Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

vitara z silnikiem mazdy-świeczki!

czolgista72 17 Sie 2007 07:20 1392 3
  • #1 17 Sie 2007 07:20
    czolgista72
    Poziom 2  

    Witam
    Mam problem z odpalaniem silnika, moim zdaniem za krótko grzeją świece żarowe co może byc spowodowane błędną rezystancją czujnika temperatury, czy ktoś może dysponuje wiedzą z tego tematu? Dla ścisłości powiem że jest to silnik 2.0 tdi z 1998 roku o oznaczeniu RF

    0 3
  • #2 18 Sie 2007 00:23
    a8quattro
    Poziom 15  

    ile sekund okolo grzeja swiece i niepatrz na kontrolke na desce tylko zmierz pod maska kontrolka bezposrednio na swiecach. a jestes pewien ze wszystkie swiece sa ok?

    0
  • #3 18 Sie 2007 00:57
    firdy
    Poziom 21  

    Tam jest bezpośredni wtrysk więc świece nie muszą grzać. Kontrolka zapala sie tylko na chwile .Ostatnio robiłem taką. Sprawdz luzy na zaworach i czy sie nie zapowietrza.

    0
  • #4 29 Sie 2007 22:06
    czolgista72
    Poziom 2  

    świeczki na zimnym silniku nie wiem ile grzeją bo nie słyszę stuknięcia przekaźnika więc chyba długo, ja zimny odpalam jak sobie policzę do 10 choć kontrolka gasnie mniej więcej po 3 sek. a na rozgrzanym to nawet nie ma trzech sekund i jest pstryknięcie i faktycznie sprawdzałem kontrolką świeczki gasną....ale jak np podgrzeję ze trzy razy to jest prawie ok, powiedzieli że ten silnik dlatego tak cicho chodzi bo małe ciśnienie spręzania wię mimo wszystko do każdego rozruchu potrzebne se świece i koniec inaczej na zimnym nie zapali-mówi to gość który naprawia i jeżdzi japońcem więc sam nie wiem gdzie leży prawda

    0