Witam wszystkich speców.
Przejdę od razu do meritum:
Marzy mi się sprzęt o konfiguracji
- 4 karty sieciowe ( 1 WAN + 3 LAN )
- serwer plików w LANie (samba ? )
- możliwość przekierowania portów
- serwer DHCP
- brama internetowa
- obsługa torrent
- QoS
Może wyjawię szczegóły. Mam 2 komputery + bramkę VOiP z routerem.
Niestety nie mogę na niej przekierować portów, w związku z tym torrent się ślimaczy, plików na gg nie może siostra otrzymywać, QoS w tej bramce to też o kant d..y otłuc.
Więc miałby to być komputerek, który w pierwszej kolejności rozdzieliłby internet na 2 kompy i na bramkę VOiP (super byłoby jeśli możnaby zrobić coś takiego, że karta na której będzie bramka będzie miała największy priorytet - jak ktoś zadzwoni albo ja będę dzwonił to nie chcę przerywanego połączenia ). Druga sprawa to serwer plików - po prostu dodatkowy dysk widziany w sieci cały czas. Trzecia sprawa to możliwość ściągania torrentów ( loguję się zdalnie, ustawiam co potrzeba i zostawiam na noc ). Możliwość przekierowania portów ( NAT ? ), niektóre programy potrzebują połączenia akurat tak a nie inaczej i to by mi się przydało. Serwer DHCP mile widziany aczkolwiek niekonieczny.
Czym dysponuję ?
- 3 zasilacze ATX
- P6BAT-A+
- dużo RAM-u (256 na pewno by się uzbierało )
- grafika jakaś ( nie pamiętam )
- karta sieciowa
- celeron 466 ( na tej płycie chodził @ 525 MHz stabilnie )
Dokupiłbym dysk i brakujące karty.
Myślę, że jakiś linux by sobie poradził z tymi zadaniami ( w trybie tekstowym ) na tym sprzęcie.
Chciałem to upchnąć w jakąś ładną obudowę, problem w tym, ze chciałbym, aby była ona jak najmniejsza. O ile karty sieciowe są niskie, o tyle grafa jest dość wysoka i nie zmieści się do obudowy po sprzęcie audio-video ( jakiś magnetowid ). Jest jakaś możliwość wyjęcia grafiki albo obejścia zgłaszania jej braku ?
Będę dalej szukał pomysłów sam, ale czekam na wasze propozycje
Z góry dzięki za wszystkie rady i sugestie
Przejdę od razu do meritum:
Marzy mi się sprzęt o konfiguracji
- 4 karty sieciowe ( 1 WAN + 3 LAN )
- serwer plików w LANie (samba ? )
- możliwość przekierowania portów
- serwer DHCP
- brama internetowa
- obsługa torrent
- QoS
Może wyjawię szczegóły. Mam 2 komputery + bramkę VOiP z routerem.
Niestety nie mogę na niej przekierować portów, w związku z tym torrent się ślimaczy, plików na gg nie może siostra otrzymywać, QoS w tej bramce to też o kant d..y otłuc.
Więc miałby to być komputerek, który w pierwszej kolejności rozdzieliłby internet na 2 kompy i na bramkę VOiP (super byłoby jeśli możnaby zrobić coś takiego, że karta na której będzie bramka będzie miała największy priorytet - jak ktoś zadzwoni albo ja będę dzwonił to nie chcę przerywanego połączenia ). Druga sprawa to serwer plików - po prostu dodatkowy dysk widziany w sieci cały czas. Trzecia sprawa to możliwość ściągania torrentów ( loguję się zdalnie, ustawiam co potrzeba i zostawiam na noc ). Możliwość przekierowania portów ( NAT ? ), niektóre programy potrzebują połączenia akurat tak a nie inaczej i to by mi się przydało. Serwer DHCP mile widziany aczkolwiek niekonieczny.
Czym dysponuję ?
- 3 zasilacze ATX
- P6BAT-A+
- dużo RAM-u (256 na pewno by się uzbierało )
- grafika jakaś ( nie pamiętam )
- karta sieciowa
- celeron 466 ( na tej płycie chodził @ 525 MHz stabilnie )
Dokupiłbym dysk i brakujące karty.
Myślę, że jakiś linux by sobie poradził z tymi zadaniami ( w trybie tekstowym ) na tym sprzęcie.
Chciałem to upchnąć w jakąś ładną obudowę, problem w tym, ze chciałbym, aby była ona jak najmniejsza. O ile karty sieciowe są niskie, o tyle grafa jest dość wysoka i nie zmieści się do obudowy po sprzęcie audio-video ( jakiś magnetowid ). Jest jakaś możliwość wyjęcia grafiki albo obejścia zgłaszania jej braku ?
Będę dalej szukał pomysłów sam, ale czekam na wasze propozycje

Z góry dzięki za wszystkie rady i sugestie