Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HELUPOWER
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz w OR Nina, za niskie napięcie na wyjściu.

08 Sie 2007 19:48 2363 2
  • Poziom 28  
    Witam!

    Mam problem z OR Nina, a dokładniej z wbudowanym zasilaczem.
    Jest on posatci:
    Zasilacz w OR Nina, za niskie napięcie na wyjściu.

    napięcie na wyjściu powinno wynosić 9V, a wynosi około 3 przez co radio nie pracuje, czasem daje sie słyszeć brum w głośniku. Po zasileniu z baterii radio działa, wiec problem na pewno leży w zasilaczu. Czasem radio sie włączało lecz po chwili napięcie się zmniejszało i spadało do tych 3 voltów. Wymieniłem diodę prostująca D501, kondensatory C501(1000u) i C504 (na schemacie 1000 u, w rzeczywistości 2200u). Tranzystor BC211 też wymieniony (choć to jego najbardziej podejrzewam). Dioda zenera sprawdzona miernikiem, więcej elementów tam praktycznie nie ma, więc nie wiem za co sie łapać. Dodam że radio jeszcze dziś chodziło, a po małej przeróbce (zmiana kondensatora separującego w wzmacniaczu m.cz., obecnie wstawiony orginał) napięcie zaczęło szaleć.
  • HELUPOWER
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Sprawdź napięcie na na DŁ 501, jeżeli jest w normie to przyczyną mogą być zanieczyszczone styki na przełączniku gniazda sieciowego WZZ-05 (styk 1-2-3).
  • HELUPOWER
  • Poziom 28  
    usterka okazała sie prozaiczna, był nią kabel zasilający, a zmyliło mnie prawidłowe napięcie na transformatorze, gdyz kabel łączył tak , jak mu sie zachciało. Ale dogłębnie studiując schemat tego zasilacza natknąłem sie na pewne dziwne fakty. Po pierwsze połączenie emitera tranzystora z trafo, które nie powinno mieć miejsca. Po drugie przy wyłączonym wyłączniku od podświetlenia lampka powinna świecić, albo ja źle patzre albo tu roi się od błędów
    Zasilacz w OR Nina, za niskie napięcie na wyjściu.

    na schemacie pozycje wyłączników : zasilanie włączone, podświetlenie wyłączone