Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Elektrolux EW 1044s, nie wylewa wody

archonn 31 Jul 2007 22:51 2910 6
    archonn
    Level 10  
    Witam,
    Jako że nieszczęścia chodzą parami, ponownie zwracam się z prośbą o pomoc w naprawie. Wczoraj pomyślnie z pomocą Elektrody naprawiłem zmywarkę, ale wracając do problemu. Pralka działa tylko nie wylewa wody, proste przyczyny jak zagięty wąż czy zapchany filtr z przodu wyeliminowałem. Przewody przy kostce programatora są ok, nic nie upalone. Dobralem się dziś do pompy, tylko zanim zaczne rozbierać chcę się poradzić. Od pompy odchodzi, poza odpływem i dopływem, dodatkowy przewód, wydaje mi się że to membranowa czujka wody lub ciśnienia (?) (czy to się psuje?).
    Pytanie moje brzmi, jak mogę w miarę łatwo zdiagnozować czy to pompa nie kumka, czy może to coś ze sterowaniem. Można jakoś pralkę zmusić do wylewu wody zaraz po włączeniu jakiegoś programu? (płukanie?)
    To chyba narazie tylę, czekam na sugestie
    Pozdrawiam
    rgb
    Level 28  
    Można odłączyć przewody od pompy dotychczasowe (dla bezpieczeństwa ) i podać bezpośrednio zasilanie na pompę jeśli pracuje to przyczyna jest poza pompą .
    pompa powinna się uruchamiać np przy płukaniu jak i podczas wirowania.
    archonn
    Level 10  
    A czy z wyjęciem pompy jest jakiś kłopot? Na coś szczególnego muszę uważać?
    wisniewskis
    Level 12  
    Zobacz czy po odkęceniu filtra z przodu widzisz łopatki wirnika pompy bo prawdopodobnie wcale nie musisz wyjmować pompy aby ją sprawdzić.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Częstym przypadkiem jest zacieranie się pompy (zwiększone opory tarcia ) i pomaga rozebranie i przesmarowanie.
    simone70
    Level 11  
    W tym modelu możliwe jest uszkodzenie programatora poprzez zalanie styków pompy. Filtr jest mocno wygięty do dołu więc nie widać turbinki. Odkręcić ją łatwo i zamocować też, więc najlepiej ją wyjąć i podłączyć na krótko pod 230V. Jeśli chodzi bez problemu, to problem jest w dość drogim programatorze
    Zbych034
    Level 39  
    Podłącz jak jest zamontowana w pralce. Trzeba ją sprawdzić pod obciążeniem bo bez wody może działać poprawnie a z wodą już nie da rady pracować. Powodzenia
    staszekf
    Level 33  
    Pompa jest do wymiany problem jest z jej wymontowaniem(2 zatrzaski od dołu pralki i należy silnik pompy pociągnąć w stronę przeciwna do filtra).Nie zapomnij o uszczelce silnika pompy .Należy też sprawdzić silnik pompy Jet System Pozdrawiam.