Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konfiguracja Keil uVision3 ARM

Batmanmen 12 Aug 2007 02:11 5915 8
Computer Controls
    Batmanmen
    Level 15  
    Jak skonfigurować środowisko Keil uVision3 dla ARM? Zainstalowałem Keila, GCC dla niego i posiłkując się tą stroną https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic519453.html udało mi się skompilować plik *.c i wygenerować plik *.hex ale musiałem usunąć plik Startup.s bo się nie chciał skompilować. Oczywiście program wgrany na ARM (LPC2142) nie działa. Moje pytanie, jak skonfigurować Keila żeby skompilował mi plik Startup.c i program pisany w C dając plik wynikowy *.hex.
  • Computer Controls
    markosik20
    Level 33  
    W zakładce "Project" -> "Components, Environment.." -> "Folder/Extensions" masz do wyboru trzy różne opcje kompilatora. Wybierz sobie "Use Keil ARM Tools" i wtedy plik startup kompiluje się bez problemu a ustawienia są z poziomu Keila jak dla zwykłej 51. Bez pliku startup niestety program nie ruszy. Jak używasz innej opcji ("Use GNU Tools") to musisz ustawić odpowiednio plik makfile, trzeciej opcji to niesprawdzałem :wink:.
    Można wiedzieć czym wgrywasz program?
    Ja wykorzystuje JTAG'a i program H-JTAG. Dodatkowo bardza ładnie się to wszystko debuguje z poziomu Keila.
    Z pozdr.
    Batmanmen
    Level 15  
    No właśnie, też tak robiłem. Ja mam 3 kompilatory:
    - "Use RealView Compiler"
    - "Use Keil CARM Compiler"
    - "Use GNU Compiler"

Ale takiego "Use Keil ARM Tools" nie mam.
    Jaki bym nie ustawił kompilator to nie działa. Błąd jaki wyskakuje przy ustawionym kompilatorze "Use Keil CARM Compiler" jest na obrazku.

Do wgrywania softu używam Flash Magic albo LPC200 Flash Utility.
  • Computer Controls
  • Helpful post
    markosik20
    Level 33  
    Ja mam ustawione tak.
    Wybierz "Use Keil CARM Compiler". Którą wersję Keila posiadasz? Ja mam V3.23 i przyznam że z innymi tez miałem problemy. Dopiero jak zainstalowałem tą to wszystko zaczeło poprawnie działać (mnie zależało jeszcze na debugowaniu układu).
    Batmanmen
    Level 15  
    Moja wersja to 3.34. Skąd mogę sciągnąć twoją wersję? bo na pierwszy rzut oka nigdzie nie ma.

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

Przy starszych wersjach Keila kompilacja przebiega bezproblemowo. Dzięki markosik20. Problem rozwiązany.
    kotlar
    Level 13  
    hey
    mecze się z tym już od 12h i nie mogę tak ustawicć tego Keila aby mi się kompilował:(
    Wersja Keila jaka posiadam to Release 6/2007 (uVision3V3.53)
    Do wyboru mam 3 kompilatory:
    - "Use RealView Compiler"
    - "Use Keil CARM Compiler"
    - "Use GNU Compiler"
    Domyślnie ustawione miałem na "Use RealView Compiler" i program się kompilował ale nie było pliku .hex:(
    Po przestawieniu na "Use Keil CARM Compiler" program już się nie kompiluje i wyrzuca błąd:

Build target 'LPC2100'
    assembling Startup.s...
    --- Error: failed to execute 'C:\Keil\ARM\BIN\AA'
    Target not created

Po ponownym powrocie do opcji - "Use RealView Compiler" program tez już się nie kompiluje:(
    Nie wiem co mam z tym zrobić??? w Keilu oprócz tych opcji nic nie przestawiałem ani nie konfigurowałem.
    W powyższej wypowiedzi sugerowane jest aby zainstalować Keil V3.23 lub starszego ale nigdzie nie mogę ich znaleźć:(
    Za wszelaka pomoc będę bardzo wdzięczny pozdrawiam kotlar
    slomo
    Level 18  
    Jezeli zmieniasz kompilator to musisz rowniez zmienic plik startup.s w zaleznosci z jakiego kompilatora korzystasz.Odpowiednie pliki znajdziesz w katalogach GNU,RV30
    Co do pliku .hex to w opcjach Project/Options for Target Flash w zakladce output zaznaczasz Create HEX file.

Od pewnego czasu(chyba wersja 3.54) kompilator CARM nie jest juz wspierany w środowisku Keil do wyboru w nowszych wersjach jest tylko GNU i RealView.

pz
    kotlar
    Level 13  
    po pozostawieniu na "Use RealView Compiler"
    i ustawieniu opcji "Create HEX file" tworzy się plik hex:)
    za pomocą H-JTAG procek bardzo ladnie sie programuje:)
    dzięki za pomoc i pozdrawiam kotlar
    domelek202020
    Level 12  
    A jak chcialbym pozbyc sie ograniczenia w Keilu? - wyczytalem ze mozna wybrac "use gnu compiler". Ale co dalej? Podaje sciezke, wpisuje prefix: arm-uclibc-. I nie dziala.

Wiec jak to krok po kroku poustawiac? Przy linkowaniu pisze ze nie rozpoznaje pliku *.o. Musze go jakos zmodyfikowac? Dodam ze jak mam ustawione na realview to wsystko dziala popranie i plik hex sie tworzy.

Moze od razu przerzucic sie na inny program niz Keil?