Jeśli ktoś dokładnie nie zrozumiał mojego pytania to odpowiadam, że chodziło mi o to czy stosując silnik jednofazowy uzyskamy taki sam efekt jak przy zastosowaniu trzyfazowego tej samej mocy, tak jak dobrze zrozumiał moje pytanie wisniewskis.
Czytając inne posty na tym forum wyciągnołem następujący wniosek odnośnie silnika do piły tarczowej. Silnik do piły powinien mieć najlepiej obroty coś ok. 2500/min., gdyż przy przłożeniu kół pasowych 1:1 dawał będzie "najlepszą moc" tarczy do przecinania materiału (inaczej mówiąc bez używania przełożeń różnymi wielkościami kół pasowych silnik zachowa swoją nominalną moc przy odpowiednich dla cięcia obrotach). Czy moje rozumowanie jest słuszne?
wisniewskis
Cytat: Jeżeli silnik trójfazowy ma taką samą moc w kW to teoretycznie jest tak "samo silny" jak jednofazowy jednak w praktyce silniki trójfazowe dysponują większym momentem obrotowym a w szczególności rozruchowym. Napisz do czego będziesz wykorzystywał twoją "krajzegę" a ja postaram się podpowiedzieć jaką moc silnika powinneś zastosować.
Krajzegę będę wykorzystywał do przycinania desek, robienia jakichś listewek, cięcia gałęziówki max. fi gałęzi 10 cm, może również do heblowania desek jeśli kupię wałek do piły razem z wałkiem heblarskim. Silniki w szczególności 3-faz. o mocy 2,2 kW są często sprzedawane na Allegro i interesuje mnie czy się sprawdzi taki silnik w pile używanej do lżejszych prac takich jakie wymieniłem. Do cięższych zadań mam krajzegę - niestety na pas - z silnikiem 5,5 kW lub 7,5 kW.
Rozwijając ten wątek o piłach tarczowych chciałbym się dowiedzieć jak wygląda krajzega z wózkiem. Chciałbym dorobić sobie takie cuś do tego "mocniejszego zestawu" - zrobić taki nieduży trak. W internecie jest może parę miejsc gdzie można zobaczyć takie cacka, ale zwykle zdjęcia są niedokładne i trudno z nich jest zobaczyć szczegółową konstrukcję, więc zwracam się z prośbą o przesłanie zjęć i zmieszczenie jakiegoś opisku jak to działa w praktyce.
jdjan1
Cytat: Prąd rozruchu silnika jednofazowego będzie znacznie większy, czyli "tak do najbliższego gniazdka" sobie go nie włączysz (własność na której najbardziej Ci zależy). Gniazda jednofazowe zabezpiecza się najczęściej bezpiecznikami B10, rzadziej B16 - nie ma mowy o rozruchu silnika jednofazowego 2,2 kW.
Dla trójfazowego zabezpieczenie C16 w zupełności wystarczy.
Czy na pewno to aż tak by wywałało bezpieczniki? Obecnie mam zabezpieczenie B16 i czasem używam pompy do wody 1,8kW (jednofazowej) i nigdy mi nic nie wywaliło.
john_t
Cytat: Wyższa sprawność, wiekszy moment obrotowy przy obrotach poniżej nominalnych oraz są cichsze.
Tzn., że jeśli przy cięciu np. jakiegoś grubego drewna obroty silnika trójfaz. spadną to i tak lepiej on będzie ciął podczas tego spadku obrotów niż równy mu mocą silnik jednofaz. w tej samej sytuacji?
Jeśli jednak zdecydowałbym się na silnik trójfazowy to ile kosztuje za m taki kabel 4 - żyłowy nadający się na przedłużacz (gotowego nie chcę, bo mam wtyki)?
Jeszcze jedno pytanko. Czy w którymś dziale na tym forum mogę pogadać z kimś o temacie maszyn własnej konstrukcji np. w/w traku? Nie chcę podpaść moderatorom, bo na tym forum o elektronice zacząłem o krajzegach

.
Dzięki WielkiE za Waszą pomoc.