Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Programowanie w windows, komunikacja RS232, Jaki język?

invx 07 Sie 2007 23:53 2725 16
  • #1 07 Sie 2007 23:53
    invx
    Poziom 25  

    Znam troszke jezyk C, pascala, PHP ...

    a teraz pora na programowanie pod windows - poradzcie co bedzie dobre na poczatek ? - zaznacze ze interesuje mnie od razu komunikacja przez RS232 :)

    Visual studio 2005 express ? - podobno darmowe, wersji PL chyba nie ma ?

    a jaki jezyk radzicie wybrac ? Visual C, czy Visual Basic ?
    a moze jeszcze cos innego

    P.S.
    za wyjatkiem javy :)

    0 16
  • #2 08 Sie 2007 00:48
    ZeeWolf
    Poziom 27  

    Popieram Javę sobie odpuść - to zabawka (zlinczują mnie za to jak nic :D). W zasadzie masz do wyboru kilka odmian C++ (Visual, Borland itp.) oraz Visual Basic. Jeżeli chodzi o komunikację na portach, to C++ ma większe możliwości (w końcu Windowsy są pisane w C++). Jeżeli natomiast chodzi o programowanie w ogóle pod Windows - to w zasadzie Twój wybór, bo i tak w większości korzystasz z funkcji OS, nie z samego języka. Sam piszę w Visualu (przesiadałem się z Pascala - koło pół roku) "cięższe" rzeczy, a coś "na szybko" w VB. VB jest bardziej intuicyjny, i moim zdaniem, bardziej zbliżony do Pascala.
    Z resztą nic nie stoi na przeszkodzie popróbować jednego i drugiego - czas poświęcony na poznawanie obu na pewno nie będzie stracony.
    Powodzenia.

    0
  • #3 08 Sie 2007 08:36
    MiL999
    Poziom 26  

    Mozesz tez sprobowac sil w Delphi. To chyba jest najprostsze na początek.

    0
  • #4 08 Sie 2007 09:39
    lord_dagoth
    Poziom 25  

    Ja bym pozostał przy C++.

    A jeżeli chodzi o jakiś tutorial, to zajrzyj na www.gamedev.pl

    0
  • #5 08 Sie 2007 11:00
    MiL999
    Poziom 26  

    A jak C++ to Borland C++ Builder. To samo tylko w C++.

    0
  • #7 08 Sie 2007 21:02
    invx
    Poziom 25  

    wybralem ze bedzie to C++ API :)

    - teraz szukam dobrego kursu API - czyli do okienek.

    - http://www.guidecpp.x12.pl/winapi-intro.php - ale tu jest tylko o budowaniu okienek - a jak przypisac do nich jakas akcje, wprowadzic dane nie ma ...

    0
  • #8 08 Sie 2007 21:11
    ZeeWolf
    Poziom 27  

    Jeżeli masz internet - masz niemal nieograniczoną bazę wiedzy na temat programowania WinAPI w C++. Tutoriali, ćwiczeń, howto itd. jest całe zatrzęsienie. Pierwsza z brzegu: http://www.winapi.org/.

    Swoją drogą, to trochę paranoja - szukacie wiedzy ogólnej, macie internet a pytacie o książki... ;)

    0
  • #10 08 Sie 2007 22:34
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, co do programowania w Windows, dobre poradniki są na wspomnianej już stronie www.winapi.org - ale mało się na niej ostatnio nowych rzeczy pojawia. Oczywiście trzeba będzie też często zaglądać na www.msdn.com - tam jest (prawie) wszystko o programowaniu w WinAPI, z tym że czasami trudno jest się do czegoś konkretnego dokopać.

    Programowanie okienek bezpośrednio w WinAPI to bardzo dobra lekcja. Ale kiedy Twoja pętla wiadomości urośnie do niespotykanych rozmiarów i będziesz chciał żeby wszystko wyglądało jaśniej, było w pełni obiektowe, zamarzą Ci się wysuwane panele, ikony SVG, odczepiane menu i setki innych bajerów typu model trójwarstwowy do prezentowania danych - dobra rada - sięgnij po Qt.

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #11 08 Sie 2007 22:56
    invx
    Poziom 25  

    i juz sa problemy ;]

    kompilator dec c++

    przyklad ksiazkowy

    Code:
     #include <windows.h>
    
     
     int WINAPI WinMain (HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpsCmdLine, int nMode)
     {
     //uchwyt okna
     HWND hOkno;
     //struktura komunikatów
     MSG message;
     //klasa okna
     WNDCLASS okno;
     
     //uchwyt instancji
     okno.hInstance = hInstance;
     //nazwa klasy okna
     okno.lpszClassName = "klasa główna";
     //standardowa procedura okna
     okno.lpfnWndProc = DefWindowProc;
     //brak menu
     okno.lpszMenuName = NULL;
     //standardowe okno
     okno.style = 0;
     //standardowa ikona
     okno.hIcon = LoadIcon (NULL, IDI_WINLOGO);
     //standardowy kursor
     okno.hCursor = LoadCursor (NULL, IDC_ARROW);
     //czarny kolor
     okno.hbrBackground = (HBRUSH) GetStockObject (BLACK_BRUSH);
     //brak przydziału dodatkowej pamieci dla klasy okna
     okno.cbClsExtra = 0;
     //brak przydziału dodatkowej pamieci okna
     okno.cbWndExtra = 0;
     //rejestracja klasy okna
     if(!RegisterClass (&okno)) return 0;
     //utworzenie okna
     hOkno = CreateWindow ("klasa główna", "łokno :p",
     WS_OVERLAPPEDWINDOW, 100,100,200,100,
     NULL, NULL, hInstance, NULL);
     //wyświetlenie okna na ekranie
     ShowWindow (hOkno, SW_SHOW);
     
     while (GetMessage (&message, NULL, 0, 0))
     {
     DispatchMessage (&message);
     }
     }


    i wywala blad

    Code:

      [Linker error] undefined reference to `GetStockObject@4'
      ld returned 1 exit status


    :|

    0
  • #12 08 Sie 2007 23:07
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    EDIT:...
    Błąd mówi że linker nie może odnaleźć funkcji, jako że pochodzi ona z bibliotek WinAPI, wyszukujesz jej stronę na msdn: http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms533223.aspx i dołączasz w opcjach projektu bibliotekę z funkcją, w tym wypadku: gdi32.lib

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #13 08 Sie 2007 23:17
    ZeeWolf
    Poziom 27  

    Jeżeli klepiesz w Visualu, użyj kreatora aplikacji i utwórz pustą aplikację na bazie Win32 Application. Będziesz miał wszystko poustawiane do zbudowania aplikacji pod WinAPI (kompilator, linker itp.).

    P.S.: Sorki, nie doczytałem tego o dec C++.

    0
  • #14 18 Sie 2007 20:41
    Remeknapr
    Poziom 33  

    ZeeWolf napisał:
    Jeżeli masz internet - masz niemal nieograniczoną bazę wiedzy na temat programowania WinAPI w C++. Tutoriali, ćwiczeń, howto itd. jest całe zatrzęsienie. Pierwsza z brzegu: http://www.winapi.org/. Swoją drogą, to trochę paranoja - szukacie wiedzy ogólnej, macie internet a pytacie o książki... ;)

    Twój post jest przejawem wielkiego optymizmu. Moje doświadczenia są inne. W sieci jest masa grafomańskiego śmiecia, z którego niewiele można się nauczyć. Przykład:
    http://www.guidecpp.x12.pl/winapi-intro.php
    Co wynika z takiego opracowania powtarzającego (niekoniecznie dokładnie) ogólnikowe slogany? Konkretów jest niewiele i trudno je znaleźć. Książki są zwykle na o wiele wyższym poziomie.

    0
  • #15 18 Sie 2007 21:23
    ZeeWolf
    Poziom 27  

    Remeknapr - zgodzę się z Tobą, jeżeli mówimy o polskich stronach. Należy jak ognia unikać stron z "kursami". "C++ w 21 dni" i tym podobne. Tutaj jest nędza i powtarzanie jednego artykułu na 500 stronach. No ale podstawy podstaw jakieś są ;).
    Osobiście nigdy nie miałem książki o programowaniu, a całkiem niedawno nie miałem jeszcze internetu - jedynym oparciem był dla mnie MSDN - nie czułem się nigdy niedoinformowany. Uważam, że książki zbyt często są niewspółmiernie drogie do tego, co w sobie zawierają. To, że szukanych informacji nie ma na 30 pierwszych stronach zwróconych przez przeglądarkę, nie znaczy, że ich tam nie ma - trzeba drążyć, i to niestety najlepiej na anglojęzycznych stronach. Darmowa wiedza nie przychodzi łatwo - pewnie dlatego jest darmowa. Ale dla programisty angielski prędzej czy później przestaje być przeszkodą ;).

    0
  • #17 19 Sie 2007 01:21
    Remeknapr
    Poziom 33  

    ZeeWolf napisał:
    Remeknapr - zgodzę się z Tobą, jeżeli mówimy o polskich stronach. Należy jak ognia unikać stron z "kursami". "C++ w 21 dni" i tym podobne. Tutaj jest nędza i powtarzanie jednego artykułu na 500 stronach.
    - jedynym oparciem był dla mnie MSDN .

    Trafiłeś w sedno. Rzeczywiście chodziło mi głównie o strony polsko-języczne. Chociaż i po angielsku nie ma wcale rewelacji. Przede wsystkim mało jest o asemblerze pod Win32. Konia z rzędem temu, co znajdzie coś o grafice. MSDN to rzeczywiście skarbnica wiedzy, ale niekoniecznie o samym programowaniu. Tę wiedzę trzeba znajdować gdzie indziej.

    Dodano po 2 [minuty]:

    rzeszutek napisał:
    W załaczniku dośc dopbry opis funkcji win api :P przyda się :P

    Mógłbyś się nie wygłupiać z tymi punktami. Za darmo znajdziesz w sieci sto razy więcej i lepiej. Choćby Win32Api Reference.

    0