Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FIAT PUNTO II FL 16V, świecą się dwie kontrolki poduszek

pszwarc 12 Aug 2007 09:25 17085 10
    pszwarc
    Level 11  
    Witam!

Auto jak w temacie, dwie poduszki przednie.

Bez żadnej przyczyny (żadnego uderzenia itp) po przekluczeniu stacyjki zapaliła sie i nie chce zgasnąc czerwona lampka od poduszki. Dodatkowo po przekluczeniu zaświeca sie zółta kontrolka (w normalnych warunkach po przekluczeniu mruga przez kilka sekund i gaśnie - ta kontrolka dotyczy poduszki pasazera - przypomina o wyłączeniu jej jeśli chciałoby sie przewozić na przednim siedzeniu dziecko w foteliku), po czym zaczyna chwile mrugać i znów zaświeca sie, tym razem na stale. Po odpaleniu auta obie świecą. Z instrukcji auta wynika co oznaczają poszczególne stany kontrolek, ale takiej sytuacji jak powyżej nie ma...

Co mogło sie stać? Jakim sprzętem można to zdiagnozować? Mieszkam w okolicach Poznania, może ktoś zna warsztat ktory nie drogo by podłączył kompa do auta i stwierdził co się mogło stac?

Może ma ktoś schemat elektyczny poduszek powietrznych + napinacze pasów. To pomogło by w stwierdzeniu gdzie sie może coś wyczepiło itd.

PS. czy ktoś wie gdzie w tym modelu szukac wiazki od napinaczy?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie sugestie.
    trebuch1
    Level 25  
    Kontroler poduszek zarejestrował błedy które należy przeczytac i skasować. Jesli awaria fizyczna ma miejsce, błedy zostaną zarejestrowane ponownie. Należy je przeanalizować i wyciągnąc wnioski. Miałem podobną awarię w Skodzie Felicja. W serwisie "zaśpiewali" 70 zł za podłaczenie komputera co doprowadziło mnie do złości poniewaz od podłaczenia komputera/testera do usunięcia awarii zazwyczaj w serwisie jest daleka i kosztowna droga.
    Postanowiłem zakupić kabel interface ODB2/USB i samemu podłaczyć się
    z laptopem uzywając VAG-COM. Jak się okazuje cała aplikacja jest prosta i przejrzysta jak konstrukcja cepa. Tylko w serwisach robia z tego wielkie halo jakby "komputer" był niewiadomo czym.

Blędy skasowałem i na razie jest dobrze. Mogą pojawić się ponownie ale wynika to z niekontaktów na wtyczkach. 5 lat temu w serwisie zaproponowali mi wymianę poduszki w tej Skodzie i dobrze że się nie zgodziłem twierdząc że mnie naciagają na niepotrzebne koszty zamiast szukać właściwej przyczyny.
    User removed account
    User removed account  
    trebuch1
    Level 25  
    Do kabela interface, oprócz sterowników USB, miałem załączony WAG-COM który do moich potrzeb w zupełności wystarczył.
    pszwarc
    Level 11  
    Dziękuje za wszelkie sugestie

Orientowałem sie i do tego moelu jest potrzebny euroscan. Ale w większości opisów podają ze działa z modelami do 2000 r :( Już sam nie wiem.
    Wczoraj odłączyłem aku, ale nic nie dało, błąd nadal jest. Tam gdzie sie dało sprawdziłem poprawność założenia wtyczek. Wszystko wyglądało ok. Nawet nie wiem czy w tych autach po usunięciu usterki lampka zgaśnie, czy mimo wszystko trzeba ją wykasować.

Ponawiam prośbe o jakiś schemat poduszek i napinaczy, może ma ktoś rozrysowany układ złącz tego obwodu, wiedziałbym jeszcze co i gdzie szukac.

Pozdrawiam
    waldigsi
    Level 18  
    Euroscan bez problemu da sobie z nim rade , testowalem Fl-a nawet z 2005 roku i tez smiga
    paweledi
    Level 11  
    a to jest ciekawe bo mam Siene i poduszki nie są podłaczone pod komputer tylko sensor -----> poduszka
    |
    |
    |
    Kontrolka

jak sobie zobaczycie takie coś :)
    http://www.airbag.com.pl/systemy/artykul.htm

tam jest cały schemat poduszek :)
    i nic nie jest podłączone do kompa awiec jak wam ma pokazać błąd poduszki to ja niewiem :)

pozdrowionka :)
    a8quattro
    Level 16  
    po usunieciu usterki lampka sama nie zasnie trzeba usunac/wykasowac zapisany blad ze sterownika
    napisz na PW cos ci poradze
    pszwarc
    Level 11  
    Problem rozwiązany. Pojechałem do elektromechanika. Podłączył sie euroscanem i stwierdził błąd wiązki elektrycznej poduszki pasażera. Po wykasowaiu błędów obie lampki poduszek zgasły. Jak narazie usterka sie nie powtórzyła. Koszt 30 zł.

Miejmy nadzieje że to był jednorazowy wybryk auta :)
    tomek3232
    Level 16  
    Czy w Punto II FL 2004/05 r. w celu skasowania błędów poduszek wystarczy interfejs EUROSCAN oraz czy do diagnostyki poduszek jest przeznaczone drugie gniazdo diagnostyczne tak jak w pierwszej generacji punto (jeśli tak to gdzie się znajduje)?
    daro30elektro
    Level 14  
    W wersji FL komunikacja z poduszkami jest przez OBD w bodycomputer,ja to kasuję FinaList-em.Co do Euroskan-a to nie sprawdzałem