Witam, mam mały kolorowy telewizorek Casio SY-20. telewizorek zasilam zasilaczem z regulowanym napięciem, niestety pewnego razu moja młodsza siostra chciała się nim pobawić i podłaczyła go pod zasilacz, niestety dzień wczesniej uzywałem go i przestawiłem napiecie na 12v (TV zasilane 6v) i w telewizorze prócz bezpiecznika poszła z dymem przetwornica do zasilania zimnej katody (podswietla ona LCD). Przetwornice naprawiłem ale okazało sie ze i katoda poszła. Takiej katody nie mogę nigdzie dostać (ok. 5,5cm). Tak więc kombinowałem z białymi diodami, niestety w dzień prawie nic nie widać. Zastanawiałem sie również nad czym takim jak jest w telefonak z kolorowymi wyświetlaczami(2 białe diody, skierowane na taką tablicę pod kątem 45 stp.- światło rozchodzi sie idealnie w czymś takim, jest w każdym miejscu takie same natezenie śwatła, wiec nie ma przebarwień) takie tablice zastosowane sa w laptopach, tylko że tam swieci zimna katoda, takie matryce podświetlające kosztują 1/5 tego co zapłaciłem za ten telewizorek. Tak wiec proszę o jakąś alternatywę na podświetlenie (moze ktoś miał już taki problem) lub podpowiedzenia mi gdzie taką samą matryce moge wykombinować (bez żadnych el. elektronicznych i świecących- to sam plastik, wydaje mi sie że sama taka tablica nie kosztowała by wiecej niz 10 zł- o ile sie dobrze orientuje działa na zasadzie pryzmatu). Bardzo proszę o odpowiedz gdyż za naprawe w serwisie chcą 150zł a tyle kasy na to nie mam. Dziekuje i pozdrawiam