Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

clatronic AR 638 CD MP3

mariusz7887 24 Sie 2007 23:02 4890 17
  • #1 24 Sie 2007 23:02
    mariusz7887
    Poziom 2  

    witam mam problem z tym radyjkiem mianowicie - brak głosu i podswietlania panela cd czyta radio tez ok koncówka dobra

    0 17
  • #2 25 Sie 2007 02:38
    SlaweK
    Poziom 43  

    Sprawdzić przedwzmacniacz czy pracuje a potem audioprocesor.

    SławeK

    0
  • #3 25 Sie 2007 19:16
    mariusz7887
    Poziom 2  

    moja wiedza na ten temat jest mierna mozesz podpowiedziec co gdzie i jak bede wdzięczny

    0
  • #4 25 Sie 2007 22:53
    SlaweK
    Poziom 43  

    W takim razie pochwal się dlaczego sądzisz że końcówka jest dobra i jak ją sprawdzałeś. Chodzi mi o to czy jesteś na tyle biegły żeby znaleść uszkodzenie czy szkoda czasu.

    SławeK

    0
  • #5 26 Sie 2007 09:34
    mariusz7887
    Poziom 2  

    wymieniłem ją na nową poprzedni własciciel powiedział ze cos kombinował z kostką nie pasowała mu

    0
  • #6 26 Sie 2007 11:07
    SlaweK
    Poziom 43  

    Z taką wiedzą na temat elektroniki to raczej wymienia się całe radio a nie jego część. Naprawa to nie wymiana elementów, to najważniejsze ich poprawne zlokalizowanie uszkodzenia dzięki wiedzy i zrozumieniu działania układu. W sumie sprawdzenie działania końcówki mocy to najprostsza czynność przy naprawie radia. Kilka pomiarów omomierzem i woltomierzem i można mieć niemal pewność co do działania ale do tego trzeba poznać dany scalak. Poszukaj PDFa producenta, zobacz w nim co on potrzebuje do pracy, sprawdź ciągłość ścieżek do głośników i będziesz wiedział.

    SławeK

    0
  • #7 26 Sie 2007 13:51
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Podejrzewam problem z zasilaniem, musisz zanalizować układ, jak są poprowadzone szyny zasilające poszczególne jego części. Nie znam radia i nie wiem, czym jest podświetlany panel i skąd jest zasilany. Jeżeli wykorzystuje diody LED, to może korzystać z szyny 8V, zasilającej tor audio (poza końc. mocy oczywiście) i kilka innych podzespołów. Miernik w łapkę i sprawdź, czy podane powyżej (przez kolegę SlaweK) układy są zasilane.

    0
  • #8 26 Wrz 2007 21:01
    Marcin-amber3
    Poziom 2  

    witam, dzis zakupiłem radio z MP3 Clatronic AR638 - niestety tylko na tyle było w kieszeni :) Ale radio jest OK tylko strasznie wnerwia mnie to że podczas postoju gdy auto nie chodzi to żeby uruchomic radio musze włączyc zapłon.(Albo odpalić samochód) Nie moge bez włączenia zapłonu uruchomic odtwarzacza. Czy to jest normalne, czy przy firmówkach tego nie ma? a moze cos nie tak z radiem albo mozna to jakoś zmienic? W instrukcji nic o tym nie ma. Moze ktos spotkal sie z takim przypadkiem? Bede wdzieczny za jakies sugestie

    0
  • #9 26 Wrz 2007 21:11
    SlaweK
    Poziom 43  

    Widzisz, podłączenie poprawne radia to nie jest tylko włożenie wtyczek bo pasują, trzeba trochę wiedzieć co i jak. Nie piszesz w jakim aucie to jest, czy oba plusy pasują, czy radio nie gubi pamięci, czy stacyjka ma pozycję ACC... Ostatnio sam się nadziałem na podobnie tandetne radio montowane w cieniasie, okazało się po podłączeniu obu plusów do stałego plusa w aucie (nie było pozycji ACC ani kabla na którym pojawia się plus po zapłonie) radio wyłączone rozładowywało akumulator.

    SławeK

    SławeK

    0
  • #10 26 Wrz 2007 23:29
    Marcin-amber3
    Poziom 2  

    autko Opel Vectra B , moze rzeczywiscie sprawdze podłączenia i od tego zaczne bo niemozliwe (raczej) żeby tak miało być.

    0
  • #11 27 Wrz 2007 01:05
    SlaweK
    Poziom 43  

    Sprawdź, sprawdź dokładnie, najlepiej lampką probierczą w którym miejscu jest który plus i gdzie ma być. A radio będzie grać z kluczykiem w pozycji ACC, tj pomiędzy wyjęciem kluczyka a włączonym zapłonem. I tak będzie poprawnie.

    SławeK

    0
  • #12 29 Wrz 2007 21:22
    Marcin-amber3
    Poziom 2  

    wystarczylo kable pozamieniac i wszystko gra. Radio na razie jest calkiem niezłe musze przyznac ale czas pokaże :) Pozdrawiam!

    0
  • #13 16 Paź 2007 21:57
    magnetron
    Poziom 11  

    ...na 98% tranzystor 772

    0
  • #14 08 Maj 2008 18:19
    gambit88
    Poziom 2  

    Witam. Mam to samo radyjko. W czasie kiedy kluczyk jest w stacyjce (nawet bez włączania zapłonu) to radio działa a jak tylko wyjmę kluczyk to od razu się wyłącza. I mam jeszcze taki problem że radio nie pamięta ustawień :( Giną wszystkie zapisane stacje, nawet godzina się zeruje... Pomóżcie co mam zrobić żeby nie traciło pamięci... :(

    0
  • #15 10 Maj 2008 16:53
    magnetron
    Poziom 11  

    ...zamień w kostce miejscami przewód żółty z czerwonym i dolegliwości miną.

    0
  • #16 12 Maj 2008 11:56
    gambit88
    Poziom 2  

    Nie działało... Ale już sobie poradziłem. Zlutowałem ze sobą razem przewody czerwony i żółty(on jest od podtrzymywania pamięci) i razem to złączyłem z plusem od samochodu. Prąd teraz idzie na 2 kable jednocześnie. Pamięć trzyma i radio nawet działa na postoju bez kluczyka w stacyjce :D Mam tylko nadzieję, że mi nie padnie akumulator........:| Dzięki magnetron za pomysł:D Aha jeszcze jedno pytanie: jak wypiąć piny z kostki?.... Próbowałem obcęgami, śrubokrętem, rękami i czym tylko się dało i nie mogłem ich wypiąć.... Proszę o jakieś wskazówki.

    0
  • #17 12 Maj 2008 13:21
    SlaweK
    Poziom 43  

    Fachowcy nie mają nadzieji, oni mierzą a tylko prawdziwi twardziele nie używają bezpieczników tylko potem gaśnic... Lupka i przyjrzeć się jak te piny zostały włożone i tak samo wyjąć zwalniając zaczep.

    SławeK

    0
  • #18 24 Wrz 2009 11:25
    wcilor
    Poziom 10  

    Ja miałem podobnie. Kasowały się ustawienia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Zamieniłem żółty z czerwonym i działa tak jak należy. Dzięki. A co do wyjmowania pinów z kostk - trzeba wsadzić cieniutki śruboktęr ewentualnie gwóźdź tylko nie od strony kabelka tylko od drugiej i docisnąć blokujący zatrzask. Pin praktycznie sam wyjdzie :-)

    0
  Szukaj w 5mln produktów