Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

S7-200 CPU 224 i microwin 3.1.1.6 - brak komunikacji

pszczepan 30 Jul 2007 19:00 2258 6
SterControl
  • #1
    pszczepan
    Level 20  
    Witam !

    Mam PC z win98 i COMem.
    Przewód oryginalny PPI - zworkami ustawiony na 9.6

    Zainstalowałem soft i próbowałem wszystkich możliwych konfiguracji i nic.

    Ustawilem prędkość w PC/PG interface na 9600 odpowiedni port COM i zmieniałem adresy sieci, itd.

    Używalem tej przeszukiwarki portów w MICROWIN i nic nie znajduje.

    Za każdym razem wywala, ze sprawdź ustawienia, COM, sieci itd.

    Jak powinieniem to ustawić, a może ten soft nie połączy sie z tym sterownikiem, bo jedno jest nowsze niż drugie.

    pozdrawiam
    Paweł
  • SterControl
  • #2
    bonanza
    Power inverters specialist
    Bywa, że S7 ma ustawioną szybkość nawet 115kbit/s i nowsza wersja kabla PC/PPI obsługuje tę szybkość. Zdaje się, że można w opcjach programu Microwin (przynajmniej w nowszych wersjach) ustawić automatyczne wykrywanie szybkości transmisji, ale do tego chyba niezbędny będzie ten nowszy kabel.
  • SterControl
  • #3
    pszczepan
    Level 20  
    Trudno to zrozumieć "Bywa, e S7 ma szybko", ale może ktoś to zrozumiał
  • #4
    bonanza
    Power inverters specialist
    Zablokowała mi się klawiatura, chłopcze, i musiałem zrestartować komputer. Przeczytaj jeszcze raz.
  • #5
    artur 100
    Level 13  
    Witam
    No i co Połączyłeś??
  • #6
    Maly
    Level 32  
    Przestaw prędkość na kablu na 19,2 czasem nowsze sterowniki nie chcą "gadać" na zbyt wolnej prędkości
  • #7
    pewicz
    Level 12  
    Witam,
    Mam propozycje:
    1)sprawdź ustawienia com w twoim komputerze i programie (ten sam numer,ta sama prędkość)
    2)musisz ustawić połączenie w programie Microwin na PC/PPI cable(PPI) oraz ustawić odpowiedni adres / PLC»TYPE»comunications»Adres»"....."/wpisz 1lub2 .
    Powinno poskutkować ,jeżeli nie daj odpowiedź jakie masz ustawienia to spróbuje pomóc.

    pzdr.