Witam, mam taki temat pracy dyplomowej: Mikroprocesorowa stacja pogodowa. Zalozenia: pomiary temperatury, predkosci i kier. wiatru, wilgotnosci lub cisnienia. Wyswietlanie parzametow na wyswietlaczu 20*4, opcjonalnie moga tam tez byc wyswietlane skrajne wartosci mierzonych parametrow. Zamierzam to zrobic na 51 lub jakims AVR w Bascomie. Zastanawiam sie tylko nad czujnikami. Mysle, ze do tempertyry bedzie dobry czujnik na IC2 lub 1wire. Teraz zaczynaja sie schody jesli chodzi o predkosc i kierunek wiatru. Wykombinowalem sobie ze czujnik kierunku mozna zbudowac w taki sposob, ze na pionowej oscie zamontowac magnesik, a w okol oski kontaktony. 8 sztuk, 4 na glowne kierunki(N,S,W,E) i 4 na posrednie(NE,SE,NW,SW) - tyle ze to rozwiazanie zajmuje 8 bitow i zapcha mi caly port, co nie jest wskazane. Jesli chodzi o prędkosc wiatru to myslalem o turbine generujacej impulsy(1 impuls na obrot - tak jak czujki przy licznikach samochodowych podajace imp do tempomatu), moze ktos sie spotkal z takim czujnikiem lub wie gdzie mozna cos takiego kupic. Przegladalem na necie czujniki wilgotnosci i cisnienia - wszystkie sa niestety anologowe. Nie wiem jaki procek wybrac - zastosowanie AVR do przetwarzania jednej wielkosci analogowej chyba jest troche na wyrost? Prosze o rady i pomysly w tej sprawie. Wiadomo, ze co 2(lub wiecej) glowy to nie jedna.