Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony SA-VA55 - koncowki mocy

galu77 13 Sie 2007 23:37 951 4
  • #1 13 Sie 2007 23:37
    galu77
    Poziom 9  

    Witam.
    Posiadam:
    SONY SA-VA55 ZESTAW 5.1 KINO DOMOWE DOLBY PRO LOGIC!!
    (głośniki z wbudowanym wzmacniaczem kina domowego)
    i mam z nim problem, ponieważ wysiadły końcówki mocy.
    Po ich wymianie i podłączeniu wszystkiego, podłączeniu do sieci usłyszałem "buczenie" głośników i po chwili końcówki przeszły do historii.
    Ponowna wymiana końcówek i bez podłączenia głośników wszystko jest OK, czyli działają systemy, sygnał jest przekazywany na transmiter (bezprzewodowe połączenie tylnych głośników).
    Nie mam schematu i nie wiem gdzie szuka przyczyny.
    Wzmacniacz zbudowany na końcówkach TDA 7265.

    Dziękuję za pomoc.

    0 4
  • #2 15 Sie 2007 22:41
    mariusz63
    Poziom 13  

    (Być może.) Kiedyś miałem też problem z buczeniem po wymianie końcówki, a tkwił on w niepodłączonym radiatorze do masy. Po połączeniu radiatora z masą było ok.

    0
  • #3 16 Sie 2007 21:38
    galu77
    Poziom 9  

    Sprawdzę i odpiszę czy coś się zmieniło.

    Czy nikt inny nie ma pomysłów??

    Pozdrawiam
    Galu

    0
  • #4 18 Sie 2007 19:32
    galu77
    Poziom 9  

    Witam.

    Sprawdziłem i niestety nie jest to brak masy na radiatorze.

    Czy ktoś z forumowiczów posiada może schemat tego zestawu?
    Jeżeli tak to prosiłbym o kontakt.

    Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.
    Michał

    0
  • #5 27 Sie 2007 20:20
    Malas1984
    Poziom 29  

    Wiem ze temat stary,ale zobacz jeszcze sobie na jakas note katalogowa tej koncowki,sprawdz miernikiem czy na wyjsciu nie ma napiecia stalego-max co moze byc to ok 50-100mV-max. Jesli bedzie wiecej to raczej moze byc tak ze uklad sie walnal albo jeszcze cos innego sie szarpnelo...

    0