Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec Vaillant Automax Pro VUW pl 240/3 - nie ma iskry

Jacis 15 Aug 2007 14:57 3397 3
  • #1
    Jacis
    Level 10  
    Witam. Mam problem tak jak w/w. Wszystko poprawnie dziala, lecz iskry nie ma... Czytalem na innych postach ze to moze byc przekaznik ktory sterowany jest elektroda jonizacji. Lecz sprawdzilem przekazniki i są sprawne. Moze wie ktos co sie moglo stac ?? moze elektroda ? Z gory dziekuje i pozdrawiam.
  • #2
    Franc_ms
    Level 13  
    sam sobie odpowiedziałeś sprawdź najpierw elektrodę jonizacyjną
  • #3
    Jacis
    Level 10  
    Wiec zapomnialem dodac ze wstawilem nowa plytke i piec działa normalnie. Tylko ta plytka kosztuje ponad 600zł... i co teraz ;/ To co sprawdzilem jest sprawne, tak sie zastanawiam czy przypadkiem zetpul sie (jak to sie nazywa to nie wiem, podlaczone sa do niego elektrody zaplonowe).
  • #4
    Jacis
    Level 10  
    A wiec zrobilem plytke :) jesli ktos ma taki sam problem to moge pomoc. A mianowicie to "niby" spalil sie tranzystor przed tą cewka ktora daje napiecie na elektrody. Gdy sprawdzalem miernikiem wszystko ładnie pokazywał lecz na lepszym sprzecie pokazalo ze nie dobry... Oczywiscie to jest do wzgledu poniewaz mozliwe ze triak ktory takze jest przed tą cewką. a moze i tez cos innego ale moze to komus pomoze. A wiec pozdrawiam :)