Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Felicia 1.3 LPG] Gasnie gdy wciskam sprzegło ...

elmer2 08 Aug 2007 22:16 2753 4
    elmer2
    Level 28  
    Witam

Czesto, lecz nie zawsze zdaza sie, ze podczas jazdy gdy dojezdzem np. do skrzyzowania i jade np. na 4 biegu i wcisne sprzeglo to silnik na LPG gasnie nieoczekiwanie.

Czego to moze byc wina ??

trzeba regulowac steronik mam lecho maxi lambda ??
    A moze cos z reduktorem ??

pozdr
    misi3kpl
    Level 1  
    auto gaśnie bo dostaje za dużo powietrza... podjedz do gazownika i powiedz jaka jest sprawa, przerobi Ci obudowe filtra, albo zaślepi wentylacje parownika...
    gracus7
    Level 26  
    wystarczy że odłaczysz oryginalny wlot powietrza przed filtrem powietrza i zmodyfikujesz go tak aby powietrze było zasysane od strony podszybia nie od przodu auta bo w czasie jazdy gdy jedziesz powiedzmy 80km/h powietrze jest wtłaczane do układu przez wlot a jak wciśniesz sprzęgło to silnik gaśnie bo ciśnienie powietrza jest tak durze że mieszanka gaz powietrze robi się uboga w gaz więc na powietrzu silnik nie pojedzie....
    często robi się to w ten sposób że na wlot powietrza zakłąda się taką aluminiową rurkę i wygina się ją do tyłu w stronę szyby i w takim przypadku jak jedziesz to powietrze nie jest wtlaczane do układu tylko zasysane w takiej ilości jaką potrzebuje silnik....
    dziwię się że monter instalacji gazowej tego nie zrobił odrazu albo chociaż nie odłączył oryginalnego wlotu powietrza....
    ja sam mam tak w swoim aucie zrobione i żadnego problemu z gaśnięciem silnika nie mam a wcześniej jak wjeżdżałem w rondo to zawsze mi gasł...

misi3kpl a co znaczy zaślepić wentylację parownika....??? nie udzielaj takich bzdurnych podpowiedzi jeśli do końca nie znasz tematu... a obudowy filtra też się nie przerabia tylko sam wlot powietrza który jest zrealizowany zazwyczaj za pomocą plastykowej rury...
    elmer2
    Level 28  
    Ok zrobie jak piszecie.
    Tylko, ze ja na gazie jezdze juz ladnych pare lat i dopiero od jakiegos czasu cos takiego sie dzieje...
    01maly
    Level 11  
    witam . Też to niedawno przeszłem . Wymiana reduktora na nówkę ( stary miał już 2,5 roku) - autko od razu miało lepsze osiagi ( lepiej się zbierało ) , ale też wystąpił ten sam problem przy miejskiej jeżdzie wszystko O.K - poza miastem jak jechałem powyżej 100 km i wcisnąłem sprzegło silnik momentalnie tracił obroty i gasł . W moim przypadku pomogło dołożenie 30 cm rury plastikowej i odwrocenie jej tyłem w kierunku jazdy - tak aby powietrze było zasysane do filtra przez silnik a nie wpychane podczas jazdy. Pozdr