Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny DIY na głośnikach Tonsil i TVM

Alton88 01 Aug 2007 23:23 33033 31
  • Witam.

Przedstawiam kolumny które wykonałem samemu .
    Kolumny grają u mnie od 2 lat ,pół roku temu postanowiłem je trochę ulepszyć.

Oto efekt:

____________________KOLUMNY PRZEDNIE_____________________
    PRZETWORNIKI
    Niskie tony- 2x ARN 226/07 4 ohm ,brzmienie to coś pomiędzy Tonsil a STX ... Potrafi uderzyć twardym basem a z drugiej strony 30 hz to dla niego pestka ( po wygrzaniu)

Średnie tony- ARP 150/00 8 ohm , Na początku grał ładnie ,po przezwyczajeniu sie do niego zacząłem słyszeć jego rezonanse na 4500 hz ...aż w końcu usunąłem plastikową komorę ,dostał komorę z prawdziwego zdarzenia z MDF'u o nieregularnym kształcie.
    Naprawdę po takiej zmianie zaczął grać lepiej ,ogólnie spadła troszkę efektywność ,rezonans trochę ucichł.
    Wokale brzmią teraz pełniej , ogólnie dużo przestrzenniej .
    Obawiałem sie czy głośnik wytrzyma podział 350 Hz , przy 100 watach nie widzę żadnych problemów.
    Wysoko tonowy- GDWK 10/80/7 8 ohm , od początku nie przypadł mi do gustu , taki jakiś głośnik bez życia.
    Pewnego razu miałem ochotę wbić w kopułke śrubokręt .
    W pierwszej kolejności usunąłem ferrofluid , jakość detali wzrosła znacznie.
    Drugą rzeczą było rozwiercenie magnesu na wylot wiertłem 8mm i doklejenie 10 cm rurki pcv o średnicy 20mm ,delikatnie wypełnionej wełną .
    Po tym wyczynie zaskoczyłem sie pozytywnie ,kopułka o wiele wiele lepiej gra , jakość wysokich tonów i ilość detali jest na prawdę na wysokim poziomie ,kto wie czy nawet nie lepsza od kopułek do 100zł
    Polecam każdemu kto ma te głośniki taką właśnie modyfikacje.

ZWROTNICA, KABLE, TERMINALE
    Powstawała głównie na słuch , chyba z 10 razy modernizowana aż udało sie jakoś zgrać głośniki .
    Podział około 350 Hz/4500 Hz zbocze 12db/okt .
    Cewki na niskie tony nawijane drutem 1,4 mm, na wysokie tony 1 mm.
    ARP w przeciw fazie.

OBUDOWA
    Płyty meblowe miałem ze starych mebli o grubości 19mm , 2 listwy wzmacniające wewnątrz, oddzielna komora na wysoko tonowy 3 litry i osobna na średnio tonowy 15 litrów wytłumione do oporu wełną. Niskie tony pracują w 59 litrach wytłumione częściowo wełną , bass reflex umieszczony z tyłu na dole kolumny o średnicy 6 cm i długości 7,8 cm nastrojony na 39 Hz .
    Po zerwaniu okleiny samoprzylepnej wziąłem sie za fornirowanie , Machoń Sapeli o grubości 0,7mm , położony na Vicol +żelasko.
    Jest to mój pierwszy kontakt z fornirem , pierwsze próby kończyły sie porażką ,za którymś razem doszedłem do pewnej wprawy.
    Ogólnie fornir nie jest położony idealnie jakieś bąble sie znajdą ,na szczęście w takich miejscach że nie widać.
    Kolejno 0,5 litra bejcy o kolorze Dębu ...Capon...i 5 warstw lakieru do parkietu Połysk.
    Na przód dokleiłem płytę o grubości 0,8 cm obitą skajem.
    Po pewnym czasie dorobiłem podstawki o takim samym kolorze co kolumny + kolce wytoczone z drewna dębowego.
    Wysokość obudowy to 110cm (z podstawkami 118) szerokość 27,5 cm, długość 35 cm. Wytłumienie to żółta gąbka , wytłumione zostały ściany boczne, górne i dolne

EFEKT KOŃCOWY, ODSŁUCHY, WRAŻENIA

Po różnych modyfikacjach kolumny zaczęły grać tak jak powinny .
    Ogólnie całe pasmo wyrównane bez słyszalnych podbić czy rezonansów.
    Jak wiadomo nie można oczekiwać cudów z głośników tesli i tonsila, jednak to co kolumny prezentują przeszło moje najśmielsze oczekiwania .
    Dolna granica słyszalna bez wyraźnych spadków to 30 hz ,bass na ogół jest szybki ,całkiem zróżnicowany ,teoretycznie impuls nie przekracza 8 ms ,a mimo to potrafi zamulić w szybkich kawałkach, dla mnie jest to mało istotnie ponieważ nie słucham takiego rodzaju muzyki.
    Przy 2x80 wat (diora ws504B) robią niemałe zamieszanie ,pokój 22 mkw więc trochę mocy trzeba wpompować ,przy pełnej mocy bass masuje po brzuchu.

CD play ....

Przy płycie Katie Melua_Piece by Piece , sybilantów zero ,,sss,, ,,,ccc,,, żadnych za piszczeń . W nie których momentach mam wrażenie jak by Katie stała koło mnie jednocześnie grając na gitarze akustycznej. Scena odwzorowana prawidłowo wszystko na swoim miejscu i niema tu żadnego wrażenia ,,koca,, na kolumnie .

Przy płytce Depeche Mode_Exciter gdzie pełno różnych elektronicznych kombinacji ,pogłosów ,kolumny pokazały klasę szeroka i głęboka scena i wrażenie dźwięku dochodzącego z każdej strony.

Polecam przesłuchanie tych płytek ,bo warto.
    Jednak nie przy każdej płytce kolumny brzmią idealnie , zdarzają sie płytki najczęściej rokowe gdzie kolumny gubią sie i połowa detali smaczków sie gubi.

Z doświadczenia wiem że tez nie każda płytka jest nagrana dobrze .
    Z utworami Mp3 dałem sobie spokój już dawno , powyżej 192 kbps to jest minimów ,128 kbps nie da sie słuchać bass muli zero jakości.

Dużo dały podstawki pod kolumny ,bez nich wszystko drży nie do wytrzymania.

Kolumny porównywałem począwszy od Altusów , zdarzały sie wypady do salonu ...kolumny potrafią zawstydzić kolumny nawet do 3k zł ...na ogół mogą konkurować bez problemu z kolumnami do 2k zł.

Jest to moja subiektywna opinia ,niektórzy mogą nie dowierzać ...mimo to staram sie obiektywnie wyrażać opinie i pisze to co słyszę.

KOSZTORYS
    Płyty meblowe miałem ze starych mebli : 0 zł
    Przetworniki : ARN 50zł sztuka : 200zł,,,,,,,,,,,,,,,ARP 50zł sztuka : 100zł,,,,,,,,,,,,,,GDWK 50zł sztuka : 100zł
    Zwrotnice : większość elementów miałem 140 zł
    Szpachle 500g: 15zł
    Vikol 4x500ml: 20 zł
    Wkręty : 0,5 kg 10zł
    Bass-reflexy: 2x 5 zł
    Terminale: 2x 4 zł
    Fornir: 30 zł
    Kable : 20zł
    Wytłumienie: 10zł
    Skaj:20 zł
    Lakier: 25zł
    Capon: 15zł
    Bejca: znalazłem na strychu :)

Suma: 750 zł

__________________KOLUMNY TYLNE_______________________
    PRZETWORNIKI
    Nisko średnimi tonami zajął się tonsil GTC 11/35/1 4 Ohm ,za taką cenę bardzo ok. , efektywność na poziome 87 dB , w miarę liniowa charakterystyka i szybki zadziwiająco niski bas jak na 10 cm głośnik , średnica detaliczna i przyjemna dla ucha . Qts 0,38 spokojnie można zaaplikować w bass-reflex . Dlaczego nie wybrałem tvm ARN 150 , może i odtwarza niskie pasmo lepiej ale średnice ma zdecydowanie gorszą od GTC.
    Wysokie tony przetwarzają Tonsile GDWK 8/50/3 8ohm , zaskoczył mnie swoją detalicznością , osobiście bardziej podoba mi się ich dźwięk niż GDWK 10/80/7 , trochę metaliczny ale mi tak się podoba. Jakość wykonania bardzo dobra (obudowa stalowa)

ZWROTNICA
    Zwrotnica powstała na słuch i ze wzorów... . Podział ustaliłem na około 3500 Hz 12 dB/okt , wszystkie cewki powietrzne nawijane drutem 1,23 mm ,kondensatory MKS. Wysoko tonowy w przeciw fazie .
    OBUDOWA
    Płyty meblowe miałem ze starych mebli o grubości 19mm , krawędzie frontu przycięte do około 35 stopni ,płyty wycięte wyrzynarką, pozakręcane wkrętami do karton gipsu , zaklejone vikolem , za szpachlowane szpachlą z domieszką akrylu i wyszlifowana szlifierką oscylacyjna na błysk . Kolumna została potraktowana fornirem Machoń , taka sama jak w kolumnach frontowych. Bass-reflex o średnicy 5 cm i długości 13 cm nastrojony na 60 Hz umieszczony z tyłu kolumny . Wysokość kolumny to 28 cm ,szerokość 16,5 cm, głębokość 19 cm , objętość wynosi 5,3 dm3 netto .. Wytłumienie zostały ścianki dolne ,górne i boczne wata mineralną . Tylna ścinka odkręcana , na niej przymocowane elementy ze zwrotnicy.
    EFEKT KOŃCOWY, ODSŁUCHY, WRAŻENIA
    Efekt końcowy bardzo pozytywny!
    Jako ze są to głośniki satelitarne umieszczone są za z tyłu pokoju, z punktu siedzenia za plecami . Wspaniałe dopełnienie systemu stereo , powiększają scenę dźwiękową i spisują się wyśmienicie w systemie 5+1. Dzięki małej średnicy głośników uzyskałem ładną przestrzenność i detaliczność. Bas szybki i kontrolowany , głośnik najlepiej czuje się w paśmie 45 Hz wzwyż . Przy słuchaniu w stereo czuć niedosyt basów ale za to do średnicy niema co się czepiać czytelna i detaliczna , tak samo do górnej części pasma . Ogólne dźwięk stonowany i czytelny świetna przestrzenność , Moc znamionową oceniam na około 40 Wat. Pasmo przenoszenia 50 Hz do 20 kHz , efektywność około 86 dB. . Kolumny spełniają swoje zadanie doskonale jak na moje wymagania
    KOSZTORYS
    Płyty meblowe miałem ze starych mebli : 0 zł
    Przetworniki : GTC 11/35/1 4 ohm......2x35zł GDWK 8/50/3 8ohm.......2x37 zł TONSIL
    Zwrotnice : większość elementów miałem 0 zł
    Szpachle 500g: 15zł
    Vikol 500ml: 5 zł
    Wkręty : 0,3 kg 5zł
    Bass-reflexy: 2x 2 zł
    Terminale: 2x 2 zł
    Fornir: 15 zł
    Kable : 3zł
    Wytłumienie: miałem
    Suma: około 200 zł

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Alton88
    Level 21  
    Has specialization in: akustyka
    Alton88 wrote 544 posts with rating 18, helped 16 times. Been with us since 2004 year.
    czaroslaww
    Level 26  
    kolumny ladne, ale skoro wykonales podfrezowanie dla basow i sredniaka, to dlaczego wysokotonowiec wystaje?

"30Hz to dla niego pestka"
    przy jakim spadku?
    -12?
    Alton88
    Level 21  
    czaroslaww wrote:
    kolumny ladne, ale skoro wykonales podfrezowanie dla basow i sredniaka, to dlaczego wysokotonowiec wystaje?

"30Hz to dla niego pestka"
    przy jakim spadku?
    -12?

Ad1:Przesunięcie fazowe
    Ad2: -8 db w teorii ,w praktyce spokojnie do 30 Hz schodzi
    Radeon88
    Level 14  
    Bardzo mnie sie podoba wykończenie sam miałem marzenie na coś podobnego ale nie wyszło.. mówiąc że jest pomiędzy stx a tonsilem do jakiego stx porównywałes ? a te 30 hz myśle w dużej mierze jeszcze zalezy od pokoju, więc nie ma co sie sprzeczać.
    Anonymous
    Anonymous  
    Alton88
    Level 21  
    tonacja wrote:
    KOlumny wykonanane perfekt. Jedyne, co mi przeszkadza, to tunel BR z tyłu, bo mogą trochę dudnić. A z czego zrobiona jest płyta frontowa? Ogólnie rzecz biorąc 9/10

Fakt ... kolumny stoją od sciany 80 cm i to jest optymalne ustawienie ,poniżej tego włąsnie zaczynają dudnić .

Płyta frontowa to jakaś sklejka 8 mm grubości.
    izbic
    Level 28  
    Świetna konstrukcja, nie wiem czemu ale strasznie mi sie ten skaj podoba;) Ciekawi mnie te 30Hz no, ale jak juz ktoś wspomniał to zalezy od pokoju. Ocena 9/10 za wystający wysokotonowy;)Gratuluje
    Vitu
    Level 20  
    Ogolnie kolumny sa super , piekne wykonanie (szczegolnie monitorki mi sie podobaja ) duzy plus za te nowatorskie przerobki w GDWK :) , szkoda tylko wlasnie tego BR z przodu wydaje mi sie bylo by lepiej i ladniej .
    Mowilem juz ze obudowy sa super ? czy nie ? :D
    czaroslaww
    Level 26  
    jeszcze jedna uwaga... komora sredniotonowego powinna miec ok 3 l
    czoi
    Level 12  
    Gdzie można dostać tego tonsila GTC 11/35/1 4 Ohm?? na stronie producenta nic nie znalazłem, a pilnie poszukuję wooferka 10-14cm o w miarę dobrej efektywności...
    Alton88
    Level 21  
    GTC 11/35 kupiłem rok temu w Raciborzu ...malutki sklep elektroniczny.
    Niedawno chciałem kupić 2 sztuki na głośnik centralny jednak już niemieli niebedą mieli prawdopodobnie wcale :cry:
    Aktualnie mam zamówione i czekam i czekam .
    Kiedyś widziałem na allegro 60 zł sztuka :/ ale niekupiłem.

Gościu tłumaczył że udało mu sie kupić w hurtowni bardzo tanio..a ta hurtownia juz nie istnieje ,głośniki te szedły tylko na export do Niemiec.

Dla ciekawskich fotki...
    izbic
    Level 28  
    Ciekawe te GTC wyglądem przypominają mi troszke HECO ale nie pamiętam modelu:)
    czoi
    Level 12  
    Na jakiej ulicy w Raciborzu :D??? Może i się wybiorę (a właściwie wyślę 'znajomą') do tego sklepu choćbym miał czekać rok na realizację...

Bo puki co to nie widziałem lepszych głośników o takiej średnicy...

Będę jeszcze próbował pytać u producenta.
    Alton88
    Level 21  
    Na ulicy Rzeźniczej koło rynku.
    Iro1986
    Level 16  
    Wgladają ciekawie kolorystka jak w sprzęcie audiofilskim hmm fajnie.Tylko właśnie te br z tyłu to ciupke niewypał sam mam ten problem bo też umieściłem br z tyłu i u mnie dudni.Ale następnym razem tego błędu nie zrobie.Ogółem przyznam że ciekawa konstrukcja i estetyczna.Pozdro
    MichagM
    Level 13  
    Ładnie wyglądają kolumny i wiem jak grają naprawde bo słyszałem ale nie u niego tylko mój też ma takie kolumny
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Alton88 wrote:
    Niskie tony- 2x ARN 226/07 4 ohm ,brzmienie to coś pomiędzy Tonsil a STX ... Potrafi uderzyć twardym basem a z drugiej strony 30 hz to dla niego pestka ( po wygrzaniu)
    .

Czy rozmawiamy o tych głosnikach?
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=80&catit=103&l=2&catg=1
    Gwarantuję Tobie, że głosnik z taką cz. rezonansową w obudowie b-r nie osiągnie 30Hz o zadawalającej efektywności. Nie ma bata.
    No i piszesz, że przy rocku się "gubią". Co masz na myśli?

Generalnie estetyka na dość wysokim poziomie. Materiały dyskusyjne, ale mogą się podobać.

Alton88
    Pisałeś o odsłuchach. Ja Tobie polecam Marcusa Millera (M² i FREE) jak tam koleś szyje na basie? (gitarze basowej). Sam miód dla ucha.
    Malas1984
    Level 29  
    Kolumny ladne-chociaz kilka malych poprawek im by sie nalezalo,ale oki. 5-/6
    baksik00
    Level 12  
    napisałeś ze wysunołeś głośnik wysokotonowy z powodu przesunięcia fazowego, ale czy wlaśnie dla tego nie powinien być on dalej od słuchacza niż głośniki midi i sub
    El_liero
    Level 24  
    baksik00 wrote:
    napisałeś ze wysunołeś głośnik wysokotonowy z powodu przesunięcia fazowego, ale czy wlaśnie dla tego nie powinien być on dalej od słuchacza niż głośniki midi i sub

3 milimetry w tą czy w tą nie będzie różnicy, człowek tego nie usłyszy, więc jeden ***
    Shanleaf
    Level 17  
    Konstrukcja bardzo ładna, i starannie wykonana. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi od strony technicznej jak wpływają na dźwięk modyfikacje głośnika wysokotonowego opisane przez autora?
    virus93
    Level 11  
    Super sa te kolumny :D Zaczynam zbierać części.
    Alton88
    Level 21  
    Kolumny idą na sprzedaż ...troche mi żal ale cóż zachorowałem na Totem Mitte :)

Jeśli ktość zainteresowany 399 zł :) oczywiście cena nie jest sztywna.

Polecam bo naprawde warto.
    Farmi18
    Level 14  
    Ladnie, wykonanie bez większych zastrzeżen. Wyglad Hi-endowy chociaż kolor mi sie nie bardzo podoba, bo mam takie meble w pokoju - wiekowe. Mało nowoczesności jak dla mnie w kolorze.
    Zastanawiaja mnie dwa basy. Co uzyskaliśmy przez to poza 3dB? Chcę zrobić kolumny z basem max 25cm (tonsil 25 60w albo 80w) albo z teslami. Tesle nie maja 25 wiec mysle nad dwoma, ale zeby moze delikatniej, to z dwoma 20cm. Chyba ze inny bas 25cm mi polecicie.
    I ten bas, czy dwa, chcę umiesci z boku kolumny, a na froncie sredni tonsil GDM 16/80 i sopran.

Dodano po 1 [minuty]:

Jakie głosniki polecacie wiec na bas do kolumn stereo max 25cm, które pozniej beda jak fronty do KD?
    marek1024
    Level 16  
    Hmm ogólnie mi też się podobają ale jak dla mnie tesle grają po czasie tak sucho szczególnie jeżeli chodzi o arn 226 07. mam go w swojej paczce i jakoś jak by mi stracił dynamike. zastanawiam się nad w200s visatona.

Pozdrawiam.
    Jamess8
    Level 16  
    Dlaczego ludzie się tak męczą, dopieszczają żeby zrobić coś swojego, w pewnym sensie wyjątkowego, a potem sprzedają to za grosze?? A przecież i często za grosze ludzie nie chcą kupić kolumn DIY.

Odpowieź do postu niżej:
    he he chyba troche się nie zrozumieliśmy.
    Ja też robie swoje konstrukcje DIY. Poprostu zaatanawiam sie czy nie szkoda im tego sprzedawać(tym bardziej, że za tak niską cenę).
    brioco
    Level 11  
    Jamess8 wrote:
    Dlaczego ludzie się tak męczą, dopieszczają żeby zrobić coś swojego, w pewnym sensie wyjątkowego, a potem sprzedają to za grosze?? A przecież i często za grosze ludzie nie chcą kupić kolumn DIY.

Ponieważ chcą mieć zestaw, swój zestaw za cenę niższą x- razy niż w sklepie...A poza tym apetyt rośnie w miarę jedzenia, a ludzie niestety wolą tanią chińszczyznę produkowaną na ilość. Dlatego kolumny DIY jest ciężko sprzedać. Pozdrawiam.
    Alton88
    Level 21  
    Kolumny z bólem sprzedałem :cry: niestety tylko za 400 zł , jak ktoś wyżej wspomniał chińszczyzna opanowała rynek.

Kolumny sprzedaje tylko dlatego że po prostu 3 lata pograły i czas zmienić na coś wyższej klasy , akurat teraz buduje Totem Mite.

Na tym polega DIY ,człek sie namęczy a potem wszyscy jego ciężką prace mają w dupie :|

Ps: sprzedałem tylko fronty