Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornik AD 16 bit + Bascom

ucy74 06 Nov 2003 18:48 3004 10
    ucy74
    Level 20  
    Czy ktoś może polecić jakiś konkretny, 16-to bitowy przetwornik AD. Chciałbym mu multipleksować wejście i odbierać dane którymś z Atmeli. Szukam czegoś niedrogiego.
    h-doc
    Level 27  
    ale z jaką prędkością chcesz samplować? No i czy nie lepiej przetwornik z wbudowanym multiplekserem? Jaki chcesz mieć interfejs?
    rav.k
    Level 14  
    16 bitów, aż tak stabilne wartości chcesz mierzyć. Niekiedy stosowanie tak dokładnych przetworników jest niecelowe bo i tak rzeczywista rozdzielczość sięga max 12 bitów. Przemyśl sprawę i może w tej samej cenie kupisz powiedzmy 12 bitów z multipleksowaniem wewnętrznym, które na pewno lepiej Ci się sprawdzi bo nie martwisz się o odstępy czasowe przy oprogramowywaniu.
    Pozdrawiam Rav
    ucy74
    Level 20  
    64 wejścia z potencjometrów wieloobrotowych które mają mierzyć kąty pochylenia. 120 próbek na sekundę.
    h-doc
    Level 27  
    nie polecę Ci konkretnego modelu, ale mogę dać kilka wskazówek. Przede wszystkim duży wybór przetworników A/D znajdziesz w Texas Instruments i Analog Devices. Przy tak niewielkiej częstotliwości próbkowania to polecam przetwornik typu sigma-delta - przy tej prędkości mozesz uzyskać spokojnie rozdzielczość do 24 bitów. A może lepiej jakiś ADuC? Toto ma wbudowane ADC, DAC, rdzeń 8051, pamięć i jeszcze kilka innyh gadżetów w 1 scalaku.
    ucy74
    Level 20  
    To jest 7680 próbek jeśli liczyć że jest 120 próbkowań każdego z 64-ech kanałów. Czy to nadal niewielka prędkość?
    h-doc
    Level 27  
    tak - to nadal niewielka prędkość. Polecam coś z grupy przetworników audio - duży wybór i dobre parametry.
    ucy74
    Level 20  
    A'propos multipleksowania: myślałem o klasycznych CD4051. Widziałem także że MAXIM robi dedykowane multipleksery. Warto o nich myśleć? Nie są tanie.
    h-doc
    Level 27  
    tu Ci nie pomogę - chociaż CD4051 widziałem w 12-bitowych aplikacjach. Fakt faktem nie jest to multiplekser najwyższej jakości.
    Techmann
    Level 12  
    Witam, ja w swojej aplikacji z przetwornikiem 12 bitowym ADS1286
    używam multiplekserów 16 kanałowych cd4067.Ale są i Analoga coś z oznaczeniami ADG406-chyba.Wystarczyłyby Ci 4 takie multiplexery.Albo poszukaj adc z multipleksowanymi wejsciami,to mniejsza płytka :) Parametry multiplexerów musisz sam porównać i wybrać (rezystancja kanału ip.)Wszystko masz w samplach.

pzd
    ucy74
    Level 20  
    Myślałem o ADS8344 - 16 bitów razy 8 wejść. I to wszystko multiplexowane 4x.