Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterownik wykrył błąd kontrolera....I co z tym fantem zrobić

klosek87 01 Sie 2007 10:00 3713 6
  • #1 01 Sie 2007 10:00
    klosek87
    Poziom 24  

    Witam !
    Dostałem komputerek o następującej konfiguracji:
    Płyta MSI
    Procesor Celeron 3,06GHz
    Pamięć: 512 mb
    Grafika: GF5500 256mb
    HDD: WD 80 GB i WD 320 GB (oba na ata )
    Nagrywarka DVD Liteon
    Zasilacz 300W

    Otóż problem polega na tym iż pare dni temu komputer się uruchamiał i pokazywał brak dostępu do dysku...i tak pare dni. Wczoraj komputer normalnie się uruchomił i zaglądnołem do dziennika a tam widze mase błądów o źródle "atapi" oraz "disk".
    Więcej info o tych błedach:
    atapi (na /Device/Ide/IdePort0 został wykryty błąd parzystości)
    disk(sterownik wykrył błąd kontrolera na /Device/Harddisk0/D)

    Sprawdzałem dyski w statusie smart jak i pod wzgledem bad sektorów i jest ok. Pamięc przetestowałem i nie zawiera błedów. Napięcia mierzone miernikiem w spoczynku jak i wysiłku są w normie, temperatury przy otwartej obudowie HDD 34' a procesor 62'

    Czy mają koledzy jakies rady ???

    0 6
  • #3 01 Sie 2007 10:48
    klosek87
    Poziom 24  

    Sprawdzić czyli wykonac test tak ???
    Jesli tak to narazie leci....

    0
  • #4 01 Sie 2007 10:50
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 01 Sie 2007 10:51
    klosek87
    Poziom 24  

    W trakcie skanowania komputer najnormalniej w świecie się wyłączył...Temperatura procka wzrosła do 85'

    0
  • #6 01 Sie 2007 11:11
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 01 Sie 2007 11:53
    klosek87
    Poziom 24  

    Temperatura opanowana. Teraz nie przekracza 45'
    Dysk sprawdzony. Pod spodem wyświetliło tylko raz Warning Block start at 9670144=217ms.

    0