Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lancia - problem - przyczepka

tadek125 01 Sie 2007 10:26 3356 10
  • #1 01 Sie 2007 10:26
    tadek125
    Poziom 9  

    witam
    mam problem z podłączeniem oświetlenia do przyczepki
    do tego samochodu potrzebny jest moduł elektroniczny IGE
    bez tego modułu po podłączeniu oświetlenia komputer pokładowy bedzie wywalał błędy ze jest problem ze światłami

    czy miałby ktoś schemat takiego modułu albo moze wie ktos gdzie takie cudo mozna zakupic??

    z góry wielkie dzięki

    0 10
  • #2 01 Sie 2007 13:41
    ociz
    Moderator Samochody

    nie widziałem nigdy takiego modułu ale podejżewam że to tylko kilka przekażników lub jakichś mocnych tranzystorów w przypadku kierunków żeby nie działały z opuźnieniem

    0
  • #3 02 Sie 2007 11:01
    tadek125
    Poziom 9  

    juz to zrobiłem posiedziałem nad tym pare godzin ale udało mi sie w koncu to zrobic

    i oswietlenir teraz działa jak nalezy
    a komputer nie wywala zadnych błędów

    0
  • #4 18 Paź 2007 12:54
    topcio1
    Poziom 14  

    moduł jest prosty 4 przekaźniki i mydelniczka ale wpiołeś się do wtyczki pod tylną prawą lampą czy w wiązke przewodów do tylnych lamp?

    Lancia - problem - przyczepka

    0
  • #5 18 Paź 2007 18:33
    tadek125
    Poziom 9  

    i do wtyczki i do wiązki tylnych lamp

    do wtyczki po to aby nie wywalalo błedu
    a do wiązki po to aby porać zasilanie bo wtyczka nie daje zasilania

    0
  • #6 12 Lis 2007 11:54
    hubertboguta
    Poziom 2  

    Witam,,,
    widzę że kolega ma pojecie w tych sprawach. Mam następujący problem: kupiłem Jeepa Grand Cherokee z 2002 z 4.0 silnikiem z USA wiązka do podłączenia przyczepki jest wpieta w instalację kostką (6 przewodów: +,-,kier prawy, kier lewy, stop i pozycyjne).Kable wchodzą do czegoś na wzór modułu i wychodzi już tylko 4 kable. (kierun lewy, prawy, - i pozycje). Co się stało ze stopem??Jak to podłaczyc w gniazdo 7-pinowe żeby komputer nie wyświetlał błębu?
    Z góry dziękuję za info!!!

    Pozdrawiam

    0
  • #7 12 Lis 2007 15:51
    topcio1
    Poziom 14  

    :oops: ale mi kolega zabił klina- nie mam zielonego pojęcia. Może Amerykanie mają obligatoryjnie hamulec najazdowy, który załącza światła stopu, ale wtedy byłby + w gnieździe. Nigdy się z tym problemem nie spodkałem, chyba najprościej będzie zrobić "po naszemu" albo drodna przeróbka tamtego modułu ( w sumie potrzeba tylko jednego przekaźnika na STOP, ew. przeciwmgielne- chociaż ja osobiście ich nie mam i nikt się jeszcze nie czepiał)

    0
  • #8 12 Lis 2007 19:40
    tadek125
    Poziom 9  

    weź podciąg kabelek od światła stopu przed modułem i podłącz bezpośrednio do
    gnazda przyczepki
    stop nie powinien wywalać błędu

    jak by nie działało to napisz jeszcze raz to pomyslimy co dalej

    0
  • #9 12 Lis 2007 19:57
    topcio1
    Poziom 14  

    wywoła błąd,stop- musi iść przez przekaźnik, kierunki mogą tylko być bezpośrednio ale to też nie w każdym samochodzie

    0
  • #10 14 Lis 2007 10:33
    hubertboguta
    Poziom 2  

    Dziękuje Panowie za zainteresowanie i pomoc.Podepne na krótko i zobaczymy co dalej. Dam znać.Pozdrawiam

    0
  • #11 14 Lis 2007 18:37
    strzalaaa
    Poziom 17  

    Nie podpinaj na krótko, podepnij przez przkaźnik dla świętego spokoju

    0