logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek napięcia na zasilaczu symetrycznym +/-12V - przyczyny?

domofon1988 02 Sie 2007 09:34 1655 12
REKLAMA
  • #1 4138266
    domofon1988
    Poziom 11  
    To tak mam zasilacz symetryczny +/-12V no i od pewnego czasu ciągle na +12V mam spadek z ok 12V na conajmniej 9V z drobnymi i nie wiem czym jest to spowodowane sprawdzałem stabilizatory na 12V i są dobre miałem 2 w zapasie to wymieniłem i okazało sie dalej to samo spadki napięć na kondensatorach też zmierzyłem i występują takie same i nie wiem co jest. Do w czoraj myślałem ze mostek ale jak by mostek siadł to by znowu niedawał wogóle napięcia więc już sam niewiem

oto schemat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic394844.html#2005084

Przeniosłem z Konstrukcje DIY. [c_p]
  • REKLAMA
  • #2 4138291
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Nie napisałeś jaki prąd pobierasz z zasilacza, jaka jest moc trafa etc
    Podaj więcej szczegółów.
  • #3 4138303
    domofon1988
    Poziom 11  
    słuchaj tym zasilaczem zasilam wiele rzeczy. Nie naraz ino np raz podświetla mi neony za kolumnami a raz diody w wysterowaniu co zrobiłem z miernika. to dokładnie ci nie powiem ile one będą pobierać więcej szczegółów sprawdziłem jeszcze trafo i jest dobre spadek napiecia na wyjściu jest ciągle taki sam więc trafo odpada co jeszcze chcesz wiedzieć
  • #4 4138366
    adyrian
    Poziom 23  
    Niewiele wyjaśniłeś ale wnioskuję, że nadmierne obciążenie- pobór zbyt dużego prądu z zasilacza- nie wchodzi w grę.
    A jakie masz napięcia "po lewej stronie" stabilizatorów? Stabilizatory 78xx wymagają około 2- 3V zapasu tzn. jeżeli na wyjściu ma być 12v to napięcie na wejściu stabilizatora przy obciążeniu nie powinno spadać poniżej 15v. Czy ten warunek u Ciebie jest zachowany?
  • REKLAMA
  • #5 4138371
    domofon1988
    Poziom 11  
    tak mam powyżekk 15 V na wejściu do stabilizatora
  • REKLAMA
  • #7 4138473
    adyrian
    Poziom 23  
    1. Czy to sie stało nagle, bez powodu, czy też kombinowałeś coś w układzie?

2. Zakładam, że sprawdziłeś wszystko dokładnie i nie wlutowałeś stabilizatora odwrotnie...

3. Na schemacie z linku powyżej (plik GIF: "zasilacz symetryczny2") błędnie rozpisano numerację wyprowadzeń 7812: masa w 7812 jest na nóżce środkowej, a więc nr. 2 a nie jak napisano na nóżce nr. 3. Upewnij się, że nie skopiowałeś tego błędu.

To link do noty katalogowej 78xx

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/M/7/8/LM7812.shtml
  • #8 4138475
    domofon1988
    Poziom 11  
    wiesz co jak byłby imny lut to przecież wogóle by niepokazywał 10V ino albo 0 albo coś dużo mniejszego zimnego luta niema przepatrzałem i przemieżyłem
  • REKLAMA
  • #9 4138519
    adyrian
    Poziom 23  
    Mało tego, w tym schemacie jest też błąd przy 7912: numery nóżek we. i wy. są zamienione.
    W układzie 7912 wejściem jest nóżka nr. 2 a wyjściem nóżka nr. 3 a nie tak jak napisano na tym schemacie!!
  • #10 4138528
    domofon1988
    Poziom 11  
    to ja wiem to jest tylko schemat ideowy i ktoś sobie go tak napisał ja wcześniej weszłem na strone producenta 7812 i 7912 i zobaczyłem jak są wyprowadzenia nużek gdzie wyjście i gdzie wejście to wiesz niemoge nic do tego zażucić wiesz i kurna dlatego napisałem tutaj na elektrodzie bo normalnie już niewiemΘ

Dodano po 10 [minuty]:

słuchaj to sie stało samo od siebie serio kurcze działał dobrze aż pewnego dnia diody zaczeły słabiej świecić strona odpowiadająca za -12 V działa poprawnie a za +12V jest spadek od 11.56V spada po do około 9 V z drobnymi jest jakby odliczanie 11,56 11,55 11,54 itd

Dodano po 7 [minuty]:

ja sądze ze jeżeli niebędom to kondensatory ceramiczne to biore wymieniam wszystkie części oprucz transformatora i sie przekonam co jest płydke tez nową zrobie i albo transformator (zakładam ze jest napewno sprawny ponieważ jak robie pomiar wyjściowy to mam idealnie tyle samo wolt około 15 i niespada chociaż trzymie miernik ile wlezie ) to części któraś będzie walnięta. sądze ze może też kondensator będzie jakiś walnięty na tyle ze pomiar nic nie wykaże ino poprostu on nie trzyma

Dodano po 29 [sekundy]:

sorki was za pismo ale robie 15 żeczy na raz latam i robie układ przytym zamawiam i pisze na formum
  • #11 4138628
    adyrian
    Poziom 23  
    Wiesz, cudów nie ma: to tak prosty układ, że nie pozostaje Ci nic innego jak położyć go na stole i spokojnie, dokładnie poszukać, gdzie zrobiłeś błąd.
    Na odległość strasznie trudno to przeanalizować.

Dodano po 2 [minuty]:

Gdzies jest błąd albo coś jest uszkodzone.
  • #12 4138637
    domofon1988
    Poziom 11  
    wiem rozumie spoko że na odległość to niema co ino boli mnie to ze chodził długo ile 2 miesiące praktycznie co noc był używany i ciągle działał aż tu nagle bum i niewiadomo co siąde jeszcze raz tak jak gadasz a moze jednak coś źle zrobiłem. Własnie dlatego podoba mi sie elektronika że od czasu cuda są :D dzięki za pomoc i cierpliwość jak wpadniesz na jakiś pomysł chętnie go poczytam pozdro
  • #13 4142953
    Ciz
    Poziom 36  
    Ocena: 115
    Vymien kondensatory za diodami a szeregovo s kazdym opor
    680 - 1000 Ω odpowiednej mocy.
    Po roznicowym obcionzeniu jest i rozne rozdzilanie napiencia przes kondensatorovy dzielnik.
    H.

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu symetrycznym +/-12V pojawił się problem spadku napięcia na +12V z około 12V do około 9V, mimo że stabilizatory 7812 i kondensatory zostały sprawdzone i wymienione. Napięcie na wejściu stabilizatora utrzymuje się powyżej 15V, a transformator jest sprawny, co wyklucza jego uszkodzenie. Podejrzewano zimne luty, błędy w podłączeniu nóżek stabilizatorów 7812 i 7912 (błędna numeracja nóżek na schemacie), jednak te kwestie zostały zweryfikowane i wykluczone. Spadek napięcia pojawił się nagle, bez ingerencji w układ. Sugerowano wymianę kondensatorów ceramicznych oraz dodanie rezystorów szeregowych o wartości 680-1000 Ω dla stabilizacji napięcia. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia elementów pasywnych lub błędu montażowego, który należy dokładnie zlokalizować poprzez szczegółową inspekcję układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA