Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Polo 98r. nowy zestaw wskaźników , jaki typ led'ów smd?

gzresieknysa 20 Aug 2007 20:31 2358 4
    gzresieknysa
    Level 20  
    Witam !

Pytanie jak w temacie czyli jaki typ diody smd jest użyty do podświetlenia zegarów? Zamierzam powalczyć i zmienić ledy z zielonych na białe.Ponieważ istnieje ryzyko uwalenia wskaźników( podczas demontażu wskazówek) toteż nie chciałbym dwa razy ich rozkładać. Może ktoś z Szanownych Kolegów już przerabiał temat i wie jaki model diod siedzi w tym zestawie? Z tego co już wiem to ledy do podświetlenia wyświetlaczy są innego typu( montaż pod kątem prostym w stosunku do druku , ale to nie problem)Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam!!!

Gietek
    mcoola
    Level 19  
    Ja mam polo z 95r i tam niema diod podświetlajacych tylko 2 zaroweczki pod katem 90st. oraz zielona folia. Te zarowki swieca na zegary a nie sa pod tarczami! Wyjalem folie i teraz mam fajne zolte podswietlanie, ale chce zmienic na biale, tylko niemam 3mm diod bo tam takie ida. Niewiem moze u Ciebie tez tak jest? Diodami sa tylko podswietlane czerwone kontrolki oleju, smarowania itp
    gzresieknysa
    Level 20  
    W mojej polówce są nowe budziki. Na 100% ledy.

A co do tych 3mm ledów to kupisz w każdym sklepie elektronicznym. Dołóż oporki 820 ohm i będzie cacy.

Pozdrawiam. Gietek
    mcoola
    Level 19  
    Własnie czytale jak przerobic nowsze liczniki i ludzie pisali ze to bardzo trudna robota. Trzeba zdjac wskazowki i czasami moze wyjsc razem z nimi mechanizm jakis i nawet po wlozeniu moze nie dzialac :-/ ale podobno to bardzo zadko sie dzieje, jak znajde te tematy to dam ci linka
    gzresieknysa
    Level 20  
    Budziki zrobione na biało-niebieski kolor. Zamierzałem zrobić białe podświetlenie tarcz i wyświetlaczy, a wskazówki miały być niebieskie ale w efekcie końcowym wyszły mi błękitne tarcze i wskazówki(prędkościomierz i obrotomierz) a reszta czyli lcd i wskaźnik paliwa i temp. białe. Całkiem miły kolor dla oka.Niestety nie mam cyfrówki więc zdjęć nie zrobię. Powiem szczerze ,że jedyny problem to zdjęcie wskazówek, ale jak się je delikatnie potraktuje to nie jest tak źle.Cała operacja zajęła nie więcej jak 4 godzinki. Jeśli chodzi o ledy to dla zainteresowanych są to ledy smd typu KA3528.Potrzebnych ich było 20 sztuk (razem z 4 kątowymi ,które łatwo jest samemu zrobić z KA3528).W zegarach wychodzi to tak ,że na dużą tarczę jest umieszczone po 6 diod wokół igły wskazówki , a na małe wskaźniki po dwie diody no i po dwie kątowe na lcd. Jeśli ktoś się zastanawia nad zmianą koloru podświetlenia to polecam bo efekt końcowy robi wrażenie, a mnie osobiście te blade zielone podświetlenie się nie podobało ,było za blado i słabo świeciło. Teraz jest ok.
    Temat zamykam i dziękuję za zainteresowanie.

Pozdrawiam

Gietek