Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic TX-28DK20P, EURO-4H CHASSIS ciemny obraz

jarecki1989 04 Sie 2007 09:15 1134 7
  • #1 04 Sie 2007 09:15
    jarecki1989
    Poziom 24  

    Witam, mam problem a mianowice przez moja nieuwage i pośpiech nie podłączyłem cewek odchylania i włączyłem tv ... Szybko sie zorientowałem, wyłaczyłem tv podpiąłem cewki i włączyłem... nie na długo. Po chwili z okolic pionu poleciał dym ... NIe wiem czy uszkodził sie sam scalak czy co. A początkowe objawy usterki jeszcze przed moim błędem były takie ze włączajac tv był głos, reagował na pilota ale nie było obrazu. Wskakiwal dopiero po ok 40min. Prosze o pomoc co z tym fantem robić ... Z góry dzięki

    0 7
  • #2 04 Sie 2007 09:23
    Greg
    Poziom 20  

    raczej nie wydaje mi sie żeby brak podłączonych cewek mógł być powodem uszkodzenie scalaka od pionu co innego z końcówką odchylania poziomego...

    0
  • #3 04 Sie 2007 09:39
    jarecki1989
    Poziom 24  

    Czyli jednak scalak poszedł ... A co z ciemnym obrazem ?? Nie mam możliwości teraz jakich kolwiek pomiarów bo nie chce go włączać ...

    0
  • #4 04 Sie 2007 09:53
    Greg
    Poziom 20  

    w obecnych telewizorach jest dość mocno zaawansowany system zabezpieczeń odbiornika i uszkodzenie jakiegoś układu może powodować że mikrokontroler nie włączy np obrazu bo jeden z układów odpowiedzialny za obraz jest uszkodzony!!!myślę ,że powinieneś zacząć od wymiany tego układu i bardzo prawdopodobne że obraz powróci w panasonikach jest to dość częsta usterka

    0
  • #5 04 Sie 2007 09:54
    jarecki1989
    Poziom 24  

    No ale przed uszkodzeniem tego układu, obrazu nie było juz, uukład dopiero póxniej sie uszkodził

    0
  • #6 04 Sie 2007 10:14
    Marian B
    Poziom 35  

    "Wskakiwal dopiero po ok 40min". Może to świadzcyć o słabej emisji kineskopu, lub o złym kształcie impulsu SSC, który dochodzi do normy dopiero po nagrzaniu kondensatorów elektrolitycznych w układzie V. Jeżeli "zadymiło w okolicach pionu", to prawdopodobnie tam przyczyna wszystkiego.

    0
  • #7 04 Sie 2007 10:22
    jarecki1989
    Poziom 24  

    No ja raczej tez stawiałem na kondensatory, a zadymiło chyba z mojej winy, przez te cewki.

    0
  • #8 04 Sie 2007 13:45
    Wojtekx
    Poziom 18  

    Jezeli dobrze kojarze to odbiornik z małym feature-box.
    Brak wizji to uszkodzenie powtarzające się ostatnio w tym chassis często.
    To waśnie ten moduł jest za to odpowiedzialny.Z reguły jest wrażliwy na przeginanie, widziałem odbiornik w którym moduł był powiązany sznurkami.
    1-doprowadzić odbiornik do poprzedniego stanu.
    2- przelutować dokładnie moduł ;scalaki i R smd.

    Rutyna często nas gubi.
    Powodzenia

    0