Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co to za transmisja ?

avatar 13 Aug 2007 15:14 3246 12
    Level 36  
    Zdiolem takie cudo z elektronicznego dlawika swietlowek <2x180 watt>
    i staram sie dojsc co to za forma transmisji !?
    sygnal leci 2 perzewodami do dlawika <cos na krztalt 1wire>
    .... i steruje moca lamp
    za okazana pomoc ;-) napewno sie odwdziecze
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ani chybi szeregowa ;)

Może podaj coś więcej o urzadzeniu (typ, producent), go tak to tylko jasnowidz ....
    Paweł Es.
    A w jakim urządzeniu to pracuje skoro typu nie ma (Ergoline to zbyt szerokie pojęcie) ?
    Paweł Es.
    Co oznaczają te A.0 do A.7, co to za sygnały ?

Jeżeli nie ma nic w Internecie w tym temacie to chyba tylko pozostaje ci ustawiać moce od minimum do maksimum i patrzeć co jest wysyłane po drutach.

Ogólnie to może być transmisja symetryczna RS485

http://www.lodd.p.lodz.pl/kwbd/RS485.htm

Sprawdź czy te linie sterujące to mają stany na przemian czy też jedna jest na masie.

Jak jest symetria w stanach, to będzie prawdopodobnie RS485 jak asymetria to RS232

Na jakie wejście tego PIC-a wchodzi ten sygnał szeregowy i przez jakie układy idzie (jaki układ jest na płytce blisko złącza sterującego (lub jakie elementy tam są) - po typie elementów, układów można dojść z jakim typem interfejsu mamy do czynienia.

Może są jakieś napisy na obudowie opisujące zaciski sterujące

Na prawdę tam nie ma żadnego podanego typu tego sterownika, żadnych oznaczeń numerycznych, nic ?
    And!
    Admin of Design group
    Poproszę zdjęcia wnętrza tego czegoś.

A może ta transmisja się synchronizuje przejściami przez zero w sieci ?
    Można by zrobić rejestrację tych przebiegów wraz z sygnałem przejść przez zero.

edit

no dobra źle to zrozumiałem,
    myślałem że to idzie po sieci,
    a to idzie dwoma przewodami sterującymi,
    czyli prawie na bank sygnały różnicowe
    lub ckl + data.

Nie rozumiem pliku z logiem,
    na jednym pinie są zmiany a na innych nie,
    a miały to być dwa sygnały.

Przydałby się logi typu:
    1. stała moc minimum
    2. stała średnia minimum
    3. stała moc max
    4. zmiana mocy od min do max, od max do min.
    Level 36  
    And! wrote:
    Poproszę zdjęcia wnętrza tego czegoś.

A może ta transmisja się synchronizuje przejściami przez zero w sieci ?
    Można by zrobić rejestrację tych przebiegów wraz z sygnałem przejść przez zero.

edit

no dobra źle to zrozumiałem,
    myślałem że to idzie po sieci,
    a to idzie dwoma przewodami sterującymi,
    czyli prawie na bank sygnały różnicowe
    lub ckl + data.

Nie rozumiem pliku z logiem,
    na jednym pinie są zmiany a na innych nie,
    a miały to być dwa sygnały.

Przydałby się logi typu:
    1. stała moc minimum
    2. stała średnia minimum
    3. stała moc max
    4. zmiana mocy od min do max, od max do min.

jutro zalacze zdjecia
    sygnal leci dwoma przewodami - a nie dwoma liniami danych - tak to napisalem i tak to trzeba rozumiec
    nie jest to sychronizacja z zerem seci <a jezeli jest to wewnatrz dlawika ale interfejs ktory badam nie ma z tym nic wspolnego>,
    zalcze jutro wykresy jak dlawik nie pracuje <moc 0%>

do pawla S. -
    te wykresy sa z analizatora stanow logicznych i linie tak sie poporstu nazwyaja A0...7 B0..7 ect
    sygnal ktory usiluje rogrysc idzie bezposrednio z transoptora do PIC'a
    noga pica jest GPIO i nie ma przypisanych interfejsow.... sposob komunikacji jest na 99% zrobiony programowo <12c508> a pic steruje reszta czyli chipami od zasilacza impulsowego i pfc...
    bez problemu moge dlawik odpalic na 100% mocy srubokretem.... problem zaczyna sie gdy chesz odplic takich 30 sztuk :) z regulacja mocy
    reasumujac
    Nie jest to regulacja fazowa
    nie jest to 1 wire <nie zgadzaja sie rezimy czasowe..np warunek startu>
    nie wyglada to tez na 1 stronna transmisje rs485/232/483 <chyba ze ja to nie prawidlowo interpretuje>
    And!
    Admin of Design group
    Ok rozwiałeś moje wątpliwości,
    schemat wyjaśnia wszystko także zdjęcia są opcjonalne ale mogą się przydać.
    Potrzebne będą logi (najlepiej w osobnych plikach)
    z minimum trzema komendami minimum, średnie, maksimum wysterowania.

Czy przy zaniku komend sterownik wygasza lampę, czy zapamiętuje ostatnią komendę ?

Przydałby się też log przy przestrajaniu.
    Paweł Es.
    Czyli mamy do czynienie z czymś w rodzaju pętli prądowej, coś jak w systemie MIDI

Pytanka

1. Czy transmisja leci cały czas czy tylko jak zmieniasz nastawę ?
    2. Co się dzieje w przypadku przerwy w transmisji ?
    3. Czy jedynka ze zbioru TXT oznacza przepływ prądu w linii (obecność napięcia na transoptorze) ?

4. Czy masz możliwość sprawdzić czy sygnał do PIC-a idzie z emitera czy z kolektora tranzystora wyjściowego transoptora (jeżeli z kolektora to sygnał jest odwrócony w fazie, tj, przepływ prądu oznacza 0 na wejściu PIC-a i odwrotnie) ?

5. Czy istnieje możliwość, że sterownik może adresować kilka urządzeń na takiej linii czy tylko jest praca 1 do 1, tj sterownik<->urządzenie sterowane ?

6. Czy jesteś pewny, że okres próbkowania analizatora nie zniekształca szerokości impulsów ? Na wykresie czasowym widać kilka różnych szerokości odstępów pomiędzy wąskimi impulsami ?

Może to jest jakieś takie sterowanie na zasadzie ilości impulsów w jednostce czasu, bo tam w zbiorze tekstowym są np, badzo długie ciągi jedynek poprzetykane pojedyńczymi zerami ?
    And!
    Admin of Design group
    Paweł Es. Właśnie też zastanawiała mnie losowość tego sygnału,
    tak jakby cały czas wysyłał inne dane, w zasadzie nie widać ramki.

Poczekajmy na odpowiedź ale narazie schemat blokowy wskazuje na pętle prądową, dodatkowo mostek ma chyba ułatwiać podłączanie kolejnych urządzeń, nie trzeba zachowywać polaryzacji.

Ilość urządzeń połączonych szeregowo będzie w zasadzie ograniczać maksymalne napięcie jakie potrafi wygenerować sterownik.
    Paweł Es.
    Teoretycznie może i równolegle łączyć takie odbiorniki, tam jest na pewno jakiś rezystor ograniczający prąd transoptora.

A propos, to do autora, co to za rejestrator stanów logicznych ?

Jeżeli to jest standard to może być DALI (Digital Adressable Lighting Interface)

tu jest opis ramki
    http://www.stmicroelectronics.com/stonline/products/literature/an/10132.pdf

może to to chociaż czsy się nie zgadzają
    Fyszo
    Level 37  
    Wcale nie musi byc to transmisja czysto cyfrowa, być może zasada jest podobna jak sterowanie serwem - szerokością impulsów. Jeśli urządzenie jest wielokanałowe to w ramce może wystapić wiele impulsów o różnych - liniowych czasach trwania. Podobnie jak kiedyś zdalne sterowanie modeli.