Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Potrzebny schemat lub gotowy alarm do piwnicy

siwyyy 02 Aug 2007 19:01 2629 5
    siwyyy
    Level 12  
    Więc tak, robię sobie winka, trzymam je w piwnicy w bloku (jedyne odpowiednie warunki leżakowania) miałem w niedzielę włam, zgineła połowa moich wyrobów:cry:drugą połowę tymczasowo przeniosłem do domu...
    Widać złodzieje byli smakoszami, a mi wyszło niezłe winko bo wczoraj w biały dzień wrócili ponownie :evil: oczywiście wina nie było, więc nawet nie tkneli soków, przetworów, fotelika niemowlęcego, opon zimowych i wielu innych gratów, przyszli po jedno, niestety nie zastali.

Ale wiedzą gdzie jest "winiarnia" i zapewne przyjdą za jakiś czas ponownie, myślę jakoś wzmocnić drzwi i zamki... jednak myślałem też o jakimś alarmie domowej roboty, ew gotowy jeśli jest coś godnego polecenia w sensownej cenie.
    Chyba dobrym rozwiązaniem byłaby jakaś mocna syrena (alarm samochodowy) umieszczona na wysokości głowy, którą uruchamiało by otwarcie drzwi (zwarcie obwodu) z kilkusekundową zwłoką ( na wyłączenie ukrytym przyciskiem, przez właściciela)

Lutownice mam i umie się nią posługiwać, więc jak ktoś ma jakiś prosty schemacik to bym sobie wykonał, ew coś gotowego, lub do małej przeróbki...

Np. coś takiego;
    http://www.allegro.pl/item219937111_okazja_kompaktowy_alarm_antywlamaniowy.html
    Tylko obawiam się o tą czujkę, coby nie złapała sąsiada który coś sobie majstruje obok w piwnicy, ew na zewnątrz... lub głupiego szczura, dlatego wolałbym coś uruchamianego poprzez otwarcie drzwi, a nie bardzo bym umiał przerobić ten alarm.

Ps. Jeśli post w złym dziale to proszę moda o przeniesienie...
    any56
    Level 39  
    Pozzostaje czujka kontaktronowa lub mikrołącznik...
    siwyyy
    Level 12  
    Bardziej mi chodzi o opóźnienie, bo z czujką wyzwalającą to wykombinuje sobie coś...

Ew. o zdalne bezprzewodowe wyłączenie, przed wejściem klikam i się wyłącza.
    Suiezzak
    Level 12  
    Myślę, że wystarczyłoby pomyśleć nad dobrym zabezpieczeniem. Po południu wrzucę link ze zdjęciami, jak to wygląda u mnie. Sąsiadom dookoła poprzecinali kłódki u mnie nawet nie ruszyli :D Świętej pamięci wujek wiedział co robi ;)
    siwyyy
    Level 12  
    Ok. czekam na foty...
    Patrzyłem u sąsiada, też ma niezły patent... kłódke mu przecinają, ew. skobel a to jest tylko przykrywka ;-), w drzwi ma wpuszczoną jakąś sztabe i specjalne cusik do otwierania.
    puszak
    Level 28  
    http://allegro.pl/item220444074_alarm_do_okien_i_drzwi_baterie_gratis_okazja_.html polecam ci to daje bardzo glosny piskliwy dzwiek zebys takich ze 3 kupil to by dalo naprawde ostro
    jako czujnik zastosowany jest tam kontaktron mogl bys wyprowadzic sam kontaktron a sama obudowe schowac gdzies w dobrym miejscu tylko ze zamkniecie dzwi wylaczylo by alarm ale mozesz nawet uzyc tych tanich alarmow jako syren + jakis czujnik