Post przeredagowałem po przejrzeniu serwisówki
Dziękuję. Sterownik jest wyciągnięty z kuchenki. Po podłączeniu zasilania wykonuje się test wyświetlaczy i wiatraczka. Kończy się wyświetleniem cyfry 6 bez poprzeczki nad "brzuszkiem". Teraz wiem, że to symbol G. Wydaje z siebie piski o różnych czasach trwania. Czasem na pierwszym wyświetlaczu pojawia się litera A, a na trzecim sobie odlicza mniej więcej co sekundę. Kiedy Wykonam reset na złączu diagnostycznym samego procesora zostaje wykonany test i sytuacja się powtarza, natomiast gdy piąty pin złącza diagnostycznego zwieram do masy ... ale tak króciutko ... wtedy nie zaczyna się procedura testująca tylko na wyświetlaczu, który pokazywał "G" pojawia się jedynka i sterownik zaczyna reagować na sensory. Idzie go wtedy wyłączyć, włączyć i regulować. Po chwili słychać pracujące cyklicznie przekaźniki. I byłbym skłonny dorobić do niego prosty układ "dodatkowego resetu" gdyby nie to, że po kilku minutach kiedy jest załączony wskazania znikają i pojawia się znak opisywanej szóstki. Może spowodowane to jest brakiem sygnału zwrotnego z palników ? Obejrzę za chwilkę serwisówkę i może coś mi jeszcze wpadnie do głowy. Nie mogę w tej chwili włożyć sterownika do kuchenki, gdyż jest ode mnie oddalona o kilkaset km, a same sterowniki przybyły pocztą.
Wyczytałem, że musi być sygnał zwrotny 2V i zasymuluję taki. A swoją drogą, to czy na pewno sterownik jest uszkodzony ? Może bez kuchenki nie powinien się włączyć ... ale skąd by miał wiedzieć, że nie ma gazu jesli najpierw powinien zapalić palnik i zbadać sygnał zwrotny. Sam autotest nie da takiej informacji, a mój sterownik gdy wyświetla G jest zablokowany.
Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:
Teraz już wiem. Jak włączam sterownik to na ostatnio włączonym palniku pojawia się "G". Po włączeniu w napięcie zwrotne dowolnego i uruchomionego palnika napięcia z dzielnika Ok 2V na odpowiednim wyświetlaczu otrzymuję literkę C, przy nieco mniejszym G, a więc muszę się pewnie wstrzelić w ten ideał, który podtrzyma pracę sterownika. Martwi mnie jednak literka G po załączeniu zasilania. wymieniłem wszystkie elementy resetu procesora, ale do ożywienia go niezbędne jest resetowanie ręczne. Jak pisałem mogę sobie z tym poradzić ... ale czy to jest dopuszczalne ?