Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sterowanie silnikiem jednofazowym +krańcówki=PROBLEM!!!!!!

leszek2604 14 Aug 2007 11:55 2034 1
Relpol
    leszek2604
    Level 11  
    Witam serdecznie

Bardzo prosze o pomoc w postaci shematu do takiego układu.

Silnik jednofazowy małej mocy "silmy" obroty lewo-prawo (uzwojenie gł. i rozruchowe) ma napędzać mechanizm który będzie się poruszał od krańcówki do krańcówki. (tam i z powrotem)
    Z tym że czasokresy startowania w jedną stronę będą realizowane przez mikroprocesor. Ma on układ wykonawczy na triaku i w zaprogramowanym przedziale czasu podaje napięcie 220V.

Dodam że mogę oprócz zaprogramowania czasokresów zadziałania triaka np: co 4 godz. , również programować czas trwania tego napięcia na triaku.

Problem w tym , że nie wiem jak wykorzystać ten mikroprocesor do sterowania tym silnikiem.

Układ ma pracować następująco. Napięcie na triaku- jazda w jednym kierunku do krańcówki i stop. Za 4 godziny to samo napięcie i jazda w drugim kierunku do drugiej krańcówki i tak cały czas.

Chcę wykorzystać sterowanie na przekaźnikach

Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii.
    Tak na marginesie dodam że jest to układ sterowania szufladą klujnikową w inkubatorze do wylęgu kurcząt -ruch szuflady powoduje obracanie się jajek na specjalnych rolkach
    Na marginesie dodam że mam podziw dla prawdziwej kwoki jak ona to robi że każde jajko potrafi obrócić dziobem co 4 godz zachowując temp. 37,7 st. +- 0,1st.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
    Leszek
  • Relpol
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ze względu na "poważność" tematu i chęć uniknięcia strat (mord na kurczakach poczętych ;) proponował bym zastosowanie gotowego

modułu sterującego Siemensa typ LOGO

http://www.automatyka.pl/productItemBranch.aspx?br=7960&tab=product&pk=1316

Można go dość elastycznie zaprogramować i sterować urządzeniem w sposób w miarę pewny (przy założeniu, że program działań będzie poprawny).

Moduły (nie wiem czy wszystkie) zawierają także zegar czasu rzeczywistego tak, że sterowanie można uzależnić także czasowo.

Mają także wejście analogowe, więc można układ sprząc np. z termometrem.