. Miałbyś wtedy dwa niezależne elementy, które możesz potem umieścić jak Ci będzie wygodniej.
    ZbeeGin
    Level 39  
    Chumanista wrote:
    Tak powinno być (po połączeniu go a VCC mającym PWR_FLAG mam błąd - konflikt pinów)?

Bajki kolego opowiadasz.

DXFM wrote:
    Pady pod SMD na warstwie TOP powinny być inne niż na bottom (tzn. ma nie być), poza tym otwory nie wypadają w środku PADa.

Jeśli fizycznie rozstaw nóżek tego transformatora nie pasuje to czego chcesz? Powiększ pady SMD z EP13SMP by nakładały się z padami EP13. A do EP10SMD stwórz nowy symbol schematowy by pasował do nóżek uniwersalnego EP13.
    DXFM
    Level 20  
    leonow32 wrote:
    Chyba najprościej byłoby umieścić dwa symbole na schemacie połączone równolegle

Nie napisałem, to była moja pierwsza myśl. jednak nie uznałem jej za zbyt eleganckie rozwiązanie między innymi z powodu nachodzenia warstwy opisu jednego elementu na pady. Nie wiem, czy dla wybranych modułów można wyłączyć warstwę opisu, w tym przypadku mogłoby to zdać egzamin.
    ZbeeGin
    Level 39  
    DXFM wrote:
    Nie wiem, czy dla wybranych modułów można wyłączyć warstwę opisu, w tym przypadku mogłoby to zdać egzamin.

Przy tworzeniu Gerber-ów możesz obligatoryjne wyłączyć nachodzenie warstwy opisu na pady dla całej płytki.
    ZbeeGin
    Level 39  
    W kwestii uniwersalnego footprint-a. Można zrobić tak, ale przy montażu automatycznym otwory w padach SMD nie są mile widziane. EP13 montujesz w otworach, EP13SMD montujesz na padach 1-10, EP10SMD montujesz na padach 1-4/7-10 (Oczywiście zmieniając nieco piny w jego symbolu).

Ewentualnie pady THT dla EP13 przesuwasz w dół poza pady wersji SMD zachowując rozstaw i górne pady SMD 6-10 jeszcze powiększasz by stykały się z padami THT.
    Chumanista
    Level 13  
    ZbeeGin wrote:

Chumanista napisał:

Bajki kolego opowiadasz.

Mówię co widzę:
    Kolejny problem:
    mam element w obudowie SSOP16 (http://botland.com.pl/silnikow/777-tb6552-dwukanalowy-sterownik-silnikow.html) ponieważ nie znalazłem jej w bibliotekach stworzyłem nową z SSOP17 usuwając ground pad.
    Problem jest taki, że po ustawieniu odstępów i szerokości ścieżek takich jak dla Satland Prototype mam błąd w kontroli reguł projektowych a wygenerowany plik .dsn nie ładuje się w Freerouterze.
    ZbeeGin
    Level 39  
    Gdzie jest napisane, że AREF łączy się z AVCC w procesorach AVR?
    I następnym razem podawaj pełniejsze dane o układzie a nie zdawkowe "atmego8", bo używasz ATMega8-AU TQFP32, a tam piny mają inne numeracje.

Dodano po 6 [minuty]:

Chumanista wrote:
    a wygenerowany plik .dsn nie ładuje się w Freerouterze.

Masz warstwę krawędziową z obrysem płytki? Narysowałeś na niej jakieś łuki? Czy w nazwach warstw występują polskie znaki?
    Chumanista
    Level 13  
    Nazwy warstw - domyślne, nie ma łuków, mam warstwę krawędziową.
    Potrzebuję VREF = VCC, myślałem że tak będzie dobrze.
    ZbeeGin
    Level 39  
    Chumanista wrote:
    Potrzebuję VREF = VCC, myślałem że tak będzie dobrze.

W programie ustaw odpowiednio bity REFS0/1, a sprzętowo AREF przez kondensator do masy.
    Chumanista
    Level 13  
    Dziękuję.
    Co mam zrobić z tym SSOP16?
    Dlaczego może nie ładować się do Freeroutera?
    Anonymous
    Anonymous  
    DXFM
    Level 20  
    leonow32 wrote:
    Przy generowaniu gerberów możesz zaznaczyć, by program automatycznie usunął opisy z padów

Rzeczywiście, nie zwróciłem wcześniej uwagi na tą opcję. Chodzi dokładnie o "Odejmij maskę lutowniczą od warstwy opisowej":
    Jeśli nie znajdzie się lepsze rozwiązanie, dodam do schematu kilka elementów, a na płytce rozmieszczę jeden na drugim. W tym projekcie raczej tylko montaż ręczny bo nie przewiduję produkcji. Ale na przyszłość warto znać najlepsze rozwiązania.