Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop F-S Lifebook C Series 2,4Ghz - raz odpala, raz nie

DawiDD 14 Sie 2007 14:33 2090 5
  • #1 14 Sie 2007 14:33
    DawiDD
    Poziom 28  

    Witam
    Mam duży problem z laptopem Fujitsu Siemens LifeBook C Series 1020. Laptop czasami sie włączy ale częściej po wciśnięciu power zapala sie zielona dioda, włącza wentylator, napęd DVD i hdd i za chwile wszystko cichnie i stoi -matryca ciemna . Początkowo myślałem ze to wina zasilacza - bo powinien byc 19V 4,2A a ja mam 20V 3A. Na samej baterii laptop zachowuje się podobnie, matryca jest ciemna. Zmieniałem ram - nic nie pomogło. Czasami jak sie włączył przechodził BIOS i pojawiał sie ekran startowy XP ale tez się nie uruchamiał bo wyskakiwał niebieski ekran i sam sie resetowal. Próbowałem zainstalować od nowa xp ale przy instalacji na początku wyskoczył komunikat : KOD BLEDU 14 i instalacja została przerwana. Przy uruchamianiu zauważyłem jeszcze ze ekran startowy z logo firmy czasami wyświetlań byl prawidłowo a czasami poszarpany - dopiero następny ekran włączał sie wyraźny.
    Laptop to F-S Lifebook C Series 1020 Celeron 2,4ghz 256ramu
    Może ktoś ma jakieś sugestie co należało by sprawdzić?
    Pozdrawiam

  • #2 14 Sie 2007 14:49
    bzygfryd
    Poziom 13  

    No coż najlepiej go sprawdzić w profesjonalnym serwisie.
    Skoro sprawdzałeś już zasilacz, i pamieci to sprawdź czy normalnie odpala się po odjęciu wszystkich napędów.
    Najprawdopodobniej problem z płytą główną, być może z kontrolerem,
    być może też grafika jest uszkodzona, to już nie tak łatwo sprawdzić jak przy desktopowym kompie. Trzeba go rozmontowac i posprawdzać miernikami itp.

  • #3 14 Sie 2007 16:49
    DawiDD
    Poziom 28  

    wygrzeje plyte hotem, moze cos pomoze - a czy istnieje prawdopodobienstwo ze uszkodzony jest procesor, skoro czasami komp startuje? (kiedys mialem laptopa ktory zachowywal sie podobnie - tyle ze on nigdy nie startowal i wlasnie mial uszkodzony procek)

  • #4 14 Sie 2007 22:42
    bzygfryd
    Poziom 13  

    Raczej mało prawdopodobne by był to procesor skoro komp się odpala,ale na 100% nie można tego odrzucić.

    Czy laptop nie uruchamia się jak jest zimny czy tylko jak się wygrzeje?
    Czy po odłączeniu napędów nadal ma problemy z odpalaniem?

  • #5 15 Sie 2007 17:16
    DawiDD
    Poziom 28  

    bez napędów tez nie startuje, odpalił mi w sumie tylko kilka razy po nocy - gdy miął przerwę, ale w tym czasie byl podpięty do zasilacza- później parę razy zastartował i zakończył żywot. Wygrzałem płytę hotem ale nic nie pomogło

    Nie mam inngeo procka na podmiane, mam jeszcze laptoap F-S ale Amilo z prockiem AMD 3000+ - mozan by go podmienic? Czy celeron 2,4 ghz i AMD 3000+ moga dzialac na tych samych plytach glownych?

  • #6 15 Sie 2007 19:22
    tronic1
    Spec od komputerów

    Nie,Celeron i Athlon nie będą działały na tej samej płycie,mechanicznie też nie zamontujesz,inny socket.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME