Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Protel 99se i Vista błąd przy uruchomieniu

mpzeus 08 Sty 2009 18:36 36186 56
  • #31
    marakus
    Poziom 27  
    Viste przez parę miesięcy trochę ogarnąłem ale Protel nadal nie działa. Ani 99 ani 2004, przynajmniej nie wywala mi systemu podczas instalacji.
  • PCBway
  • #32
    luk333
    Poziom 9  
    U mie tez na acerku byly dziwne rzeczy sie z vista dzily po zainstalowanu tego plotela i scrackowaniu go.
  • PCBway
  • #33
    elektryk
    Poziom 42  
    ATPAW napisał:
    Po próbie załadowania jakiejkolwiek biblioteki wyskakuje o to taki komunikat, dotyczy to PCB i SCH.
    Przypuszczam że problem jest podobny co do wersji 98. Wygląda na to że okienko "przekazuje" po wybraniu nazwę pliku bez rozszerzenia. Spróbuj w exploratorze windows włączyć pokazywanie rozszerzeń, albo "odczepić" rozszerzenia PCB i SCH od protela (w ten sposób też nie powinien windows ukrywać rozszerzeń).
  • #34
    paok
    Poziom 15  
    AdZig napisał:
    A jednak nie wszystko OK.
    w oknie PCB Libraries nie mogę dodać innych bibliotek xx,ddb,
    defaultowa biblioteka ładuje się ok a przy innych pokazuje się komunikat "file is not recognized" jakkolwiek mogę je otwierać w eksplorerze protela.
    pozdrawiam
    Zbyszek


    Odświeżając temat owszem u mnie tez taki problem występuje. Problem jest związany z tym ze Protel informacje o podłączonych bibliotekach przechowuje w plikach (AdvSch99SE.ini dla sch i ADVPCB99SE.ini dla pcb) w katalogu Windows-a. Ogólnie wiadomo, że w systemie Windows Vista programy zewnętrzne nie maja praw zapisu w katalogu Windows-a. I stad występuje problem ... Póki co nie udało mi się tego przeskoczyć. Jedynym rozwiązaniem wg mnie jest przegrać AdvSch99SE.ini i ADVPCB99SE.ini z komputera z zainstalowanym Windows XP i Protelem w którym są podłączone właściwe dla nas biblioteki. Ważne jeszcze są ścieżki do bibliotek na obu komputerach muszą być takie same. Można też ręcznie edytować pliki AdvSch99SE.ini ADVPCB99SE.ini ale zupełnie łatwe to to nie jest i czasem nie chce działać ;)

    Pozdrawiam
  • #35
    ZbeeGin
    Poziom 38  
    A co z ustawieniem opcji "Uruchom ten program jako Administrator" z zakładki "Zgodność" we właściwościach skrótu do programu? Próbowałeś?


    marakus napisał:
    Viste przez parę miesięcy trochę ogarnąłem ale Protel nadal nie działa. Ani 99 ani 2004, przynajmniej nie wywala mi systemu podczas instalacji.

    DXP 2004 działa w Vista. Trzeba tylko DXP SP2 zainstalować.
  • #36
    daniel_OJ
    Poziom 11  
    Swoje 5 groszy tak dla podsumowania po dwukrotnym recovery disk.

    Protel99 dziala bez zarzutów na lapku z vista:
    Protel99 instalacji:

    1-instaluje protel99 z wybraniem opcji custom i w której odznaczam opcjeNT drivers
    2-instaluje service pack 6
    3-instaluje wspolny crack dla "protel+servicepack6"

    !-wczesniej omyłkowo instalowalem dodatkowo wyłączny crack dla protela99 pomiedzy czynnością 1 i 2. I wszystko sie rypało. Dodatkowo jeszcze raz przypominam o odznaczeniu okienka NTdrivers jeżeli nie chcecie zeby wam laptop sie zaburzył;]

    PS; jezeli dodawanie plików podczas crackowania nie wychodzi to "crack program" trzeba uruchomic z poziomu administratora - zaznaczasz crack i prawy przycisk myszy i wybierasz "run as a administrator"

    God Luck:P
  • #37
    yeviash
    Poziom 11  
    ZbeeGin napisał:
    A co z ustawieniem opcji "Uruchom ten program jako Administrator" z zakładki "Zgodność" we właściwościach skrótu do programu? Próbowałeś?


    marakus napisał:
    Viste przez parę miesięcy trochę ogarnąłem ale Protel nadal nie działa. Ani 99 ani 2004, przynajmniej nie wywala mi systemu podczas instalacji.

    DXP 2004 działa w Vista. Trzeba tylko DXP SP2 zainstalować.



    Protel DXP 2004 SP1 działa także pod Vista. Wystarczy ustawic tryb zgodności z Windows 98. To samo dotyczy Protela 99.
    Oba mam w tej chwili uruchomione na laptopie Compaq Presario CQ50.
  • #38
    fazzi111
    Poziom 9  
    witam ,
    odswiezam temat, mam problem z protelem, postepowałem podczas instalcji według powyzszych wskazówek niestety program nie dziala mi poprawnie, gdy chce stworzyc nowy projekt wyskakuje mi okienko błedu.Wie ktos moze co trzeba zaradzic??
  • #39
    aristot
    Poziom 14  
    Witam. Właśnie jestem po nieudanej próbie instalacji Protela 99.
    System się zawalił tak jak innym zero funkcji systemowych nawet w linii komend. Dopiero po odpaleniu systemu w trybie awaryjnym udało mi się w linii komend uruchomić przywracanie systemu. Cofnąłem się w czasie o 5 dni i jest git. Mam zamiar sie trzymać z daleka od Protela.

    Laptop Fujitsu Siemens Amilo Xi3650
  • #40
    nebo
    Poziom 16  
    fazzi111 napisał:
    witam ,
    odswiezam temat, mam problem z protelem, postepowałem podczas instalcji według powyzszych wskazówek niestety program nie dziala mi poprawnie, gdy chce stworzyc nowy projekt wyskakuje mi okienko błedu.Wie ktos moze co trzeba zaradzic??


    i jak z tym błędem ?? bo mi po instalacji wyskoczyło to samo i nie udało mi sie jeszcze znaleźć rozwiązania :(
  • #41
    PioTherm
    Poziom 15  
    No i prawdopodobnie nie znajdziecie rozwiązania w ten sposób..... :(

    Jestem świeżo po drugim starciu PROTELa 99 SE SP6 vs. Vista 32 bit.
    Jeśli używacie pirata a zapewne tak jest, to w cracku (przynajmniej w tym którym ja dysponuję) do SP6 siedzi wymyślny ROOTKIT, który generalnie powoduje zaburzenia działania systemu o którym piszecie,
    ponieważ właśnie ten ROOTKIT nie pracuje na systemie Windows Vista.

    Co więcej, jeśli wyłączycie NT Drivers podczas instalacji, jak ktoś tam wcześniej pisał, to nie ruszy nawet schematic ponieważ NT Drivers to jest usługa "crypkey license", która jest odpowiedzialna za licencjonowanie PROTELA.

    Z problemem można poradzić sobie w niespełna godzinę:
    1) Ściagacie darmowy Microsoft VIRTUAL PC 2007 SP1
    2) Instalujecie powyższy programik
    3) Odpalacie go tworząc wirtualną maszynę PC
    4) Podstawiacie bootującą płytę np z Windows 2000 Prof SP2
    5) Instalujecie poprostu w okienku starszy system, który ma minimalne wymagania
    6) Instalujecie sobie PROTELA na tym wirtualnym systemie.
    7) Z komputera fizycznego z VISTY udostępniacie sobie drukarki, dyski itd itp
    8) Odpalacie sobie wirtualnego PC , protela i wio :)

    Metoda sprawdzona i działa bez względu na sprzęt i inne badziewia.
    Do użytku domowego jak znalazł :)
    Jeśli ktoś będzie chciał szczegóły niech pisze na priv :)

    pzdr.
    Piotrek
  • #42
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #43
    sztylu
    Poziom 13  
    Mam Viste + notebook Asus, w viście sypią się prawa po zainstalowaniu Protela99SE zarówno w wersji typical jak i All - pomaga jedynie przywracanie systemu. Zastosowałem się do metody: odznaczam opcjeNT drivers czyli wybieram custom i odznaczam w czasie instalacji ww opcję. Wszystko (podkreślam wszystko) teraz działa mi bezbłędnie.
  • #44
    Chivo
    Poziom 22  
    Witam

    Mi też padła vista po instalacji Protela99SE. Teraz zainstalowałem sobie Protel DXP 2002 i działa ale jako administrator i w trybie zgodności z windows 2000.

    Pozdrawiam
  • #45
    remi_k
    Poziom 10  
    Mi też się system wysypał, z tym że Windows 7, którego przywracałem już z x razy. Objawy są takie jak opisane wyżej czyli brak funkcji systemowych, itp. Protela instalowałem na lapku ThinkPad lenovo pod oryginalnym win7. Mam też drugi system na nim Windowsa XP, pod którym smiga super, bez najmniejszych problemów. Spróbuję jeszcze zainstalować odznaczając opcję NT, może rzeczywiście pomaga. Pozdrawiam
  • #46
    szuwix
    Poziom 12  
    Panowie ...

    Około 4 miesięcy się z tym męczyłem, kilka razy podchodziłem do tematu naprawy tego problemu , u mnie wyglądało to tak :
    - brak karty dźwiękowej (dźwięk był)
    - nie działały aktualizacje windowsa
    - nie działało centrum synchronizacji
    - przystawki mmc można było wywołać tylko przez panel sterowania lub bezpośrednio przez plik

    ehh... rozwiązanie okazało się tak proste, że go nie opublikuje bezpośrednio, bo będzie głupio wszystkim co nie dawało to spać po nocach :P

    Zainteresowanych odsyłam do 20kb binarki, która rozwiązuje problem :)
    www.itnetservis.pl/priv/ProtelFix.exe

    Pozdrawiam
    Piotr Ostrowski
  • #47
    adwia
    Poziom 12  
    Jesli się przydaszą obserwacje:
    1. Protel 99SE + XP = brak help windows (w sumie nie problem)
    2. Protel 99SE + Win7 (tak 64 jak i 32 bit) = brak konta administratora (konieczny powrot do poprzedniej instalacji)
    Rada dla Win7 i Visty system wirtualmy WinXP

    Pytanie do szuwix: pod jaki system ten fix i co zmienia w systemie?
  • #48
    nasza-balustrada.pl
    Poziom 8  
    szuwix napisał:
    Panowie ...

    Około 4 miesięcy się z tym męczyłem, kilka razy podchodziłem do tematu naprawy tego problemu , u mnie wyglądało to tak :
    - brak karty dźwiękowej (dźwięk był)
    - nie działały aktualizacje windowsa
    - nie działało centrum synchronizacji
    - przystawki mmc można było wywołać tylko przez panel sterowania lub bezpośrednio przez plik

    Zainteresowanych odsyłam do 20kb binarki, która rozwiązuje problem :)
    www.itnetservis.pl/priv/ProtelFix.exe

    mam taki sam problem, wie ktos jak go rozwiązać?
  • #49
    Zbino
    Poziom 9  
    Zainteresowanych odsyłam do 20kb binarki, która rozwiązuje problem
    www.itnetservis.pl/priv/ProtelFix.exe


    Powyższy programik rzeczywiście dziala. Coś miesza w rejestrach ale byłem już tak zdesperowany, że chciałem odinstalowywać całą windę, a okazało się, że programik pomógł. Oczywiście nie udało się go uruchomć po normalnym uruchomieniu windowsa tylko w trybie awaryjnym. U mnie Po zainstalowaniu Protela praktycznie zdechły wszystkie konta użytkowników jak też nie działało prawie nic w PC. Jak sobie pomyślałem ile będę musiał rzeczy przeinstalowywć, to mnie coś trafiało. Gościu Ty, który zamieściłeś ten programik do naprawy rejestru - kimkolwiek jesteś jestś wielki.
  • #50
    Adriaan
    Poziom 1  
    Witam wszystkich również mam problem z dodawaniem bibliotek pod vistą ale spróbowałem modyfikować pliki konfiguracyjne .ini znajdujące się w folderze Windows. Wygląda to w ten sposób:

    AdvSch99SE.ini

    [Change Library File List]
    SelFileType=All files(*.*)
    CallBack=Sch:LibraryDocumentDescription
    WholeProject=False
    Count=3 "Tutaj wpisujemy ile ma być bibliotek np.3"
    Prompt=Change Library File List
    Path=
    EditorName=All
    Sel File Type=All files(*.*)
    TypeCount=2
    File0=C:\Program Files\Design Explorer 99 SE\Library\Sch\Biblioteka numer 1.ddb "Tutaj wpisujemy ścieżki docelowe naszych baz danych z bibliotekami poprzedzając wprowadzeniem /File(numer kolejny biblioteki)=/"
    File1=C:\Program Files\Design Explorer 99 SE\Library\Sch\Biblioteka numer 2.ddb
    File2=C:\Program Files\Design Explorer 99 SE\Library\Sch\Biblioteka numer 3.ddb

    Resztę listingu pozostawiamy bez zmian.


    ADVPCB99SE.INI

    [Import File]
    Path=*.*
    Prompt=Import File
    SelFileType=
    EditorName=All
    Sel File Type=
    WholeProject=False
    TypeCount=6
    Count=0
    [Export File]
    Path=*.*
    Prompt=Export File
    SelFileType=
    EditorName=All
    Sel File Type=
    WholeProject=False
    TypeCount=7
    Count=0
    [PCB Libraries]
    Path=*.ddb
    Prompt=PCB Libraries
    SelFileType=
    EditorName=All
    Sel File Type=
    WholeProject=False
    TypeCount=2
    Count=1 "Tutaj wpisujemy ile ma być bibliotek np.1"
    File0=D>MSACCESS:$RP>C:\Program Files\Design Explorer 99 SE\Library\Pcb\Generic Footprints$RN>Advpcb.ddb$OP>$ON>PCB Footprints.lib$ID>-1$ATTR>0$E>PCBLIB$STF> "Tutaj modyfikujemy ścieżkę dostepu do bazy danych z biblioteką oraz samego pliku bibliotecznego i niestety jest to troszkę trudniejsze niż w przypadku schematica i powinno wyglądać zgodnie z poniższym zapisem:
    File0=D>MSACCESS:$RP>(ścieżka dostępu do folderu z bazą danych)$RN>(nazwa pliku bazy danych)$OP>$ON>(nazwa pliku bibliotecznego z bazy danych)$ID>-1$ATTR>0$E>PCBLIB$STF>

    Niestety ta sztuczka już tutaj nie działa i program uparcie ładuje swoją domyślną przeglądarkę. W ten sam sposób zmieniałem również dwie ostatnie linijki ale to też nie przynosiło pożądanego efektu.

    Zmieniając wpis w ten sposób:
    File0=C:\Program Files\Design Explorer 99 SE\Library\Pcb\Biblioteka numer 1.ddb
    File0="ścieżka docelowa bazy danej z biblioteką"
    i w ten sposób ładuje nam nasze biblioteki niestety puste bez elementów.


    Mam nadzieję że się to komuś przyda i będzie w stanie to jakoś usprawnić innego sposobu jak na razie nie znalazłem.

    Pozdrawiam Adrian.
  • #51
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #52
    zibi1998
    Poziom 10  
    Adriaan napisał:
    Witam wszystkich również mam problem z dodawaniem bibliotek pod vistą ........



    Problem niewczytujących się bibliotek Protela pod Vistą lub Win7 jest związany z 2 sprawami.

    1. Protel 99SE niestety nie jest do końca kompatybilny z tymi windowsami, a w zasadzie ich systemowymi bibliotekami dll.
    2. Protel wymaga aby pliki w systemie były pokazywane z rozszerzeniami a Vista i Win7 standardowo ma to wyłączone.

    Rozwiązaniem pierwszego problemu jest niestety ingerencja w pliku Client99SE.exe
    Procedura:
    1. Instalujemy Protel 99SE i aktywujemy swoim legalnym kluczem
    2. Instalujemy Service Pack 6 (najnowszy)
    3. Robimy kopię pliku Client99SE.exe (jest w katalogu gdzie zainstalował sie Protel, rozmiar 794624 bajty)
    4. Otwieramy plik Client99SE.exe w jakimś Hex Edytorze i zmieniamy następujące bajty danych (podane w HEX):

    Adresy: 25F78 - 25F81 (10 bajtów)
    z: 50, 8B, 45, EC, 50, E8, 7E, C1, FD, FF
    na: 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90

    Adresy: 2690E - 26917 (10 bajtów)
    z: 50, 8B, 45, E8, 50, E8, E8, B7, FD, FF
    na: 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90, 90

    5. Zachowujemy plik Client99SE.exe.

    Rozwiązaniem drugiego problemu, załadowanie odpowiedniego pliku z poprawką rejestrów Protela, plik poniżej.

    Po tych zabiegach biblioteki powinny się ładnie wczytywać.

    Powodzenia
    zibi
  • #53
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #54
    zibi1998
    Poziom 10  
    Christophorus napisał:
    Tylko nadal istnieje ryzyko uszkodzenia systemu przez samą instalację Protela 99 SE.


    Legalna wersja Protela 99SE + SP6 nie wywala systemu, jedynym jej problemem pod Windows Vista lub Windows 7 jest niewczytywanie bibliotek, a na to jest powyższa łatka. Jeżeli ktoś chce używać Cracka to niech się nie dziwi, że mu system wywaliło.......... wiele Cracków bowiem zawiera wirusy........

    W moim przypadku Legalne: Windows 7 + Protel 99SE SP6 + wspomniana wyżej łatka i wszystko działa bez problemów.

    Pozdro
    /zibi
  • #55
    6502
    Poziom 10  
    Zgadza się w 100%. W moim przypadku Windows 7 Ultimate 32 bit i Protel 99SE, oczywiście obydwa legalne po zastosowaniu ww. poprawek działają bez problemu. Nie działał jedynie Help, ale i to udał mi się rozwiązać.
    Aby działał Help należy:
    1. Zainstalować KB917607 (WinHelp32)
    2. Włączyć makra przy pomocy MicrosoftFixit50105

    Od tego momentu Help (F1) działa bez problemu.

    Okazuje się że Protel 99SE działa również pod Windows 10 i to 64 bitowym!
    Nie działał jak zwykle Help, bo Microsoft nie zrobił WinHlp32.exe dla Windows 10 ale udało się i to naprawić. Należy rozpakować załącznik W10.zip i uruchomić Install.cmd jako Administrator. Od tego momentu możemy używać Protela 99SE po Windows 10.
  • #57
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto