Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polar DIANA P565A pralka nie wylewa wody

Puer 02 Aug 2007 15:54 2838 6
    Puer
    Level 10  
    Pompka pracuje, filtr sprawdzony i oczyszczony - woda z węża nie wypływa (wąż na płasko - wypływa). Nie wylewa na każdym płukaniu i wirowaniu (do wirowania - szybkich obrotów bębna nie dochodzi)
    PS 663S BIO
    Level 31  
    Zdemontuj pompę, odkręć pokrywkę (to do czego są przykręcane węże) i zobacz czy aby turbinka nie jest zablokowana (pompa wtedy buczy, ale nie pompuje). Pompa może być też częściowo zatarta i może chodzić z wielkim oporem. Warto poszukać też jakiś skarpet w wężu pomiędzy zbiornikiem a filtrem.
    Puer
    Level 10  
    PS 663S BIO wrote:
    Zdemontuj pompę, odkręć pokrywkę (to do czego są przykręcane węże) i zobacz czy aby turbinka nie jest zablokowana (pompa wtedy buczy, ale nie pompuje). Pompa może być też częściowo zatarta i może chodzić z wielkim oporem. Warto poszukać też jakiś skarpet w wężu pomiędzy zbiornikiem a filtrem.

Właśnie nad tym siedzę - przedmuchałem rurkę hydrostatu. Zaobserwowałem teraz, że pompka nie pracuje zawsze swoją mocą - dostanie (jakby) kopnięcie i wtedy woda się leje pełnym strumieniem (chyba nic nie zapchane - skarpety raczej nie powinno być).
    Czy coś w układzie elektrycznym może powodować ograniczenie energii na silnik pompki? Czy pompka jest zasilana jeszcze przez jakieś "ustrojstwo" (prócz programatora)?

Dziękuję Tobie PS 663S BIO za podpowiedź i liczę na taką fachową pomoc
    Pozdrawiam Puer
  • Helpful post
    PS 663S BIO
    Level 31  
    Pompa jest sterowana krzywką szybką programatora i ona czasami zawodzi. Ale zdarza się to częściej w programatorach P-124.
    Zanim dojdziesz do programatora to zajmij się samą pompą ;) Ta Diana to wiekowa pralka, a pompki w tych pralkach lubią walnąć :?

Dodano po pewnym czasie:
    Zaraz zaraz! Coś sobie przypomniałem :D
    Odkręć wkręty mocujące górną pokrywę i unieś tylko przód pokrywy tak, aby zobaczyć zamek. Odłącz od blokady dwa kable: będą to dwa białe lub czarny i biały. Zmostkuj ze sobą te kable i wypróbuj pralkę czy działa już jak należy.
    Puer
    Level 10  
    PS 663S BIO wrote:
    Odłącz od blokady dwa kable: będą to dwa białe lub czarny i biały. Zmostkuj ze sobą te kable i wypróbuj pralkę czy działa już jak należy.

Czyli sugerujesz wpływ jakiegoś innego urządzenia na pompkę:D - chyba to zaraz ogarnę (Obudowa odkręcona - mom i zobaczymy)
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wymień pompę, nie jest droga i po kłopocie.
    Puer
    Level 10  
    PS 663S BIO wrote:
    Odłącz od blokady dwa kable: będą to dwa białe Zmostkuj ze sobą te kable i wypróbuj pralkę czy działa już jak należy.

I Tym zdobyłeś moje uznanie - pompka rusza jak z kopyta - a to "ustrojstwo" od tych białych kabli, widać że przegrzane (zmiana struktury na zewnątrz)

Jeszcze raz wyrażam uznanie Tobie PS 663S BIO :)
    Z wielkim podziękowaniem - Puer