Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bubowa wzmacniacza 4x50W. Pytania.

PeteyPablo 12 Aug 2007 23:50 3132 7
    PeteyPablo
    Level 11  
    Witam jeśli zły dział to prosze o przeniesienie...chcę zbudowac wzmaka jak w temcie 4x50W (rms)do auta...elektronikiem nie jestem i za dużo nie wiem o tym więc prosiłbym o pokierowanie mnie jak ślepego...od czego zacząć, schematy co konkretnie kupić itd...co do wymagań jakie mam poza mocą to chce od góry założyć plexe i podświetlić ją 2 neonkami 12v które będa zintegrowaną częścią wzmaka...czyli zasilane ze wzmacniacza...lub 2 świecącymi coolerkami od kompa....co do radiatorow.... mam dostęp do profili alu i nawet uparzyłem sobie takie nadajace sie idealnie wdgmnie to czy mógłbym użyć takiego profilka????(wiemże to głupie pytanie ale te radiatory wygladają mi na alu wiec chyba to nie ma dużego znaczenia czy to radiator za x zł czy profil za 0zł) wiem ze można kupić takie wzmacniacze ale chciałbym zrobic coś samemu żeby to było tak jak ja chcę i wyglądało tak jak ja chce...no i jaki byłby przybliżony koszt takiego przedsiewzięca wliczająć wszystkie elementy wzmacniacza i radiatory ??? Byłbym ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc... :)
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    Witam!
    Wzmacniacz 4x50W będzie pobierał moc ok. 285W (sprawność jest ok. 70%), co odpowiada poborowi prądu ok. 24A - w tym miejscu nie uwzgledniam przetwornicy, bo z 12V "wyciśniesz" tylko 18W. Jeżeli będziesz grał tylko z akumulatora, ta standardowy 12V/50Ah wystarczy na ok. 1 godzinę grania (przy dużych prądach pobieranych z akumulatora jego pojemność maleje!), potem trzeba go ładowac 10 godzin.
    Jeżeli chcesz grać podczas jazdy, to sprawdź, czy twój alternator zniesie takie dodatkowe obciążenie.
    Wzmacniacz o mocy 4x50W wydziela ok. 85W ciepła, dla odprowadzenia tego ciepła trzeba radiatora o powierzchni ok. 850cm2 (jeżeli bez nadmuchu).
    Jeżeli nie masz doświadczenia i to ma być Twoja pierwsza taka konstrukcja, to sugerował bym ograniczenie ambicji do ok. 2x20W. Odpowiednich schematów jest na Elektrodzie sporo, a gotowy zestaw elementów, z którego złożysz takie cudo (razem z dokładną instrukcją) dostaniesz np. w sklepach internetowych, patrz tu:
    http://www.google.pl/search?hl=en&safe=off&q=%22zestawy+do+monta%C5%BCu%22+wzmacniacz
    tplewa
    Level 39  
    Quote:

Witam jeśli zły dział to prosze o przeniesienie...chcę zbudowac wzmaka jak w temcie 4x50W (rms)do auta...elektronikiem nie jestem i za dużo nie wiem o tym więc prosiłbym o pokierowanie mnie jak ślepego...

A promu kosmicznego nie chcesz czasem zbudowac ???
    Myslisz ze schemat tutaj wystarczy ???

Proponuje najpierw jakas ksiazke typu podstawy elektroniki, potem cos bardziej trudnego np. cos o wzmacniaczach operacyjnych itd. Potem poznanie i zrozumienie zasady dzialania przetwornicy itp.

W miedzyczasie zrobisz kupe ukladow typu migajace diody itp. moze jakas koncowke mocy na TDA xxxx, a potem sam stwierdzisz czy chcesz sie zabierac za budowe takiego wzmacniacza...

Wiec jak ci zalezy to bierz sie do nauki, mysle ze za 2-3 lat uda ci sie cos zrobic...
    tony_tr
    Level 22  
    Powiem tak, stary daj sobie spokój. Kiedyś też byłem taki ambitny, myślałem sobie a ze schematu sobie zrobie a to g.... prawda... Daj sobie spokój i kup wzmacniacz z allegro i nie pisz tu takich głupot...
    Krejzi001
    Level 12  
    zrob sobie na poczatek na kostce TDA7560 ja sobie u mnie gralo takie cos w samochodzie jeszcze przed tygodniem i zasteopwalo mi radio jako wejscie zrobilem minijacka i podpinalem odtwarzacz mp3 tutaj masz pseudo schemat .. nic skomplikowanego :P
    http://arczer.neostrada.pl/a092.htm .. to nie ma tego 4x30W ale z 15-20W ma ogolnie daje rade ale jak mowie jest to zamiast radia samochodowego .. a nie zamiast wzmacniacza samochodowego
    PeteyPablo
    Level 11  
    ok dzięki za radę za 2-3 lata to ja zamierzam smigać moją betunią z dwoma JBL w bagażniku po 2000W kazdy i każdy na monobloku...na razie niestety tylko 1 JBL 1000W...a wzmacniacz typu 4x20 czy 30W to mogę sobię podpiąć pod jeden głośnik wysokotonowy w dzwiach a mam ich 4... co do promu kosmicznego to nie, wolałbym wodolot albo deskorolke na której mógłbym polecieć na Hawaje...to ze nie wierzycie w moje możliwości co potrafię zrobić ze schematem i z pomocą kogoś kto się zna na czymś nie znaczy ze ich nie posiadam...jakbym chciał to kupiłbym sobie carpowera choćby d-rex'a 2500 albo sprowadził infinity ale nie jara mnie kupoienie gotowego...w kazdym razie nie wazne...bo na samym radyjku mam 4 x 35rms...pomijająć wszystko to jak na razie mama 3 wzmaki 2 do głośników i mb do suba i jakoś wszystko ciągnie na akumulatorze...jak to możliwe??? wcale nie mam aku od kombajnu i na samym aku na maxx jak da się słuchac w środku to i ze7 godzin wszystko smiga bez widocznego osłabienia...Dziękuję za wszelaką pomoc zrobię sobie zamówienie u elektronika niech mi zrobi taki jak chce...temat do zamknięcia i chyba usunięcia ...jak kogoś uraziłem to sory ale czasemtak bywa że ta Kur...policja nie daje żyć i trzeba ich pozbawiać pracy w kazdy możliwy sposob...kolejny pies wyląduje na ulicy i po co mu było zadzierac...na prawdę sory ale jestem wkr...
    pozdro 600 "JP"
    tplewa
    Level 39  
    To jeszcze zanim zamkniesz :)

1. Wzmacniasz o mocy 50W na elementach dyskretnych - tak aby mial przyzwoite parametry to troche roboty no i dochodzi przetwornica. Dlatego to dosc trudny temat...

2. Po co ci 2000W i akurat na JBL ??? Sa ciekawsze firmy niz JBL..

Quote:
    w dzwiach a mam ich 4

4 tweetery i po co to komu ???

Quote:
    bo na samym radyjku mam 4 x 35rms

Jak na radyjku masz 17W przy rozsadnym THD to sie mozesz cieszyc :)
    Papier wszystko przyjmie, a producenci lubia dawac takie napisy na panelach - szkoda ze to tylko marketing...

Dla porownania moj system 2x75W + 450W sub do tego 2xtweeter 2xwoofer + 1xsub zabija cale twoje audio z 4 tweeterami...

wiec dokladnie pomysl co robisz....
    PeteyPablo
    Level 11  
    Nie sądzę..ale to już kwestia sprzeczna...radyjka ma swoje 35 na jeden kanał jeśli nie więcej, nie po to daje 8 koła za radio żeby miało 4 x 17 czy 23 jak w większości....jbl???hmmm...w polsce nie zamierzam go kupić bo polskie jbl to syf taki 800W sub to ma może ze 100...2drożny przód na wzmaku to jekna razie helixy po125W każdy...tył jak na razie też helixy też 2drożne ale te już 150 W bagażnik na razie jbl 1000W w tej chwili ze spaloną cewką na monob. i chyba go wymienie na infinity....albo na coś ze stajni PP...wiec może sub Ci wymiata ale reszta to taki standart może z lepsza jakością dźwięku jeszce zalezy jakie masz głośniki...akurat tutaj nie liczą sie do końca cyferki...helixy które mam podpięte pod radio u mojego starego w aucie które ma 15 rms na każdy z 4 kanaółów grają głosniej i czyśiej niż u kumpla który ma pionka na mosfecie i 23 rms...tak samo do alpine nie podłanczajcie nic co nie jest sprowadzone ze stanów lbo japoni bo jakość mizerna a za głosno też nie będzie...pozdro i jeszce raz dzięki za pomoc