Ja tez miałem ten ból... ;] Ale wczesniej .. zacząłem w gimnazjum teraz jestem w 3kl LO.
Co prawda LO inf-mat ale podobnie.
Elektronike na fizyce bedziesz mial w 2 klasie ale bedzie to zapewne w 90% teoria bo jak to nauczciel mi mowil :
Na maturze co jest ? - teoria wiec musimy rozwiazywac zadania i ma swieta racje.... Jest 5 lekcji o kondensatorach i jakies fikcyjne zadania z atomami ktore sie rozpedzaja w ich okladkach (nie wiem dalej po co mi to obliczać... ale cóz ...)... a schematow(chociażby czytania) to prawie wogle nie ma !
A potem widzisz elektronika ktory jest na 1 roku studiow i nie umie nic zlutowac ... poprostu BRAK SŁÓW !
Tak wiec ja zacząlem od poznania podstawowych pojeć w wikipedii, nastepnie przerobilem zdalanie sterowany samochodzik na model o wiekszej mocy za pomoca przekaznikow

chyba z 10 tam musialem ich wsadzic ale radocha byla niezla przez tydzien bo silnik sie popaliły potem jak jeszcze go podkrecilem...
Zrozum- musisz duzo mysleć korzystać z not katalogowych - co z tego ze większości nie rozumiesz - ja tez dalej nie rozumiem minimum 20% (na poczatku bylo to okolo 60%) ale mozesz zobaczyc wyprowadzenia i ile wat to pociagnie itd...
Potem trafilem na www.myzlab.pl i wykonalem w wielkich bólach taki prosty schemat z 3 tranzystorami

.... chyba ze 3 godziny to robilem ale zadzialalo - i z tego bylo duzo pozytku bo sie duzo nauczylem

... potem coil gun , tesla i inne bajerki HV oraz jakies proste elektroniczne.
Teraz już mam bardziej ambitne plany - zbieram cześci do Plotera laserowego - Tak próbuje zrobić za mniej niz 100 zł ploter ktory wypala napisy i wiem ze to jest realne(widzialem podobny projekt ale byl wykorzystany gotowy stol ktory ja zrobie z drukarki i skanera) - bo uszkodzona drukarka, skaner i dvd-rw wlasnie wystarcza na takie wspaniale urzadzenie. Oczywiscie bede musial napisac do tego program itd...ale ja to po protu juz mam rozplanowane a jak beda jakies problemy to jest zawsze to forum i wiele innych pomocnych ludzi
WIEC DZIAŁAJ - zaczynaj od prostych schematow kup sobie pare tranzystorow i lutuj !
aha...
I staraj sie nie zakochiwac ... bo nie bedzie czasu na elektronike i glowa slaba na to jak nawet bedzie

Chyba ze masz mocna psychikę