Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spalony element dysku Seagate ST3250820AS - co to może być?

stopi 21 Sie 2007 22:19 3151 17
  • #1 21 Sie 2007 22:19
    stopi
    Poziom 28  

    Podłączyłem dziś używany dysk Seagate Barracuda 7200.10 model ST3250820AS pod zasilanie i nagle... poszedł dym.
    Natychmiast odłączyłem zasilanie. Nie była to wina zasilacza,bo napięcia na nim sa w normie.
    Sprawdziłem to miernikiem a nawet oscyloskopem czy nie ma tętnień na zasilaczu. Zasilacz byle jaki w sumie nie jest - ModeCom.
    Dysk jest siłą rzeczy uwalony. Nie podłączałem go jeszcze od momentu spalenia. Inny dysk pod tym zasilaczem działa i jest w porządku. Problem w tym czy poszedł tylko ten element czy więcej..?
    Jak poszły scalaki sterujące całym dyskiem to klapa...

    Element który się przepalił (tzn. dobrze się nie zdążył spalić dzięki czemu jestem w stanie odczytać co jest na nim napisane) ma oznaczenie QE R630.
    Wygląda to na jakąś diodę półprzewodnikową do montażu powierzchniowego.
    Załączam zdjęcia płytki PCB dysku z zaznaczonym czerwonym kółkiem spalonym elementem.
    Spalony element dysku Seagate ST3250820AS - co to może być?
    Od razu po spaleniu dotknąłem scalaków i żaden z nich nie był ciepły chociaż to w sumie nie oznacza że ocalały..

    0 17
  • #3 21 Sie 2007 22:32
    stopi
    Poziom 28  

    Czyli tak jak myślałem,to jest jakaś dioda. Z google wynika,że transil to dioda przeciwprzepięciowa. Skąd zatem wziąć zamiennik takiego elementu? Jeśli znajdę taki to czy nie spali się następny?

    Hm.. skoro to dioda przeciwprzepięciowa tzn. że z zasilacza poszło zbyt duże napięcie i się spaliła? Nie rozumiem za bardzo.. Skoro jest przeciwprzepięciowa to chyba nie za bardzo mogła się spalić.
    No i pytanie powstaje: co mogło być przyczyną jej spalenia?

    0
  • #4 21 Sie 2007 22:34
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 21 Sie 2007 22:36
    stopi
    Poziom 28  

    Kurcze,zasilacz ma chyba ze 2 tyg. Cały czas działają pod nim inne rzeczy i jakoś nic się nie spaliło jeszcze oprócz tego dysku...

    0
  • #6 21 Sie 2007 22:37
    msthhk
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    A podłączyłeś przy włączonym zasilaczu?

    0
  • #7 21 Sie 2007 22:40
    iron64
    Spec Overclocking

    Pomijając fakt super zasilacza, to możesz spróbować podłączyć go raz jeszcze, znaczy dysk. Jeśli masz szczęście, będzie działał, jeśli nie masz... kiedyś też tak miałem i zastąpiłem tą diode zwarciem, dysk działa do dziś dnia. Przy czym, nie wiem czy to sprawdzona metoda, czy nie, u mnie działa.

    0
  • #8 21 Sie 2007 22:45
    KKK
    Poziom 31  

    iron64 napisał:
    Pomijając fakt super zasilacza, to możesz spróbować podłączyć go raz jeszcze, znaczy dysk. Jeśli masz szczęście, będzie działał, jeśli nie masz... kiedyś też tak miałem i zastąpiłem tą diode zwarciem, dysk działa do dziś dnia. Przy czym, nie wiem czy to sprawdzona metoda, czy nie, u mnie działa.

    W przypadku transila to raczej rozwarciem.
    Szukajka wyświetla 70 tematów na elektrodzie dotyczących podobnego problemu, niema chyba potrzeby kontynuować kolejnego.

    0
  • #9 21 Sie 2007 22:51
    stopi
    Poziom 28  

    Racja,bardziej chyba rozwarciem. Zwarciem to chyba raczej można uwalić zasilacz. Co do podłączania to podłączałem przy wyłączonym zasilaczu. Potem zasilacz został włączony i momentalnie poszedł dym z niejakiego transila.

    0
  • #10 21 Sie 2007 23:14
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 21 Sie 2007 23:42
    stopi
    Poziom 28  

    No cóż,zobaczymy jutro czy po wylutowaniu transila dysk zadziała. Problem też w tym,że nie wiem czy dysk działał też wcześniej,bo kupiłem używany.

    0
  • #12 21 Sie 2007 23:48
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 22 Sie 2007 09:27
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 22 Sie 2007 09:39
    K!lleR
    Poziom 39  

    Po wylutowaniu transil'a dysk powinien ruszyć. A zamiennik jest dostępny w poltronicu, ostatnio zaopatrzyłem się u nich w 100 szt.

    0
  • #15 22 Sie 2007 13:27
    stopi
    Poziom 28  

    No i super - dysk działa po wylutowaniu transila! Teraz muszę go jakimś zamiennikiem zabezpieczyć.

    Słuchajcie: kupiłem używany i po podłączeniu poszedł, więc skąd miałem wiedzieć,że jest niesprawny. Gdy kupowałem powiedziano,że jest sprawny,ale skoro padł po pierwszym podłączeniu to chyba po prostu ktoś mi wcisnął kit albo zasilacz dostał "chwilowego przybytku mocy" przy włączaniu bo tak się też zdarza,że właśnie przy włączaniu pojawiają się szpilki.

    A propo's podłączania wiem jak wygląda molex i odwrotnie go nie podłączyłem.

    Co do zasilacza to przed podłączeniem dysku ponownie japiłem się dziś w oscyloskop chyba z pół godziny i nie wykryło żadnych szpilek...

    0
  • #16 22 Sie 2007 15:08
    TONI_2003
    Moderator

    Zwiększaj obciążenie na liniach +5V oraz +3,3V i w tedy szukaj szpilek.
    Cudów nie ma na pewno tak było że dostał większe napięcie na tej linii.

    0
  • #17 24 Sie 2007 21:57
    stopi
    Poziom 28  

    Znalazłem w sklepie transil na 6,8V. Czy taki będzie ok (w sensie czy nie za mały)? Nie mieli akurat innych,więc wziąłem taki. Był to koszt rzędu 1,5zł więc go kupiłem. Rozumiem,że transil działa na zasadzie,iż zabezpiecza wejście do napięcia na jakie jest dany transil,tak?

    0
  • #18 25 Sie 2007 23:10
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zastosowany tam transil (nie żaden tranzil) SMD to jednokierunkowy w obudowie SMA (DO-214AC):

    oznaczenie (type): SMAJ5.0A
    oznacz. na obudowie (marking): AE

    Dla powyższego minimalne napięcie "breakdown" to 6,4V dla Ir=10mA | < 50ms więc pomysł wsadzenia tam transila 6,8V troche mija się z celem...

    0