Nie wiem jak podłączyć mikrofon do komputera...
Są tam trzy otwory : SPK ,LIN,MIC do którego mam podłączyć? I co później robić,jestem tu nowa i mam troszkę problemów na temat komputera myślę że dacie mi jakieś rady co do tego mikrofonu ...:* Bardzo proszę pisać wyraźnie! Dziękuje :*[/tex]
Włącz do MIC lub jeśli masz kolorowe gniazdka do do różowego/czerwonego.
Potem wejdź do:
MENU START | programy | akcesoria | rozrywka | regulacja głośności.
jeśli nie ma aktywnej kolumny podpisanej "mikrofon" wejdź w:
opcje | właściwości
w okienku "urządzenie miksujące" powinnaś mieć nazwę karty.
***Jeżeli nie są aktywne pola wybory podpisane "Ustawienia głośności" w okienku "urządzenie miksujące" wybierz "nazwa karty OUTPUT" a jeśli są aktywne, po prostu wybierz 'odtwarzanie' (domyślnie powinno być zaznaczone)
Potem w okienku "Pokaż następujące sterowniki głośności" zaznacz "mikrofon" lub "microphone" (w zależności od wersji oprogramowania) o kliknij OK.
teraz upewnij sie,że w kolumnie "mikrofon" NIE jest zaznaczona opcja "wycisz" i ustaw głośność. Mikrofon już słychać w głośnikach!
Jeśli chcesz za pomocą odpowiedniego oprogramowania nagrywać to,co leci przez mikrofon, wróć do gwiazdek, powtórz wszystko, tylko zamiast OUTPUT będzie INPUT, lub zamiast "odtwarzanie" wybierz "nagrywanie", a po kliknięciu OK w kolumnie "mikrofon" MUSI być zaznaczona opcja "wybierz"
Jeżeli chcesz wzmocnić wydajność mikrofonu,czego raczej się nie zaleca, to po wykonaniu powyższych czynności jeszcze raz kliknij "opcje" i wybierz "sterowniki zaawansowane", wtedy pod kolumną "mikrofon" pojawi sie przycisk "zaawansowane" tam możesz uaktywnić wzmocnienie mikrofonu +20db,ale źle to wpływa na czystość dźwięków z mikrofonu i może powodować sprężenia akustyczne.
Jeżeli po włożeniu wtyczki mikrofonu do różowego/czerwonego gniazdka pojawił się automatycznie monit sterowników karty "jack is plugged in" lub odpowiedni, ustaw podłączone urządzenie jako mikrofon i zrób to co jest napisane powyżej. Jeśli nic się samo nie pojawia, to po prostu zrób to co jest napisane wyżej .
Opis dotyczy komputera z jedną dwukanałową (z trzema gniazdkami z tyłu) kartą dźwiękową.