witam, może mi ktoś opisać dokładnie całą procedurę strojenia głowicy w magnetofonie szpulowym (dama pik). szukałem w archiwum ale tam nic nie ma. jakie elementy odgrywają zasadniczą rolę co sprawdzić w celu poprawnego odtwarzania i zapisu. mam problem bo znalazłem magnetofon z zużytą głowicą, wymieniłem ją na nową wraz z podkładką regulacyjną (powyginana i ogólne ślady ingerencji jakiegoś "fachowca") jakieś monety popodkładane itp. i po regulacji na wysokość (mam rysunek z układem rdzeni) na nachylenie względem taśmy (dorwałem fabryczną podkładkę, w której było to już ustawione i zaplombowane) po regulacji na skos (taśma z sopranami) odtwarza w miarę dobrze ale po nagraniu jakiegoś fragmentu z radia i przełożeniu na drugą stronę słychać ten fragment niewyraźnie od tyłu. może to głowica kasująca ? aha i jeszcze jedno zjawisko: po przekręceniu lewej szpuli w lewo (tak żeby odwinął się kawałek taśmy przy odtwarzaniu) słychać jakby taśma zjeżdżała z głowicy aż w końcu magnetofon zaczyna ją wyginać. pomocy........... czekam naszybką odpowiedź. pzdr. krasul