Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zawieszający sie komputer-diagnoza przyczyny.

gófer 07 Sie 2007 21:40 1368 14
  • #1 07 Sie 2007 21:40
    gófer
    Poziom 34  

    A wiec jak w temacie potrzebna jest diagnoza przyczyny. Postaram sie jak najdokładniej opisać zjawisko:
    Od pewnego czasu (ok. miesiąca) zawiesza mi sie komputer. Wygląda to mniejwiecej tak że uruchamiam komputer, ładuje sie windows mamy już pulpit, chce pracować i przycinka, reset...komputer uruchamia sie ponownie jest jeszcze w biosie i przycinka, reset...komputer startuje świeca sie kontrolki, kręcą sie wiatraczki jednak na monitorze nic sie nie wyświetla i ogólnie nic wiecej sie nie dzieje...i tak po ok. 30 minutach zabawy ładuje sie windows i da sie w miare stabilnie pracować, chodź przyciąć sie może w każdym momencie (np. kiedy pisze ten tekst). System był już przeinstalowany-nie pomogło, wymieniałem ram-nie pomogło, odłączyłem wszystkie napędy-nie pomogło, procersor nigdy nie ma wiecej niż 50 stopni, chipset-30. Grafika sie nie przegrzewa bo nie wyskakują żadne błędy, a poza tym i tak nie gram...pracował w takiej konfiguracji ok. pół roku bez ŻADNYCH problemów a teraz, no nie wiem...klątwa jakaś czy coś...
    Wszelka pomoc mile widziana :)

    0 14
  • #2 07 Sie 2007 21:42
    Krzychu7
    Poziom 39  

    Podaj podstawowe dane o konfiguracji z uwzględnieniem zasilacza (marka, model, moc).

    0
  • #3 07 Sie 2007 21:43
    K!lleR
    Poziom 39  

    Na początek generalne czyszczenie kanałów wentylacyjnych. Miałem ten problem, znam ten ból.

    0
  • #4 07 Sie 2007 21:46
    gófer
    Poziom 34  

    Komputer czyściutki...

    Co do zasilacza to jakiś no name "X-Power" 300 watt, wiec do zasilenia procka 1,4 ghz raczej styka...jeżeli chodzi o stabilność napięć to wachania są w granicach 0,05 V.

    0
  • #5 07 Sie 2007 21:51
    K!lleR
    Poziom 39  

    Przepraszam, myślałem (nie doczytałem), że to laptop.
    Sprawdzał kolega kondensatory na płycie głównej i/oraz w zasilaczu?

    0
  • #6 07 Sie 2007 21:52
    Krzychu7
    Poziom 39  

    Czym mierzyłeś te napięcia: miernikiem czy za pomocą programów?

    0
  • #7 07 Sie 2007 21:57
    447988
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 07 Sie 2007 22:03
    riger
    Poziom 24  

    Sprawdz czy kondensatory na plycie nie sa wybebeszone.

    0
  • #9 07 Sie 2007 22:27
    gófer
    Poziom 34  

    A wiec...w biosie mam podawane napięcia (przy starcie komputera podczas sprawdzania sprzetu pokazuje mi napiecia). Jutro od kumpla porzycze zasilacz i zobaczymy co z tego wyjdzie. Kondy wszedzie są jak nowe.

    0
  • #10 07 Sie 2007 22:41
    iron64
    Spec Overclocking

    Pomiar napięcia przeprowadza się miernikiem, pomiar programowy (bios, everest i podobne) są funta kłaków warte, albo nawet mniej.

    0
  • #11 07 Sie 2007 22:52
    gófer
    Poziom 34  

    Jutro bedzie inny zasilacz i bedzie wiadomo czy to jego wina...jeżeli jednak nie jego to czego?

    0
  • #12 07 Sie 2007 23:08
    Xerof0p
    Poziom 20  

    Ja bym w biosie ustawił wszystko na default.

    0
  • #13 08 Sie 2007 09:27
    Celdur
    Poziom 10  

    Witam, może miesiąc temu było coś ruszane przy procku? Miałem podobnie, przyczyną było zwarcie styków na procesorze przez pastę (jakiś geniusz zalał prawie cały procesor). Jeżeli odpowiedź jest twierdząca to wyczyść dokładnie proc, a pasty daj "troszeczkę" TYLKO na rdzeń.

    Pozdrawiam

    0
  • #14 08 Sie 2007 20:25
    gófer
    Poziom 34  

    O takich rzeczach jak reset biosu czy pasta na procesorze nie trzeba mi mówić...jakby problem był błachy to bym nie prosił o pomoc :P
    Wymieniłem zasilacz-nie pomogło...
    I co dalej??

    0
  • #15 09 Sie 2007 16:57
    riger
    Poziom 24  

    Niech kolega poda model procesora i plyty glownej.

    0