Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
MetalworkMetalwork
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka AMICA PA5560A420 - pobiera i wylewa wodę

22 Sie 2007 22:59 9016 13
  • Poziom 17  
    Witam, pralka jak w temacie po włączeniu tak jak zawsze na program nr10 zaczyna pobierać wode, potem kręci w prawo w lewo wszystko norma.Popierze tak z 1-5 min i zaczyna wypuszczać wode , zostaje na dnie bębna troche i zaczyna pobierać .Popierze tak chwile i znowu wypuszcza i tak w kółko.Sprawdziłem słynny zawór rozdzielający wode ok, grzałka i czujnik w niej ok,czysciłem wszystkie węzyki od pompy,hydrostatu,zaworu ok,robiłem kilka razy reset i nic to nie pomaga.Zauważyłem że po pobraniu wody zawór rozdzielający powoli wychodzi i zmienia strumień wody nie wiem czy to normalne, poza tym na grzałce nie ma żadnego napięcia, nie wiem kiedy programator powinien ją załączać może troche póżniej.Także niby zostaje mi wymienić cały moduł, ale może ktoś ma jakąś myśl.

    Moderowany przez skryn:

    Poprawiłem treść tematu wpisując prawidłowy model pralki

  • MetalworkMetalwork
  • Specjalista AGD
    Zawór przesterowania działa poprawnie, czyli kieruje strumień wody na zraszanie. Rozbierz zawór przesterowania, bo pewnie coś zablokowało jego "klapkę" i część wody zostaje odprowadzona.
    Grzałka jest załączana po dłuższej chwili, można rozpoznać po szybszych ruchach rewersyjnych. Najpierw napraw zawór.
    I na razie nie grzeb po elektronice :!::D
  • MetalworkMetalwork
  • Poziom 17  
    Zawór działa napewno poprawnie, odkręcałem go i wszystko jest ok.Może trochę za ciasno chodzi ale chodzi jak go pozystor załącza.
  • Specjalista AGD
    Henio napisał:
    Zawór działa napewno poprawnie, odkręcałem go i wszystko jest ok.Może trochę za ciasno chodzi ale chodzi jak go pozystor załącza.

    To siłownik działa poprawnie, ale klapka się może nie domykać - kurczę!
  • Poziom 17  
    Ok jutro kupię nowy i zobaczymy, w sumie lepiej tak niż od razu modół.
  • Poziom 17  
    Zawór nowy sytuacja taka sama.Ale dziś spróbowałem prać na programie nr 3, kolega ma taką samą i mówi że zawsze pierze na 3.No i na 3 wszystko w porządku i grzałka grzeje i normalnie pracuje .Problem jest z programem nr 10 ( pranie bawełna 30-40 stopni) czyli coś się pewnie pomieszało w pamięci.Może jakiś sposób na ustawienie jej wsadem fabrycznym istnieje.

    Dodano po 52 [minuty]:

    Znowu się troszkę wyjaśniło mianowicie, zauważyłem że pralka normalnie pracuje tam gdzie zaczyna się program od 60 stopni wzwyz.30-40 zachowuje się tak jak na samym początku opisałem (pobiera wode za chwile wypuszcza i tak w kółko) żadna kontrolka nie miga.HM.... już głupieje i chyba myślę nad zmianą modółu.Wyczyściłem i podgiołem lekko styki w wybieraku ale też nie pomogło.
  • Poziom 22  
    Wąż spustowy nie jest za nisko?
  • Poziom 15  
    To się kolega chce nastawić na spore koszty tylko po to aby sprawdzić czy to robi moduł. Trzeba troszkę więcej poobserwować zachowanie pralki. Potem można wymienić program w pamięci, ewentualnie zmienić na taki który wyłącza Aqua np. z PA5560A411.Ma te same funkcje ale pomija zraszanie.
  • Poziom 17  
    Przekonany jestem że to na 100% modół, wszystko inne dogłębnie sprawdziłem.Możliwe że pamięc szwankuje, albo styki pod wybierakiem wytarte ale napewno modół.To co mogłem to porobiłem w tym module( zimne luty,czyszczenie wybieraka, sprawdzenie wszystkich triaków itp wszystko wychodzi że ok także pozostaje procek lub pamięć.Nie mam wsadu do tej pralki bo mógłbym sobie wgrac)Ktoś pisał już wcześniej o identycznej usterce i po wymianie modółu to ustąpiło.Ma ktoś namiary na jakiś tani modół?
  • Poziom 17  
    Nigdy nie mów nigdy w moim wypadku , haha.Koleżanka ma taką samą pralkę tylko bez zaworu czyli 411 a ja mam z zaworem 420.Uprosiłem ją żeby na próbe pożyczyła mi modół po włożeniu do mojej pralki sytuacja się nie zmieniła!!!!.Czy jeżeli modół jest bez tego triakia i bez zaworu to będzie się tak dziać?Teraz myślę nad tym czujnikiem który jest w grzałce może on coś daje.Prosiłbym o szybką odpowiedż póki mam jeszcze ten modół drugi to jeszcze mogę co nieco posprawdzać.

    Dodano po 2 [minuty]:

    aha, mierząc ten czujnik w grzałce na zimnej wodzie ma on 5,6k dobra to jest wartość?
  • Poziom 17  
    Tak, ale chwilkę poczekajcie bo ją testuje bo zrobiłem czeski błąd , wpiołem ten sam mój modół.Dopiero teraz podpiołem koleżanki i narazie pierze dobrze.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Wszystko w porządku po 5 min gdzieś ,zmieniła szybkośc prania i grzałka zaczeła grzać czyli wszystko ok.Teraz zastanawiam się nad zkopiowaniem pamięci i załadowaniu jej do mojej pralki z tym zaworem.Zaraz to będę robił i dam znać czy to jest pamięć, gdyby tak było to pralka będzie bez zraszacza i wtedy wąż spustowy podłączyć do samej pompy?
  • Specjalista AGD
    No, to tylko czekać kiedy swój dasz koleżance :D
    Twój moduł nie daje napięcia na zawór przesterowania.
  • Poziom 17  
    Zmiana pamięci nic jednak nie daje , dlatego że tak gdzie powinna odpompowywać wode to ona narmalnie pierze czyli jednak jest inna zawartośc tej pamięci niż moja.

    Dodano po 14 [minuty]:

    Chyba normalnie ide na piwo bo człowiek w gorącej wodzie kąpany.Przy zdejmowaniu modółu zobaczyłem że talerzyk przełączania programów jest wypięty, po wpięciu pralka działa jak ta lala.nic się nie stanie jak będzie program wgrany od pralki bez tego zaworu? oczywiście wymontuje triaka, zawór i wąż podepnę pod samą pompę.

    Dodano po 45 [minuty]:

    Panowie co to za pamięc 24c046? znalazłem że niby to st24c04 ,ale jdm jak programuje to błąd przy adresie 0004 wyrzuca .Jak ją odczytać i zaprogramować?