Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor DIY - problem ze źródłem światła.

unplugged69 04 Aug 2007 23:26 4177 14
    unplugged69
    Level 10  
    Witam,

To mój pierwszy post na elektrodzie (mam nadzieję, że nie ostatni) ;)
    Nie jestem elektronikiem, tylko pasjonatem bez większej wiedzy, więc proszę o wyrozumiałość wszystkich forumowiczów.

Mój problem dotyczy projektora DIY, który kupiłem w stanie "niedokończonym" na allegro. Projekt skończyłem i użytkowałem. Wykonany jest w oparciu o części z rzutnika pisma oraz matrycę lcd. Za zasilanie służy zasilacz komputerowy. Z rzutnika jest optyka oraz z rzutnika była żarówka (zasilanie żarówki - 230V) Narva 100W. Stosowane chłodzenie to dwa wentylatory - jeden bezpośrednio pod żarówką, drugi z boku żarówki, obudowa wykonana jest z płyty wiórowej. 100W żarówka Narva, która była dołączona oryginalnie do projektora spaliła się. Trudno taką dostać. Zresztą obraz był ciemny i rogi były niedoświetlone. Proszę kolegów o pomoc w wybraniu innego źródła światła dla projektora. Zastanawiałem się nad następującymi: żarówka metalohalogenowa 150W(+statecznik +urządzenie zapłonowe), żarówka sodowa 150W (+statecznik +urządzenie zapłonowe). Kolega też proponował diody led. Jednak zastosowanie powiedzmy 2 diód led 20 W. to potężny wydatek.

Proszę o sugestie. Mogę dołączyć zdjęcia dowolnych elementów projektora. Zależy mi na zwiększeniu mocy świetlnej, ale bez drastycznego wzrostu temperatury wewnątrz urządzenia (100W Narva wydzielała dużo ciepła). Ewentualnie, mogę poprawić chłodzenie.

Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi.
    Gregor
    ZeeWolf
    Level 28  
    Nie mam pojęcia jak to się sprawdzi, ale może zimne katody?
    mreq
    Level 21  
    Witam

z tego co wiem w firmowych rzutnikach stosuje się żarówki 250 do nawet 600W bo najważniejsze co będzie widać a nie ile ciepła się wydziela. najlepiej kup taką do rzutnika 250w i daj większy wentylator.
    unplugged69
    Level 10  
    mreq wrote:
    Witam

z tego co wiem w firmowych rzutnikach stosuje się żarówki 250 do nawet 600W bo najważniejsze co będzie widać a nie ile ciepła się wydziela. najlepiej kup taką do rzutnika 250w i daj większy wentylator.

Witam,

Zastosowanie takiej żarówki jest możliwe, tylko nie pasuje ona do bagnetu, który jest zainstalowany teraz w urządzeniu. Orientujesz się, gdzie można dostać takie żarówki oraz bagnety? (sklep internetowy lub w Krakowie). Co do wentylatorów, teraz mam zastosowane 2 jeden z boku żarówki malutki o wymiarach 4x4cm, drugi zaraz pod żarówką o wymiarach 8x8cm, jest jeszcze jeden na górnej pokrywie, też o wymiarach 8x8 cm. Mógłbym podłączyć wszystkie 3 i wymienić je na 12 cm, ewentualnie pod żarówkę dać kobyłę - wentylator o wielkości 23 cm. A tamte zostawić bez zmian. Mogę też wyjąć matrycę i zmierzyć temperaturę przy włączonych tych wszystkich wentylatorach i tej mocnej żarówce, tylko nie wiem, jaka temperatura jest dla matrycy bezpieczna?

Co do zimnej katody, to nie wiem, czy nie dawałaby zbyt słabego światła. Poza tym widziałem tylko czerwone i niebieskie, ale nie znam zbytnio tematu, więc może białe też można dostać.

Pozdrawiam!
    pyton
    Level 21  
    Witam

Ja mam pytanie podobnej tematyki:

Czy można zastosować takie źródło światła jak to:
    http://www.danarmatur.dk/catalog/images/Varer/08_1200_150.jpg

Takie halogeny mają dość ładną moc i nie są drogie 150W z całą obudową to koszt 27zł, można by dać takie 2 jedną nad drugą by obraz po bokach nie był zbyt ciemny. Grzać by sie to grzało... ale zawsze można jakieś dobre chłodzenie wymyślić.

Przepraszam ale coś nie mogę zrobić upload'u zdjęcia, więc dałem link.

Pozdrawiam
    ZeeWolf
    Level 28  
    Zimne katody mają jasność rzędu 25000 cd/m2 (z danych producentów). Po teoretycznych przeliczeniach przebija 2-3 krotnie tradycyjną żarówkę 500W, a nie grzeje się nawet w połowie tak bardzo. Z tego co wiem, stosuje się je w skanerach biurkowych, więc raczej "są jasne". Myślę, że warto spróbować.
    unplugged69
    Level 10  
    pyton wrote:
    Witam

Ja mam pytanie podobnej tematyki:

Czy można zastosować takie źródło światła jak to:
    http://www.danarmatur.dk/catalog/images/Varer/08_1200_150.jpg

Takie halogeny mają dość ładną moc i nie są drogie 150W z całą obudową to koszt 27zł, można by dać takie 2 jedną nad drugą by obraz po bokach nie był zbyt ciemny. Grzać by sie to grzało... ale zawsze można jakieś dobre chłodzenie wymyślić.

Przepraszam ale coś nie mogę zrobić upload'u zdjęcia, więc dałem link.

Pozdrawiam

Witaj Pyton,

Te obudowy są bardzo duże. Nie wiem, jak wielkie pudło chcesz zastosować (czy już masz gotowe?), ale cały projektor musiałby być bardzo duży. Poza tym halogeny się koszmarnie grzeją. Koszt dwóch takich lamp wynosiłby 60zł, a żarówkę rzutnikową o mocy 300W na bagnet kupisz już za dychę. Moc ta sama, a tak żarówka raczej na pewno będzie się mniej grzała, choć tak czy siak chłodzenie musi być niezłe. Plusem jest to, że żarówka taka ma zdecydowanie bardziej dyskretny rozmiar i możesz całość zmieścić w obudowie o wymiarach mniej więcej pudełka na buty.

Pozdrawiam!
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wszystko dostaniesz w firmie Brilux:
    www.brilux.pl
    Polecam zainteresowanie źródłem światła w technologii HQI (metahalogen). Przy poborze rzędu 70 - 150 W (mocniejszej nie potrzebujesz) uzyskujesz bardzo dużą jasność. A trwałość tego typu źródła światła jest wielokrotnie większa niż tradycyjnej żarówki z żarnikiem.
    unplugged69
    Level 10  
    ZeeWolf wrote:
    Zimne katody mają jasność rzędu 25000 cd/m2 (z danych producentów). Po teoretycznych przeliczeniach przebija 2-3 krotnie tradycyjną żarówkę 500W, a nie grzeje się nawet w połowie tak bardzo. Z tego co wiem, stosuje się je w skanerach biurkowych, więc raczej "są jasne". Myślę, że warto spróbować.

Czy mógłbyś mi podać ile te 25000cd/m2 wynosiłoby w lumenach? (w przybliżeniu oczywiście).
    pyton
    Level 21  
    Witam ponownie

http://www.lumitex.com/spec_1.html <-- przeliczanie Lumenów na inne jednostki.

unplugged69 <-- Ja nie chciałem wsadzić tam całej lampy;) ale można by ją zakupić tylko po to by mieć to miejsce na mocowanie żarówki i wkomponować je do obudowy. Mam zamiar robić dopiero taki projektor tylko na razie mam problem z kasą:/ bo zastanawiałem sie nad właśnie takimi żarówkami, miałem zamiar kupić telewizorek 7" lub ramkę LCD takie coś jak na zdjęcia(tylko nie za bardzo wiem czy zadziała...

Pozdrawiam
    pyton
    Level 21  
    a może diody led dużej mocy ?
    Dioda LED High Power, 18W, biała/5500K/750lm
    <ot taka moja luźna propozycja>

Ale kolega unplugged69 napisał iż:

unplugged69 wrote:
    (...)Jednak zastosowanie powiedzmy 2 diód led 20 W. to potężny wydatek.

Czy takie diodki i tak nie będą za słabe?

unplugged69 <- Jeśli możesz wrzucił byś fotkę twojego projektora.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    ZeeWolf
    Level 28  
    unplugged69 wrote:

Czy mógłbyś mi podać ile te 25000cd/m2 wynosiłoby w lumenach? (w przybliżeniu oczywiście).

Przy jasności 25000 cd/m2 masz właśnie taką ilość światła na metr kwadratowy (większa powierzchnia - ciemniej, mniejsza - jaśniej). Teraz, zakładając, że ten metr kwadratowy zamkniesz w kącie bryłowym = 1sr (1 steradian), odliczymy z 50% - 70% (część światła nie pada na powierzchnię oświetlaną, źródło światła nie jest jednorodnie punktowe itp.), to wyjdzie nam jakieś 7500 lumenów. Co daje nam 1000 - 2000 lumenów z Wata. Należy jednak pamiętać, że to rozważania czysto teoretyczne i nie uwzględniają wielu rzeczy. Wydajność zwiększyć można stosując zwierciadła. Zaletą jest niski koszt przedsięwzięcia (koło 30 PLN za dwie katody), niska temperatura pracy oraz zasilanie niskim napięciem (12 V). Jeżeli nie uda się znaleźć białej katody (choć w niektórych skanerach są takie montowane, więc istnieją) - zawsze możesz połączyć np.: czerwoną, niebieską i zieloną (blisko siebie - tak działają monitory :D), aby uzyskać barwę bardziej zbliżoną do białej.

Jeżeli coś Ci z tym wyjdzie, nie zapomnij się pochwalić :).
    unplugged69
    Level 10  
    @ wszyscy

Witam, wybaczcie, że zaniedbalem wątek, ale dość konkretnie się rozchorowalem.

@ pyton

Odnośnie wielkości matrycy - ta zastosowana w moim projektorze ma około 2,3 cala. Problemem jest kiepska rozdzielczość obrazu. Jest to dość klimatyczne, jednakże pod względem jakościowym przez to mój projektor pozostaje daleko w tyle, jeżeli porównać z projektorami komercyjnymi oraz projektorami robionymi na klasycznych matrycach np. 15". Czy 8 calowy telewizorek byłby dobrym rozwiązaniem, tego niestety nie wiem, ale moim zdaniem matryca 15" byłaby lepsza i tańsza

Dodano po 4 [minuty]:

a moze diody led duzej mocy ?
    Dioda LED High Power, 18W, biała/5500K/750lm
    <ot taka moja luzna propozycja>

Koszt dwóch diod led 20W wynosi 480zl. biorąc pod uwagę jakość (a raczej jej brak ;-) matrycy użytej w moim projektorze to dla mnie za dużo. Poza tym nie jest powiedziane, czy pomysł sprawdziłby się. Temat był wałkowany na zagranicznych forach i opinie są sprzeczne, odnośnie skuteczności. Sam chętnie coś takiego bym zobaczył w akcji.

Dodano po 2 [minuty]:

ZeeWolf wrote:
    (12 V). Jeżeli nie uda się znaleźć białej katody (choć w niektórych skanerach są takie montowane, więc istnieją)

Informacja dla wszystkich zainteresowanych: są takie białe katody dostępne, koszt dwóch to 30zl. niestety nie znam parametrów :)