Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

poszukuje kurs programowania wincc -lub pomoc w stacyjkach

23 Sie 2007 09:51 5712 8
  • Poziom 12  
    Witam!

    Poszukuje jakis dobry kurs programowania w Simatic Wincc.

    Chcialbym rozwiazac jeden problem.

    Posiadam na ekranie (PDL) urządzenie (przenosnik). Klikając na to urządzenie chcialbym aby w nowym okienku otwierała sie jego stacyjka (start/stop itp.).
    Chcialbym aby ta stacyjke mozna bylo przenosic na ekranie.Zamknac ją.Otworzyc ponownie klikajac na to urządzenie.

    (w zalaczniku zamieszczam przykladowy projekt Wincc 5.1SP2)

    Po kliknieciu na przenosnik otwiera sie stacyjka. Po zamknieciu stacyjki nei mozna jej juz otworzyc ponownie.Dlaczego??
    Mozna ten problem jakos prosto rozwiazac ???

    Probowalem tak:

    1. Utworzsylem obok przenosnika "Picture Window"
    2. Na przenosniku utworzyłem akcję przy kliknięciu myszką
    -direct connection i PDL ze stacyjką, żeby otwieral mi sie w tym picture window.

    Wszystko by bylo ok gdyby po zamknieciu tej stacyjki mozna bylo otworzyc ją ponownie. Niestety tak sie nei da...po zamknieciu picture window, nie chce sie ono pojawic ponownie po kliknieciu w urządzenie.

    Jak to zrobic ???

    pliss pomozcie, bardoz mi na tym zalezy...

    pozdraiwam !!!
    Załączniki:
  • Poziom 14  
    Witam.
    Aby zrobić sobie takie okono, należy stworzyć nowy Graphics Designer np.
    Dialog.Pdl następnie klikając prawym przyciskiem myszy wybieramy Properties i w Geometry wybieramy rozmiar jakie ma mieć okno na którym będzie znajdować się przycisk start/stop itp. Następnie w Graphics Designer gdzie znajduje się np. silnik wstawiamy z palety obiektów Picture Window. Po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na Picture Window wybieramy propertis, w propertis wybieramy Miscellaneous gdzie w attribute "Picture Name" jako static Dialog.Pdl, nie robimy tego żadną akcją w C, należy również zaznaczyć Display jako "No", aby okno nie było widoczne jeśli tego nie chcemy, zaznaczamy również Adapt Size jako Yes - wtedy rozmiar dopasuje się do rozmiaru jaki wcześniej stworzyliśmy w oknie Dialog.Pdl. Zaznaczamy również jako Yes Movable, Border, Title oraz Can Be Closed i chyba to wszystko.
    Następnie na silniku w Mouse Action piszemy odpowiedni skrypt:
    #include "apdefap.h"
    void OnClick(char*lpszPictureName,char*lpszObjectName,char*lpszPropertyName)
    {
    SetPropBOOL(lpszPictureName,"PictureWindow1","Visible",1);
    }

    Okno można zamknąć na dwa sposoby, pierwszy sposób to zamknąć jak zmaykamy okna w windowsie ponieważ w propertis zaznaczyliśmy wcześniej Can Be Closed jako Yes. Drugi sposób to napisanie odpowiedniego skryptu tzn. w oknie Dialog.Pdl wstawimy przycisk "Button"
    nazywamy ten przycisk jak chcemy a w Mouse Ation piszemy:
    #include "apdefap.h"
    void OnClick
    (char*lpszPictureName,char*lpszObjectName,char*lpszPropertyName)
    {
    SetPropBOOL("tu musi znajdować się nazwa okna na którym znajduje się Picture Widow np. NewPdl1.Pdl","PictureWindow1","Visible",0);
    }
    Jest to okno uniwersalne, które może zmieniać się w sposób dynamiczny tzn. może być przypisane do różnych np. silników.
    Ale proszę wcześniej sprawdzić czy to działa, ja mam taką aplikację napisaną w WinCC wersji 6.2 także przesłanie tago nic nie da ponieważ nie można tego otworzyć w wersji 5.2. W razie problemów proszę pisać.
  • Poziom 12  
    witam. A moglbym poprosic o kilka przykladowych fragmentów programu, gdzie znajdują się takie dynamicznie przypisywane stacyjki ?

    chodzi mi o cos takeigo:

    Tworze sobie uniwersalna stacyjke, PDLa w ktorzy bede mial przyciski "START" i "STOP", zapisuje go jako "stacyjka_napedu.pdl".

    Na innym ekranie posiadam dwa silniki. Klikajac na jakikolwiek z nich otwierac bedzie sie (poprzez Picture Window) wczesniej stworzony "stacyjka_napedu.pdl"...

    Chodzi tylko teraz oto, czy mozna w zaleznosci od wyboru silnika "nadpisywac" zmienne w tym ekranie stacyjki ?

    Przyklad:

    Klikam na silnik nr1 - wiec chcialbym aby otworzylo sie okienko "stacyjka_napedu.pdl" ale z zawartoscia zmiennych do. silnika nr1.

    Klikam na silnik nr2 - chcialbym, aby otworzylo sie to samo okienko "stacyjka_napedu.pdl" ale zeby zawieralo inne zmienne (na przyciskach start i stop). Umozliwiajace sterowanie silnikiem nr2.

    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Sztuczka polega na użyciu "Tag Prefix". W skrócie:
    1. Tworzysz sobie strukturę (edytor structure) np. Motor a w niej 2 elementy np. AUTO i START typu BOOL
    2. Dla każdego napędu tworzysz Tagi i jako Typ wybierasz struktura Motor i nadajesz im nazwy np. Motor1 dla 1 napędu i Motor 2 dla 2 napędu (utworzy Ci tagi Motor1.AUTO, Motor1.START, Motor2.AUTO, Motor2.START - to co przed kropką to tag prefiks)
    3. W stacyjka_napedu.pdl podpinasz np. pod kółko pod property np. visible rozszerzenie taga .AUTO lub .START itd
    4. Teraz ikonka silnik nr1 - pod events mouse click piszesz skrypt z SetTagPrefix i w składni podajesz prefix Taga np. Motor1, dla ikonki silnik nr2 ten sam skrypt tyle, że tym razem prefix Taga Motor2

    Pisałem wszystko z głowy, bo nie mam chwilowo dostępu do WinCC. Jak będziesz potrzebował jeszcze pomocy daj znać

    Powodzenia
  • Poziom 10  
    Witam.

    Mam podobny problem ze swoją stacyjką. Chcę zrobić własnie dynamiczne podpinanie zmiennych do stacyjki w zalezności od wybranego napedu. Chcę to zrobić wlasnie tak jak kolego opisal powyzej (poprzez Tag prefix) ale nie mogę zdefiniować struktury (w "Structure tag"), która mialaby pole typu bool (najmniejesze pole structury ktore moge wybrac to byte). Korzystam z wincc 7.0.
    Co robie nie tak. Moze są jakies inne sposoby na dynamiczne podpinanie zmiennych do stacyjki.

    Pozdrawiam
    MM
  • Poziom 15  
    Witam

    Sprawdziłem na wersji WinCC v7.0 i jak klikniesz prawym przyciskiem myszy na nazwie taga w strukturze to możesz wybrać - > BIT. Załączam zrzut ekranu.

    poszukuje kurs programowania wincc -lub pomoc w stacyjkach

    W przypadku problemów daj znać.
    Pozdrawiam
  • Poziom 8  
    Witam, odświeżam temat by nie zakładać nowego. Mam pytanko : czy istnieje coś takiego jak help do WinCC (SCADA i Flexible 2008) z pisania skryptów? Przykłady, opisy funkcji na przykładach itp. ?
  • Poziom 12  
    Też męczę temat prfixów i dzięki za informacje w tym poście, jestem o kroczek dalej.
    Dla zainteresowanych dopowiem, że na plycie instalacyjnej Wincc 7.0 w katalogu \Samples\WinCC jest przyklad WinCC_PictureModule_Demo_Projekt, jest przykład w którym omówione są różne zastosowania prefixów.