logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner TV PixelView - synchronizacja obrazu z dźwiękiem

gryphon 29 Lip 2007 23:34 1256 2
REKLAMA
  • #1 4127408
    gryphon
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam!

Posiadam kartę PCMCIA PixelView PlayTV Mobile (tuner TV), którą zainstalowałem w notebooku HP (Celeron M 1.3GHz, 512MB RAM, HDD 30GB). Problem dotyczy synchronizacji obrazu z dźwiękiem przy oglądaniu programów TV (nie nagrywaniu, bo ta funkcja mnie nie interesuje). Otóż pozornie wszystko jest OK ale wystarczy, że kilka razy włączy się dysk twardy (uruchamianie innego programu lub po prostu komputer cos tam odczytuje / zapisuje) i... już dźwięk pozostaje "za obrazem"! W praktyce wygląda to tak, że kiedy ogląda się jakiś program (obojętnie jaki kanał) i notebook jest zostawiony "w spokoju" i służy tylko jako telewizor to i tak po jakimś czasie dojdzie do rozsynchronizowania. Sprawa jest denerwująca. Nie pomaga przełączenie kanału itd. Dopiero np. zmiana rozdzielczości lub wyłączenie i ponowne włączenie programu do TV likwiduje problem (na jakiś czas) Czy coś możecie doradzić? Ściągnąłem już najnowsze sterowniki i oprogramowanie ze strony producenta a problem pozostaje. Obciążenie procesora podczas oglądania TV nie jest duże a same wymagania karty co do sprzętu mniejsze niż to co posiadam. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 4127660
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Moim zdaniem nic nie da rady z tym zrobić. Przetestowałem już kilka różnych kart TV tej firmy, i w każdej było to samo, o ile przy oglądaniu nie było to zbytnio widoczne, to przy nagrywaniu istna masakra, nawet kilka sekund opóźnienia dźwięku. Nie pomagało nic, żadne zmiany ustawień ani nawet używanie różnych programów do nagrywania. To najwyraźniej jest "cecha" tego producenta. Tandeta za pare groszy.
  • #3 4127871
    gryphon
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    No tu kolega troche przesadził. Jaka taniocha? Karta, która w większości testów i porównań wypadała lepiej od AverMedia. Na marginesie dodam, że na AverMedia (u znajomego) dzieją się podobne rzeczy. A więc może to jednak coś innego...
REKLAMA