Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie działa tylna wycieraczka Xsara Break

adambat 30 Jul 2007 20:52 4640 5
    adambat
    Level 2  
    Witam

Mam problem z tylną wycieraczką w Xsarze Break; nagle przestała działać.
    Przeglądając forum znalazłem kilka podpowiedzi (brak masy, uszkodzona wiązka klapy bagażnika). Obmierzyłem co się dało i wszystko wygląda OK.
    Silnik chyba też jest sprawny bo po podniesieniu wycieraczki powoli kręci.
    Co ciekawe tak samo reaguje na włączenie świateł!!!???
    Może ktoś mi coś jeszcze podpowie.
    Przydałby się schemat instalacji elektrycznej. Jeden znalazłem ale według
    niego wycieraczka ma złączkę 4 pin a u mnie jest 3 pin i nic się nie zgadza.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
    Noel1
    Level 12  
    podaj rocznik. autka jedą z przyczyn może być zabrudzona (przytarta) ośka od wycieraczki co prowadzi do nadmiernego obciążenia silnika elektr.
    adambat
    Level 2  
    Rocznik 2000 przed liftingiem. To wygląda faktycznie na nadmierne obciążenie ponieważ przy wolnej pracy podniesionej wycieraczki przygasa podświetlenie tablicy rejestracyjnej.
    Dzięki za podpowiedź.
    Właśnie wróciłem z urlopu i spróbuję to sprawdzić w weekend.
    hybryda 2000
    Level 15  
    gdzie masz spryskiwacz tylnej wycieraczki bo chyba przechodzi przez oske silnika -przez wilgoc zacieraja sie oski w tych silnikach
    adambat
    Level 2  
    Spryskiwacz jest w górnej lampie stopu i nie ma kontaktu z silnikiem wycieraczki, ale prawdopodobnie jeden z przewodów od silnika dochodzi gdzieś w okolicę tej lampy bo nie mogłem go znaleźć w żadnej z wiązek kabli w tylnej klapie. Samej lampy po odkręceniu śrub mocujących nie udało mi się wypchnąć; siedziała tak mocno, że bałem się ją połamać i nie do końca byłem przekonany, że tam właśnie znajduje się przyczyna mojego problemu.
    milon1
    Level 11  
    Przerabiałem to u mnie okazało sie że przerwane były kable w miejscu gdzie wychodza z klapy a wchodza do karoseri