Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fiat Brava 1.9 JTD 2001 rok WTRYSK I PREDKOSCIOMIERZ

31 Lip 2007 22:26 6339 11
  • Poziom 32  
    Witam serdecznie potrzebuje pomocy odnosnie Fiata Brava 1.9 JTD mianowicie w owym aucie zapalila sie kontrolka wtrysku paliwa i przestal dzialac predkosciomierz. Auto zachowuje sie prawidlowo co najlepsze.
    Pierwsze co zrobilem to wymienilem naped ze skrzyni biegow z hodometrem ktory daje sygnal na predkosciomerz i co nic to nie dalo.
    Podlaczylem pod Examiner a tam sterta bledów min: EGR, OVERBOST, CZUJNIK TMPERATURY PALIWA, SYGNAL SPRZEGLA, CZUJNIK PREDKOSCI, PRZEKAZNIK SWIEC ZAROWYCH, SWIECE ZAROWE
    Wrecz nie mozliwe a jednak sprawdzilem wszystkie te elementy i sa dobre na 100 %.
    Mówie sobie nic nie zostalo jak sprobowac zalozyc nowy zestaw wskaznikow na próbe moze w nim jakies zwarcie i to tez nie to.
    Posprawdzalem wszystkie przejscia, masy i jest ok, zamowilem CENTRALKE WTRYSKU bo nic innego mi nie zostalo , zamontowalem i DUPA usterka jest dalej.
    Panowie OSZALEJE z tym FIATEM POMOCY jakies wskazowki prosze.
    Dodam tylko ze w tym aucie jest zamontowany alarm moze on cos broi ???:cry::cry:
  • Poziom 34  
    A sprawdziłeś czy skrzynka bezpieczników lub instalacja nie została zalana ?
  • Poziom 32  
    Sprawdzalem skrzynke bylo sucho, kable instalacji dla pewnosci od centralki tez sprawdzalem , wypielem kostke i calosc sprawdzilem i jest ok

    Dodano po 9 [minuty]:

    Jeszcze jedno co mi sie przypomnialo to ze ta usterka pojawila sie gosciowi po burzy nie wiem czy to moglo by miec jakis zwiazek ??
  • Poziom 39  
    Mogło, szukaj wody w instalacji przy połowie tych usterek auto nie powinno dać się uruchomić ,ew. masy do spradzenia (wszystkie !).
  • Poziom 32  
    A co sądzisz czy nie warto bylo również fizycznie z tego auta wypiąć alarm w całości ? Bo jeszcze on jakoś spokoju mi nie daje
  • Poziom 14  
    a sprawdziłeś miernikiem okablowanie miedzy czujnikiem prędkości a centralą.może jaki kabel urwany.alarm odcina tylko układ zasilania paliwa,rozrusznik lub co tam odetniesz,ale napewno nie wskazanie prędkości.a co pokazuje exzaminer po wykasowaniu i ponownej jeździe?
  • Poziom 32  
    Miernikiem posprawdzalem przejscia z czujnika na skrzyni do zestawu wskaznikow do centralki i jest ok , a bledy pozostaje ciagle te same. Po kolei wypinalem kazdy element wskazywany przez Examiner i podlaczalem jeszcze raz aby po kolei wyeliminowac je wszystkie i co ? bledy dalej te same. Czarna magia

    Dodano po 2 [minuty]:

    Bledy ciagle te same :
    1. Przekaznik rozgrzewania filtra oleju naped.
    2.EGR
    3. Overboost
    4.Przepustnica modyfik.przeplywu.
    5.Przeplywomierz
    6.Przekaznik swiec zarowych
    7.Sygnal sprzegla
    8.Sygnal predkosci pojazdu
  • Poziom 11  
    Zacząłeś od końca!
    1. Sprawdz wartości napięcia na sterowniku a w szczególności wyscia na +5V , jeśli są duże odchylki to masz gdzieś dodatkową rezystancę i to jest twój problem lub brak dobrej masy sterownika.
    2.Nie lubie fiatów :D .
  • Poziom 32  
    Fiaty nie sa takie zle ale ten mnie troche wkurza delikatnie mowiac :D
  • Poziom 26  
    To wygląda na brak zasilania tych czujników ,sprawdziłeś czy jest napięcie np. na czujniku prędkości - i + 5V. a może 12V.
  • Poziom 32  
    Sprawdzilem i jest napiecie na czujniku +5V , zreszta jak wczesniej pisalem wszystkie elementy wskazane przez Examiner sa dobre juz to sprawdzilem
  • Poziom 39  
    Niestety dalej szukał bym w instalacji, sprawdz czy elementy które examiner sygnalizuje jako uszkodzone nie mają wspólnej kostki masy lub zasilania. Co do alarmu nie bardzo zrozumiałem pytanie.